Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Deputat Carmen Holban: Guvernul liberal aruncă bolnavii de cancer în disperare

DECLARAȚIE POLITICĂ

Guvernul liberal aruncă bolnavii de cancer în disperare

Consider că tratamentul aplicat bolnavilor de cancer de către guvernul liberal este incalificabil pentru o țară democratică și europeană. Asociaţiile bolnavilor de cancer acuză explicit guvernul Orban că i-a condamnat la moarte pe bolnavii cu afecţiuni oncologice, transformați în victime colaterale ale bătăliei autorităților cu noul coronavirus.

Acest fapt se datorează blocării accesului bolnavilor cronici la tratamentele medicale de specialitate, în perioada stării de urgenţă şi apoi în starea de alertă, din dispozițiile responsabililor guvernamentali din domeniul sănătății. Consecințele acestor măsuri au fost dezastruoase pentru pacienți.

Din cauza lipsei de acces la tratament, o serie de afecțiuni oncologice care ar fi putut fi vindecate s-au transformat rapid în cancere incurabile și au avansat din stadii incipiente în stadii terminale, ducând la creșterea exponențială a numărului de decese.

Reprezentanții Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer au atras atenția guvernului că media obișnuită de 142 de decese zilnic înregistrată până la izbucnirea pandemiei în România s-a dublat sau chiar s-a triplat din martie până acum, tocmai din cauza accesului limitat sau întârziat la tratamentele și procedurile necesare.

Mi se pare inumană atitudinea conducerii Ministerului Sănătății referitoare la acești pacienți, fiind bine știut faptul că un bolnav de cancer care este obligat să stea fără tratament o lună, două sau chiar trei, sau i se amână chimioterapia, radioterapia sau operația, poate intra extrem de ușor într-o fază terminală a bolii și implicit la deces.

În aceste condiții, guvernul este în exclusivitate vinovat de situația incredibilă în care au ajuns pacienții cu cancer, iar întrebarea „Cine răspunde de aceste decese?” este perfect îndreptățită.

Îmi exprim totuși încrederea că Executivul nu ia dreptul la viață al acestor oameni și va răspunde apelului PSD privind deschiderea urgentă a tuturor spitalelor, pentru a se permite accesul la tratament, în siguranţă, pentru bolnavii cronici şi eliminarea restricţiilor de acest tip. Este deja foarte târziu, dar încă se mai pot salva vieți, măcar acum, în ultimul ceas!

Deputat PSD Dâmbovița,
GEORGETA-CARMEN HOLBAN,
Comisia pentru Sănătate și Familie

Distribuie acest articol Oficial Media
Share