Două instituții de învățământ din Valea Jiului au primit titlul de ” ȘCOALĂ EUROPEANĂ”

Reluată după o întrerupere de doi ani provocată de pandemia de Covid-19, competiția națională „Școală Europeană” este una dintre inițiativele Ministerului Educației pe care instituțiile europene o recunosc drept exemplu de bune practici în privința implementării și dezvoltării politicilor europene din domeniul educației.

La ediţia din acest an  s-au înscris 131 de unităţi de învăţământ preuniversitar, iar trei dintre acestea provin din județul Hunedoara.

Ziua de 8 iunie 2022  va rămâne, pentru instituțiile de învățământ din VALEA JIULUI , o zi cu totul specială prin însemnătatea și valoarea ei. A fost ziua în care munca elevilor, a cadrelor didactice și a părinților  a primit recunoașterea  oficială din partea Ministerului Educației.  Festivitatea de premiere a avut loc la Palatul Parlamentului.
În urma evaluării, două din unitățile de învățământ hunedorene s-au regăsit printre cele 90 de școli câștigătoare ale distincției „Școală europeană”, respectiv, pe locul 13, Școala Gimnazială „I. G. Duca” Petroșani (183 de puncte) și pe locul 30, Colegiul Economic „Hermes” Petroșani (174 de puncte). A treia unitate de învățământ din județ înscrisă în competiție, Liceul Tehnologic „G. Moisil” Deva, a obținut în urma evaluării 127 de puncta, clasându-se pe locul 114.
Pe lângă Certificatul „Şcoală Europeană” 2022, fiecare școală premiată beneficiază și de suma de 5.000 lei, utilizabilă pentru dotarea instituției. Decizia privind bunurile achiziţionate aparţine conducerii fiecărei unităţi de învățământ.

Certificatul „Școală Europeană” este valabil trei ani, la finalul cărora școala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obținut. Astfel, pentru menținerea titlului, pe lângă un management coerent și performant, școlile trebuie să dezvolte noi proiecte de parteneriat școlar cu unități similare din Europa. Obținerea titlului de „Școală Europeană” conferă recunoaștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale, iar eforturile depuse pentru menținerea titlului obținut denotă un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi și noi proiecte, ceea ce conduce la o îmbunătățire a managementului școlar și la dezvoltarea unei culturi organizaționale solide.
Activităţile/proiectele/programele luate în considerare la ediția din acest an au fost cele desfășurate în perioada septembrie 2019 – iulie 2022, respectiv:  derulate de școli prin programele de educație și formare profesională gestionate în Uniunea Europeană de Comisia Europeană, Parlamentul European sau alte instituții europene: Erasmus+, e-Twinning, Școli-ambasador ale Parlamentului European, Euroscola, Lider European, EuroQuiz etc.; derulate de școli în parteneriat cu ambasade, universități și școli din Uniunea Europeană, companii europene, asociații profesionale europene, ONG–uri cu scop  educațional/de formare profesională care activează la nivel european etc.; finanțate din fonduri structurale, în care școala este aplicant sau partener.
Evaluarea candidaturilor s-a realizat pe baza următoarelor criterii: coerenţa activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor europene cu politica generală a unităţii şcolare integrarea activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor europene în programul curent al şcolii performanțele școlare reflectate în rezultatele elevilor asigurarea egalităţii de şanse și facilitarea accesului la educație continuitate şi constanţă în derularea de activităţi/proiecte/programe europene strategie şi modalităţi de implementare și evaluare strategie şi modalităţi de valorizare (diseminare şi exploatare a rezultatelor/produselor)
dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei prin activităţile de cooperare europeană calitatea și coerența documentelor de candidatură (documentele manageriale pentru perioada 2019 – 2022, formularul de candidatură și portofoliul ilustrativ).
Prin această inițiativă, lansată în 2004, Ministerul Educației încurajează și motivează participarea unităților de învățământ preuniversitar din România la programele europene din domeniul educației și formării profesionale (Socrates 1997-2006, LifelongLearning 2007-2013, Erasmus+ 2014-2020 și Erasmus+ 2021-2027) și contribuie la dezvoltarea mobilității internaționale și la schimbul intercultural, obiective asumate pentru construirea Spațiului European al Educației.
Din județul Hunedoara, la edițiițe anterioare ale competiției au mai fost declarate câștigătoare ale certificatului și trofeului „Școală Europeană”: Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva, Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani, Liceul Tehnologic „Transilvania” Deva,
Școala Gimnazială „M. Sântimbreanu” Brad, Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” Deva, Liceul Tehnologic „G. Moisil” Deva, Liceul Tehnologic Energetic „D. Hurmuzescu” Deva. Impactul pe care această competiție l-a avut asupra comunităților educaționale, în toți acești ani, a făcut din această inițiativă a Ministerului Educației o competiție de elită.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share