Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Episcopul este chemat să fie un martor al Adevărului, chiar și în cele mai întunecate vremuri”

Venerabilă prin vechimea sa istorică și păstrătoare a plinătății credinței, Eparhia Lugojului are printre ocrotitorii săi cerești pe Fericitul Martir Ioan Bălan, ridicat de către Sfântul Părinte Papa Francisc la cinstea altarelor pe data de 2 iunie 2019, alături de ceilalți șase Episcopi Martiri Greco-Catolici Români, care au preferat mai degrabă să-și dea viața, decât să renunțe la credința catolică și la comuniunea cu Scaunul lui Petru.

Preasfinţitul Călin Ioan Bot a fost înscăunat episcop eparhial de Lugoj joi, 20 iulie 2023, în Catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj. La Liturghia de înscăunare au participat şi PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, PS Petru Sescu, episcop auxiliar, şi PS Petru Gherghel, episcop emerit. Liturghia şi ritul de înscăunare au fost oficiate de PS Claudiu Lucian Pop, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, delegatul PF Lucian Mureşan la această celebrare.

PF card. Lucian Mureşan, în calitate de arhiepiscop major, după ce a primit consimţământul Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, reunit la Blaj în sesiune ordinară de primăvară în perioada 7-8 iunie, şi după ce a informat Sfântul Scaun Apostolic al Romei, l-a transferat pe PS Călin Ioan Bot, episcop titular de Abritto şi administrator al Eparhiei de Lugoj, în funcţia de episcop eparhial al Eparhiei de Lugoj.

Programul a început  la orele 10.15 cu o procesiune ce a pornit  de la „Palatul Lugoj” spre catedrală, iar de la orele 10.30 a început  Sfânta Liturghie.

Au fost prezenți  și reprezentanţi ai oficialităţilor de Stat, centrale şi locale, iar la eveniment au fost prezenți și preoți hunedoreni și din  Valea Jiului.

”Astăzi, încredințându-Vă responsabilitatea de a păstori Eparhia de Lugoj, îl rugăm pe Mântuitorului Isus Cristos, „Păstorul Cel Bun” (Ioan 10, 11) și „Arhiereul mărturisirii noastre” (Evrei 3, 1), să Vă dăruiască haruri alese pentru a urma cu tărie îndemnul Fericitului Ioan Bălan, înaintașul Preasfinției Voastre: „Viața ne-o puteți lua, credința nu! (…) Biserica trebuie să rămână credincioasă lui Cristos, chiar dacă aceasta înseamnă să se confrunte cu persecuția. Episcopul este chemat să fie un martor al adevărului, chiar și în cele mai întunecate vremuri”.

Vă încredințez, Preasfințite Părinte Ioan, de prețuirea mea, de sprijinul tuturor ierarhilor Sinodului Bisericii noastre și de comuniunea de rugăciune a întregii Conferințe Episcopale din România. Prin mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria și a Fericiților Episcopi Martiri Greco-Catolici Români, invoc harul lui Dumnezeu asupra Preasfinției Voastre și asupra Eparhiei de Lugoj, rugându-L pe Domnul nostru Isus Cristos să Vă răsplătească cu daruri cerești” a transmis celor prezenți  Card. Lucian, Președinte al Conferinței Episcopale din România Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Preasfinția Sa Călin Ioan Bot s-a născut pe data de 24 iulie 1970 în localitatea Surduc, județul Sălaj. Între 1991-1995 a studiat Teologia la Cluj-Napoca. Pe 10 septembrie 1995 a fost hirotonit preot, fiind încardinat în Eparhia de Cluj-Gherla.

Între 1995-2000 a fost numit director educativ în cadrul Institutului Teologic Greco-Catolic „Sf. Ioan Evanghelistul”, Cluj-Napoca, iar între 2000-2002 și 2005-2017 a fost numit Rector al aceluiași Institut. Trimis la Roma, a urmat între 2002-2003 Cursul de Formarea Formatorilor din Seminarii organizat de Congregaţia pentru Educaţia Catolică în colaborare cu Institutele de Spiritualitate şi Psihologie din cadrul Universităţii Pontificale Gregoriana din Roma.

Între 2003-2005 a urmat cursurile de Masterat în Spiritualitate în cadrul Institutului de Spiritualitate al Universităţii Pontificale Gregoriana, Roma, finalizat cu lucrarea: „Gratuitatea iubirii lui Dumnezeu pornind de la tratatul De Trinitatea Sf. Augustin”. În anul 2017 a fost numit Protosincel al Eparhiei de Cluj-Gherla. Pe lângă direcţiunea spirituală şi activităţile  didactice în cadrul Liceului Seminarial Inochentie Micu, Cluj-Napoca, a fost consilier eparhial pe probleme de învăţământ-formare în cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla. Sfântul Părinte Papa Francisc, în data de 22 ianuarie 2020, și-a dat acordul cu privire la alegerea canonică făcută de Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, prin care,  Părintele Călin Ioan Bot a fost ales Episcop auxiliar al Eparhiei de Lugoj.  A fost hirotonit episcop pe data de 21 iunie 2020 în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share