Fundația Culturală ARTMEDIA aduce în fața iubitorilor de teatru un spectacol care vine în completarea expoziției „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.
Dacă prin expoziție, curatoarea acesteia, Doina Lemny, își propune să ilustreze particularitatea artistului, care a reușit să creeze forme pure, eliberate de orice influență și diferitele etape ale parcursului artistic al sculptorului, spectacolul „Brâncuși, dragostea mea!” aduce în prim-plan marile iubiri ale lui Brâncuși, cu femeile celebre care i-au fost muze: Margit Pogany, Maria Tănase, Eileen Lane, Peggy Gugenheim, Madame Leonie Ricou, Maria Bonaparte, Cella Delavrancea, Baroneasa Renee Irana Frachon și Milița Petrașcu.
Originea oltenească a celor doi ( Maria Tănase și Brâncuși) a fost unul dintre lucrurile care i-a unit. Erau din acelaşi aluat sau, mai bine zis, din aceeaşi piatră. Probabil de aceea a fost o dragoste cu scântei și poate unică. “Când te ascult cum le zici, Mărie, aş fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru câte o Pasăre Măiastră! tu, fată, mă înţelegi? Vezi, tu, Mărie! Am colindat toată lumea, mă cunoaşte tot pământul prin ce m-am priceput să fac, dar când aud cântecele noastre, mă apucă un dor de ţară, de oltenii tăi şi-ai mei, de apa tânguitoare a Jiului, de satul meu… Auzi? Mă-nţelegi?”, îi spunea sculptorul, Mariei, la începuturile relaţiei.
”Era jumătate țăran deștept, jumătate zeu. Un bărbat extraordinar, scund și cu barbă, cu niște ochi negri și o privire ascuțită. Mă făcea foarte fericită, dar, din păcate, devenise posesiv și își dorea să îi dedic tot timpul”, avea să povestească Peggy despre relația cu Brâncuși.
Moștenitoarea unui adevărat imperiu imobiliar în Monte Carlo, Marie Bonaparte, soția prințului George al Greciei și al Danemarcei, a fost acaparată de magia lui Constantin Brâncuși. Ea a fost model pentru opera „Prințesa X”, expusă pentru prima dată în anul 1919, la Paris. l-a părăsit pe român, pentru o relație de lungă durată cu Sigmund Freud.
Lizica Codreanu este cea care aduce Orientul în Europa. În 1938, muza lui Brâncuși fondează prima școală de yoga de pe bătrânul continent. În mijlocul Parisului, pe Rue d’Anjou nr.9, la un sfert de ceas de atelierul dragului ei sculptor.
Cartea care stă la baza spectacolului, semnată de actrița Claudia Motea, a fost tradusă și publicată deja în zece limbi și își propune să facă mai accesibile, unui public foarte larg, aspecte din viața și opera marelui artist, un important simbol al culturii românești.
„În cartea sa, Brâncuși, dragostea mea!, Claudia Motea ne poartă cu pasiune, cumințenie și zbor măiastru prin „dragostile” îmblânzitorului pietrei, vindecându-ne sufletul. Eros, filos și agape reprezintă temeiul creației lui Brâncuși… Așa au evoluat iubirile și operele marelui artist. Claudia Motea își așterne gândurile pe hârtie, cu aceeași dragoste cu care maestrul Brâncuși dăltuia piatra.” spune despre cartea care stă la baza spectacolului, doamna Ileana Vlăduț, strănepoata sculptorului Constantin Brâncuși.
După lansările din Franța, Elveția, Bulgaria, Republica Moldova, Belgia, Spania, China și recent, America, cartea va fi lansată oficial și la Timișoara, marți, 3 octombrie 2023, de la ora 12.00, la Muzeul Național de Artă, în prezența unor personalități culturale de prestigiu invitate de artistă și a reprezentaților Companiei Libris Brașov, urmând ca această carte să-și continue drumul în India și Japonia.
Iar în spectacolul „Brâncuși, dragostea mea!” actrița Claudia Motea – care dă dovadă de o mare versatilitate, talent și dăruire – interpretează toate cele nouă personaje feminine și face o performanță artistică de excepție, prin întruparea acestor personalități complexe și diverse. Regia acestui spectacol fascinant, care evocă adevăratele povești de iubire din viața marelui artist, trăite în atelierul său din Montparnasse, este semnată de Beatrice Rancea, costume Beatrice Lianda Dinu. Actorul Marius Bodochi este cel care îi dă glas maestrului Brâncuși, iar la pian va cânta Egizia Soare.
Te ajutam sa faci bagajul!
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
UPDATE: Incendiu la 4 locuințe din Sectorul 5 al Capitalei. Pompierii intervin cu autospeciale
Ce mai poti citi
Gabor Mate: ”Dependența nu este o boală, ci este nevoia de a primi dragostea pe care ei nu au primit-o în copilărie”
Sala 2 a Teatrului Național reprezintă moștenirea Capitalei Europene a Culturii
O nouă recunoaștere internațională! UPT, reprezentată în conducerea IFToMM