EDUCAȚIE PENTRU PATRIMONIU la Costești, de Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor

Grupuri de elevi și cadre didactice de la Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” din Orăștie și de la Școala Gimnazială „Hadrian Daicoviciu” din Orăștioara de Sus au participat la acțiunea dedicată celebrării patrimoniului cultural din Munții Orăștiei, organizată de Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara.
Tinerii au luat parte la lecții de istorie și tururi ghidate în cetatea dacică de la Costești Cetățuie. Atelierele antice interactive, organizate de Asociația de reconstituire istorică ”Terra Dacica Aeterna” au oferit elevilor o viziune asupra mai multor aspecte din viața dacilor.
Patrimoniul cultural al cetăților dacice din Munții Orăștiei s-a aflat în centrul acestor acțiuni de conștientizare a tinerei generații privind nevoia protejării și valorificării acestuia, precum și atragerea atenției asupra diversității, relevanței și vulnerabilității monumentelor istorice.
Sărbătorirea Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor continuă, intrarea în situl arheolologic de la Sarmizegetusa Regia fiind GRATUITĂ pe tot parcursul zilei de azi.
La 18 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua internaţională a monumentelor şi a siturilor. Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor – ICOMOS a stabilit această dată în 1982, care a fost adoptată anul următor, în cadrul celei de-a 22-a Conferinţe Generale a UNESCO. Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor este dedicată celebrării şi promovării patrimoniului cultural, reprezentând totodată o oportunitate de a atrage atenţia asupra diversităţii, a relevanţei acestuia, dar şi asupra vulnerabilităţii sale.
De asemenea, sunt arătate eforturile necesare protecţiei şi conservării acestui patrimoniu, dar şi ce înseamnă pentru întreaga omenire conservarea sa.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share