Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Deschiderea Stagiunii 2023-2024 la Teatrul Tony Bulandra Târgoviște

Miercuri, 27 septembrie 2023, ora 19:00, are loc deschiderea stagiunii 2023-2024 la Teatrul Tony Bulandra Târgoviște, cu prima producție româno-coreeană ARGONAUTAS, semnată de managerul MC Ranin. Regizorul și scenograful Mihai Constantin Ranin a primit Premiul pentru Scenografie acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Coproducția 𝑨𝒓𝒈𝒐𝒏𝒂𝒖𝒕𝒂𝒔 întreprinde, odată cu deschiderea stagiunii teatrale 2023 – 2024, un turneu în țară și în străinătate, turneu dedicat memoriei îndrăgitului coregraf Hugo Wolff, care a realizat coregrafia spectacolului.

Mc Ranin: Spectacolul are elemente de teatru-dans, teatru-imagine

„Profitând de povestea lui Iason, încercăm să înțelegem ideea de călătorie, de migrație, a oamenilor vechi în căutare de glorie, de bogăție, dar și de sine… Ne întrebăm de ce pleacă românii, după ce au pus capăt dictaturii comuniste, de ce pleacă sirienii sau negrii din Africa, de ce pleacă mexicanii, bolivienii sau chinezii…
Spectacolul are elemente de teatru-dans, teatru-imagine, dar mai ales se încearcă o sugerare a incantației antice prin texte rostite magic în două limbi, se încearcă o ritualizare a actului teatral, acolo unde muzica, gestul și cuvântul se întâlnesc.„ (Mc Ranin, Manager general Teatrul Tony Bulandra)

„Precizia absolută a actorilor coreeni și, pe de altă parte, specificul românesc – bucuria de a juca, îmbinarea lor a fost o experiență cu totul nouă. Mi-a plăcut că românii au fost animați de coreeni, în timp ce coreenii au redus puțin din modul lor dramatic de a juca. Până la urmă a fost un spectacol minunat. Nu am crezut niciodată că este posibil să urmăresc aceste două elemente împreună. Dar a funcționat.” (Dieter Topp)

ARGONAUTAS este o interpretare a expediției Argonauților – cei 50 de eroi care l-au însoțit pe Jason și care, cu cincizeci de ani înainte de războiul troian, au mers să găsească Lâna de Aur. Este odiseea ființei umane moderne care pleacă în căutarea unui loc pe care să-l numească „acasă”. Aici se poate exprima liber, fără constrângeri sociale și culturale. Lâna de Aur reprezintă într-adevăr descoperirea acestui loc de înflorire în care individul este purtat de valurile vieții și urmat de diferiți oameni care îi sunt profesori, prieteni sau contraexemple.

Dieter Topp: O experiență teatrală de proveniență rară

„Regia lui MC Ranin (la fel și scenografia și costumele), trupa coreano-română a lucrat într-o uniune armonioasă. Atât de fascinant a fost jocul protagoniștilor, încât dialogurile alternate în ambele limbi nu au necesitat nicio traducere. Barierele lingvistice păreau a fi dizolvate, un spectacol bilingv a captivat publicul. Coregrafia contemporană a lui Hugo Wolf, uneori bombastică, alteori ajustată unor sunete delicate din punct de vedere etnic, a întregit sfera vizuală și acustică. Actoria coreeană extrem de tehnică s-a amestecat cu actul ludic românesc pentru a crea o experiență teatrală de proveniență rară. Premiera sud-coreeană a avut loc și pe insula Jeju. Le urăm mult succes și la cât mai multe colaborări de acest fel.” (Dieter Topp, jurnalist și specialist în rețele de teatru)

Jeungwoo Son: O excelentă operă de artă care va traversa timpul

”Argonautas este prima colaborare între Asociația Teatrului Coreean și actorii de la Teatrul Tony Bulandra din România. Producția a avut premiera în cadrul Festivalului România Babel și a fost jucată și în Insula Jeju, Coreea de Sud. Colaborarea dintre artiști de teatru din două culturi și medii artistice diferite va contribui la competitivitatea internațională a teatrului coreean și românesc, atingând publicul dincolo de liniile etnice, naționale și generaționale.
Teatrul coreean și cel românesc au propria lor estetică unică. În procesul de colaborare, artiști din culturi și sensibilități estetice diferite vor învăța reciproc limbajul și tehnicile artistice, dobândind noi cunoștințe și experiențe. Diferitele experiențe și coliziuni artistice care pot fi dobândite într-un astfel de mediu dinamic vor oferi artiștilor locali posibilitatea de a crea lucrări artistice într-un mod nou, iar publicului o mai bună înțelegere și experiență a diferitelor culturi și arte.
În cele din urmă, aș dori să-mi exprim cea mai profundă recunoștință actorilor și personalului care au participat la acest spectacol colaborativ pentru munca și entuziasmul lor și sper că spectacolul „Argonautas” va fi ținut minte ca o excelentă operă de artă care va rămâne în urmă în viitorul îndepărtat. ” (Jeungwoo Son, președintele Asociației Coreene de Teatru)


𝐁𝐢𝐥𝐞𝐭𝐞𝐥𝐞 le puteți achiziționa fie 𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞, https://www.eventim.ro/…/teatrul-tony…/profile.html…
fie de la 𝑹𝒆𝒄𝒆𝒑𝒕̦𝒊𝒂 𝐓𝐞𝐚𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 Tony Bulandra Târgovişte, aflată la adresa: Bulevardul Regele Carol I nr. 43.
sau
🔖 Rezervă-ți biletul la 𝐚𝐝𝐫𝐞𝐬𝐚 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐢𝐥: rezervari@tonybulandra.ro sau 𝐭𝐞𝐥𝐞𝐟𝐨𝐧𝐢𝐜, la 0245 210 046.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin