25/11/2020

Elevii protestează! Noul sistem de învățământ nu este creat în beneficiul nostru

Am primit pe adresa redacției un manifest al unor elevi de clasa a X-a din Târgoviște care se simt profund nedreptățiți de noile măsuri luate în sistemul de învățământ. De parcă nu era de ajuns că trăim cu toții un haos și o nouă aliniere la nivel de societate, guvernanții noștri nu țin cont nici de această dată de nevoile copiilor, de dorințele lor, de capacitățile lor emoționale și intelectuale, dar și de modul în care se vor putea efectiv integra în societate după ce vor părăsi băncile școlilor.

Apreciem curajul de a vorbi, de a-și apăra drepturile și libertățile pe care ”încă” le mai au, de a cere să fie ascultați și auziți într-o lume care pare să nu-și mai găsească busola. Le suntem aproape acestor viitori oameni bravi, care nu vor să-și lase soarta în mâinile adulților, cei care nu mai știu demult să-și apere dreptul la o viață liberă într-o societate care îi respectă și nu doar îi ”folosește” ca și carne de tun.

Redăm manifestul integral:

”Avand in vedere situatia actuala, sistemul de invatamant a fost inovat, transformat intr-unul hibrid, pentru care Romania nu este inca pregatita.

Intelegem ca a fost cea mai eficienta metoda pentru ca noi, elevii, sa beneficiem de invatamantul de stat. Dupa nici doua luni de la inceputul anului scolar, ni se cere sa luam o pauza de la scoala fizica pentru doua saptamani.

DE CE ACEST SISTEM NU ESTE CREAT IN BENEFICIUL NOSTRU?

1. La scoala hibrid, orele sunt mult prea scurte, reprezinta o bataie de joc fata de profesori si pun presiune pe elevi.

2. La cateva materii primim teme in plus deoarece unii profesori sustin ca nu se incadreaza in ora de curs. Temele si invatatul suplimentar nu sunt necesare pentru materiile care nu ne reprezinta profilul.

3. Ora de curs de 30 de minute este insuficienta pentru evaluarea elevului.

4. In invatamantul online (din scenariul rosu), elevii sunt obligati sa participe la ore mai lungi, astfel petrecand un timp indelungat in fata ecranelor, care in final dauneaza sanatatii.

5. Scoala online incurajeaza un stil de viata sedentar, nu permite miscarea de voie sau pauzele petrecute cu colegii in aer liber.

6. Sistemul educational ar trebui realizat in beneficiul elevului, problemele de organizare nu ar trebui sa se rasfranga asupra copiilor.

7. Ora de incepere a cursurilor din invatamantul hibrid (in cazul clasei noastre) este 7.45, ineficienta pentru navetisti.

8. Invatamantul on-line implica aproximativ sapte ore petrecute in fata calculatorului, iar temele trebuie facute tot prin intermediul internetului. Adunate, reprezinta un numar de ore exagerat si obositor pentru ochi.

9. Modelul pe care il vom urma pana pe 29 octombrie ne face sa ne decalam pregatiri, alte activitati extracurriculare. Pe langa acestea, timpul nostru liber, pe care in situatia curenta nu il putem petrece dupa bunul plac, este redus semnificativ.

ASADAR, impreuna cu colegii mei vrem sa organizam un protest in vederea argumentelor de mai sus, si am dorit sa va informam si pe dumneavoastra. Acesta implica absenta voita de la cursuri, din data de marti, 20 octombrie 2020. Suntem deschisi catre alte opinii si contraargumente.

*NOTA: Intelegem dificultatile prin care trec profesorii si personalul scolii, insa am considerat responsabilitatea noastra sa tragem un semnal de alarma asupra celor petrecute in sistemul educational din acest an scolar.
**NOTA: Intelegem problemele reprezentate de pandemie, insa nu trebuie sacrificate echilibrul psihic si dezvoltarea pe toate planurile a generatiei noastre din cauza acesteia, e important sa invatam sa lucram in jurul ei, impotriva ei, nu sa ne fie persecutate drepturile, precum cel la educatie.
~ Colectivul clasei a X-a”

Distribuie acest articol Oficial Media
Share