Dinți strâmbi? Iată cum poți rezolva problema

Dinții strâmbi reprezintă o problemă de natură estetică și funcțională, care poate avea importante consecințe asupra sănătății psihice și fizice. Considerată o anomalie dentară, poziția incorectă a dinților poate fi reparată, în general cu ajutorul unui implant dentar. În cazul anomaliilor minore, aspectul dinților strâmbi poate fi refăcut cu ajutorul fațetelor dentare.

Dinți strâmbi

Fațetele dentare

Fațetele dentare reprezintă soluția optimă pentru ascunderea unor imperfecțiuni minore de poziție a dinților, când nu există o afectare a funcției dinților și când singurul impediment este unul de natură estetică. Fațetele nu influențează funcționalitatea dinților, ci doar îmbunătățesc aspectul acestora. Fațetele pot fi recomandate persoanelor cu strungareata, o anomalie dento-maxilară extrem de frecventă.

 

Avantaje și dezavantaje ale fațetelor dentare

Principalul avantaj al fațetelor dentare este acela că oferă un aspect plăcut al danturii, contribuind la schimbarea fizionomiei. Fațetele sunt o alternativă ideală la albirea dentară, deoarece nu necesită proceduri repetitive, iar durata lor de viață este mai mare de 7 ani. De asemenea, un important alt avantaj este acela că fațetele nu își modifică culoarea. Dezavantajele fațetelor sunt costurile ridicate și faptul că rolul lor este unul pur estetic, nu și funcțional.

 

Aparatul dentar

Aparatele ortodontice sunt utilizate pentru îndreptarea dinților strâmbi, cu scopul recăpătării aspectului normal al danturii și a funcției lor. Comparativ cu fațetele dentare, aparatul dentar este recomandat pentru recăpătarea funcției dinților, când anomalia de poziție sau formă a dinților este una semnificativă. Aparatul dentar poate îndrepta dinții, oferind un zâmbet plăcut.

 

Avantaje și dezavantaje ale aparatului dentar

Există numeroase tipuri de aparate dentare, fiecare cu propriile sale avantaje și dezavantaje. Aparatele dentare fixe sunt în general cele mai frecvent utilizate în repararea anomaliilor dentare, principalul lor avantaj fiind eficacitatea ridicată și costurile reduse. Disconfortul resimțit în timpul purtării și iritațiile mecanice, care se pot manifesta prin afte bucale sau limba alba, reprezintă principalele dezavantaje ale unui aparat dentar fix.

Aparatul dentar Invisalign, o soluție pentru îndreptarea dinților tot mai frecvent aleasă, oferă avantajul faptului că nu este vizibil de către alte persoane și poate fi îndepărtat cu ușurință le parcursul tratamentului. Dezavantajul principal al unui astfel de aparat dentar îl reprezintă costurile mai ridicate, comparativ cu cele ale unui aparat dentar fix.

Aparatul dentar mobil, un tip de aparat dentar folosit în general la copii și adolescenți, poate ajuta la modelarea danturii și a structurilor osoase și musculare. Avantajele și dezavantajele unui aparat dentar mobil sunt similare cu cele ale aparatului Invisalign, cu excepția faptului că eficacitatea unui tratament cu aparat dentar mobil la adulți este una redusă.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share