Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

EFECTUL PSIHOLOGIC AL ANULUI NOU

 

La final de an, sau în primele zile ale Anului Nou, planificăm o SCHIMBARE radicală. Cum spunea un antrenor de fitness, în 5 ianuarie va fi plină sala, iar prin 30 ianuarie va bate vântul. Şi asta se repetă an de an. Cam în toate domeniile unde se simte nevoia de schimbare.

Noi de fapt rulăm TIPARE comportamentale iraţionale adânc înrădăcinate, comportamente stereotipe, automate, şi doar o singură dată pe an obişnuim să luăm DECIZII ferme, pe care apoi le uităm în câteva zile! Suntem în „transă urbană”, într-o RUTINĂ păguboasă. Din care VREM să ieşim, dar rareori găsim resursele. Doar la cumpăna dintre ani avem un scurt răgaz să facem o nouă ALEGERE conştientă, care apoi e UITATĂ, la fel ca visele din timpul nopţii. Care se şterg în mai puţin de 10 minute, dacă nu le notăm, conştientizăm, şi reluăm „filmul”, pentru întărire.

Suntem naivi pentru că ne place să credem că un TIPAR SUBCONŞTIENT poate fi înfrânt prin simpla VOINŢĂ CONŞTIENTĂ! Dar sigurul ac de cojocul acelui tipar este să-l combatem şi înlocuim cu ALT AUTOMATISM, tot la nivel SUBCONŞTIENT! Altfel, e ca şi cum aş vrea să-mi scriu acest articol vorbind cu calculatorul. Eu dictând în limba română, şi el funcţionând în Windows… două limbaje de programare complet DIFERITE.

Şi creierul nostru are tot două limbaje de PROGRAMARE, unul este al creierului RAŢIONAL, şi altul al creierului EMOŢIONAL. În timp ce primul foloseşte limba română cu succes, explicând, raţionalizând, gândind în exces, celălalt TRĂIEŞTE emoţii, sentimente şi imagini şi „scenarii de film”. Se ajunge astfel să comunicăm deficitar până şi în INTERIORUL propriei noastre persoane! Lucru reflectat pe deplin şi în modul de comunicare cu… EXTERIORUL.

Conflictele verbale cu cei din jur sunt rezultatul lipsei de armonie dintre cele două segmente ale propriului nostru creier! Iar neconcordanţa dintre ce ne dorim, şi ceea ce avem sau ce facem este doar REZULTATUL acestei dizarmonii interioare!

Aşa că planurile din noul an sunt destinate eşecului, dacă noaptea de Revelion este singura în care le gândim. Procesul de implementare al noilor comportamente este unul de durată, şi necesităplanificare zilnică, timp de câteva săptămâni! În plus, esenţială este comunicare cu mintea TA subconştientă, folosind limbajul EI de programare, cel emoţional, bazat pe sentimente, pe „feeling”, pe intuiţie şi fler. Nicidecum pe experienţele negative din trecut, sau pe ce zice lumea.

Singurul plan eficient este să iei DECZIA fermă de a intra într-un PROCES PRACTIC de dezvoltare personală, de preferinţă cu coordonarea unui ghid profesionist, lucru complet diferit de ceea ce ai citit în cărţi.

Daniel Mois life coach si trainer

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">