Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Dieter Topp: BABEL XI, surprins de un spectacol neobișnuit, ARGONAUTAS

„Precizia absolută a actorilor coreeni și, pe de altă parte, specificul românesc – bucuria de a juca, îmbinarea lor a fost o experiență cu totul nouă. Mi-a plăcut că românii au fost animați de coreeni, în timp ce coreenii au redus puțin din modul lor dramatic de a juca.

Până la urmă a fost un spectacol minunat. Nu am crezut niciodată că este posibil să urmăresc aceste două elemente împreună. Dar a funcționat.”

– Dieter Topp

argonautas

Dieter Topp: BABEL XI, surprins de un spectacol neobișnuit: ARGONAUTAS

„După ce anul trecut a fost ratificat pentru prima dată un acord de colaborare între Asociația de Teatru din Coreea de Sud și Teatrul Român, sub responsabilitatea lui Mihai Constantin Ranin și CEO JeungWoo Son, în scopul schimbului artistic în diferite formate, un spectacol bilingv al ambelor companii ajungea atunci pentru prima dată pe ordinea de zi.

Premiera dramei antice „Argonautas” a fost așteptată cu nerăbdare la deschiderea festivalului.”

ARGONAUTAS, un spectacol de MC Ranin

ARGONAUTAS este o interpretare a expediției Argonauților – cei 50 de eroi care l-au însoțit pe Jason și care, cu cincizeci de ani înainte de războiul troian, au mers să găsească Lâna de Aur. Este odiseea ființei umane moderne care pleacă în căutarea unui loc pe care să-l numească „acasă”. Aici se poate exprima liber, fără constrângeri sociale și culturale.

Lâna de Aur reprezintă într-adevăr descoperirea acestui loc de înflorire în care individul este purtat de valurile vieții și urmat de diferiți oameni care îi sunt profesori, prieteni sau contraexemple.

argonautas

Un spectacol bilingv care a captivat publicul

„Regia lui MC Ranin (la fel și scenografia și costumele), trupa coreano-română a lucrat într-o uniune armonioasă. Atât de fascinant a fost jocul protagoniștilor, încât dialogurile alternate în ambele limbi nu au necesitat nicio traducere. Barierele lingvistice păreau a fi dizolvate, un spectacol bilingv a captivat publicul. Coregrafia contemporană a lui Hugo Wolf, uneori bombastică, alteori ajustată unor sunete delicate din punct de vedere etnic, a întregit sfera vizuală și acustică.

Actoria coreeană extrem de tehnică s-a amestecat cu actul ludic românesc pentru a crea o experiență teatrală de proveniență rară. Premiera sud-coreeană va avea loc în curând pe insula Jeju. Le urăm mult succes și la cât mai multe colaborări de acest fel.”

Dieter Topp, jurnalist și specialist în rețele de teatru

Argonautas, prima coproducție româno-coreeană se joacă la Teatrul Tony Bulandra Târgoviște

Distribuie acest articol Oficial Media
Share