Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Românul are  ceva nativ, se naște cu calități care pot fi valorificate, prin muzică și artă

Tradițiile și obiceiurile sunt comori ce definesc poporul nostru românesc.  Pot să spun că suntem unici în lume,  în ceea ce privește această comoară inestimabilă, pentru că încă se perpetuează de la neam, la neam, dându-ne o identitate aparte în cadrul Uniunii Europene. Deși când spunem tradiții ne gândim la lucruri ce se făceau odinioară, sunt locuri în România unde se păstrează încă vii tradițiile, meșteșugurile, folclorul, portul românesc și toate obiceiurile ce erau atât de obișnuite traiului zilnic și, care,  astăzi trebuie considerate adevărate comori ale istoriei noastre.
Iar atunci când există oameni devotați păstrării acestor tradiții și obiceiuri, putem să spunem că suntem, încă, un popor salvat. Spun acest lucru, deoarece,  la  Petroșani acest lucru se reflectează în munca titanică a doi dintre cei mai buni descoperitori și făuritori de talente din Valea Jiului și nu numai:  profesorii Jana și Tiberiu  Coconeț, coordonatori ai  binecunoscutei  Asociații Culturale ”Lirica”.
Românul are  ceva nativ, se naște cu calități care pot fi valorificate, prin cei care iubesc muzica și arta.

Și pentru a încununa activitățile de-a lungului unui an, reprezentanții asociației au organizat zilele trecute,  la Petroșani, în sala  ATELIER  de la teatrul din Petroșani, ediția a V a  Festivalul național ”Lira cu briliante”, structurat pe mai multe secțiuni: instrumentală, populară, ușoară, de grup, instrumentală.

Două zile maraton a durat festivalul,  iar din juriu au făcut parte: Robert Târnăveanu, Lili Lascău, Rodica Popa Comaniciu, Andrea Șilochi, Maria Păucean, Maria Cioica, Gabriela Coconeț, Mihai Sima. Onoarea de a prezida acest festival a revenit prof. Tiberiu Coconeț, care a fost felicitat de toți participanții cu prilejul zilei sale de naștere. A fost un moment emoționant și chiar am  văzut lacrimi în ochii distinsului și apreciatului profesor de muzică hunedorean.

Departajarea cîștigătorilor nu a fost una ușoară.
Dar, iată și câștigătorii: TROFEUL LIRA CU BRILIANTETEOFANA CEPOI MELEK
TROFEUL TIBERIU COCONEȚDARIA MARIA DĂNILĂ
TROFEUL LIRA CU BRILIANTE JR.- ANNE MARY REBECA NEGOI
TROFEUL PENTRU MUZICA UȘOARĂ GIULIA CAROCI
TROFEUL PENTRU MUZICĂ POPULARĂSARA MARIA VADUVA ȘI IULIAN HANEA
TROFEUL PENTRU MUZICĂ INSTRUMENTALĂEDUARD ISZACK
TROFEUL PENTRU DANSURI POPULARE ANSAMBLUL SUCIDAVA DIN CORABIA 
 Au fost acordate alte zeci de premii în funcție de secțiune, participanții primind la scenă deschisă aplauzele publicului pentru reușită.
”În primul rând, îi felicit din toată inima pe toți copiii și le doresc mult succes mai departe! Să credeți în potențialul cu care ați fost înzestrați și să le oferiți oamenilor liniște, mângâiere și voie bună prin muzică! A fost o onoare pentru mine să fac parte din juriul acestui festival și să îndrum trei fetițe talentate foc, care au obținut rezultate deosebite la secțiunea Canto Muzică Ușoară. Vă felicit, dragele mele, pentru evoluție și sunt mândră de voi! Adresez mulțumiri speciale organizatorilor și colegilor mei din juriu, oameni valoroși din domeniul artelor, pentru colaborarea frumoasă din aceste 2 zile, părinților, pentru încredere și susținere, dar și oamenilor dragi care mi-au fost aproape și au avut răbdare cu mine zilele astea (se știu ei)” a spus Andreea Șilochi, membru al juriului.
” Vreau să-i felicit pe toți concurenții, părinții și susținătorii acestui eveniment,administrației local și  tuturor pentru frumoasa surpriză pe care mi-ați făcut-o. Au fost două zile de festival- maraton, mulțumesc colegilor din juriu pentru răbdare și implicare și nu în ultimul rând, sufletului evenimentului și al meu pereche, Jana Coconeț, care a făcut ca aceste evenimente culturale, să fie cunoscute și promovate și în care se implică, încuranjându-i  mereu pe cei aflați în concursurile pe care le organizăm la nivelul VĂII JIULUI, ori la care participam, ca și asociație culturală” a ținut să ne declare inițiatorul festivalului, prof. Tiberiu Coconeț.
 Ținem să-i felicităm pe toți artiștii noștri din Valea Jiului și pe cei veniți de departe, dar și pe profesorii Jana și Tiberiu Coconeț , pentru perseverența de care dau dovadă, prin promovarea și continuitatea unor astfel de festivaluri, pe părinții care susțin actul cultural și pe toți aceia care sprijină pe cei mai buni, dintre cei mai buni artiști din Valea Jiului.  Iar valorile merită susținte, promovate   și sprijinite, pentru că, duc  mai departe tradițiile, muzica  și obiceiurile care sunt unice la noi, în VALEA JIULUI, județul Hunedoara. 
Distribuie acest articol Oficial Media
Share