Europarlamentarii români și personalitățile politice deplâng pierderea lui David Sassoli

Partidul Socialiștilor Europeni și-a exprimat profunda tristețe la aflarea veștii trecerii în neființă a președintelui Parlamentului European, David Sassoli, ”un adevărat apărător al valorilor europene și un o remarcabil”, și a transmis condoleanțele sale familiei și prietenilor, dar și Partidului Democrat din Italia.

”Întreaga familie social-democrată europeană va simți profund lipsa lui David. A fost un militant neobosit pentru proiectul european. Și-a dedicat viața politică democrației, justiției și echității. Un exemplu de curaj și determinare. PES și toți cei care au colaborat cu el îi vor simți lipsa”, a transmis Serghei Stanișev, președintele PES, folosind în mesajul său prenumele pentru a face referire la președintele Parlamentului European, semn al relației strânse.

La rândul lor europarlamentarii români, oameni politici și personalități au tranmis  și ei mesaje de condoleanțe. Iată câteva dintre ele:

”Azi este o zi tristă  pentru mulți care l-au cunoscut pe David Sassoli- Președintele Parlamentului european din 2019. S-a stins din viață un om bun ,un coleg de excepție , un colaborator minunat . Am lucrat din 2014 în comisia TRAN și am fost totdeauna în consens! Drum bun între stele, om bun!” a transmis Maria Grapini.

”Președintele în exercițiu al Parlamentului European, David Sassoli, a încetat din viață, în ultimele zile ale mandatului sau în această funcție. David a fost un coleg, prieten, am îndeplinit împreună o perioadă funcția de Vice-președinți ai Parlamentului European, instituție care pierde azi un europenist convins, dar mai presus de toate,  un om sensibil și atent la nevoile semenilor săi. Un jurnalist, om politic, un prieten. ”Nimic nu este posibil fără oameni, nimic nu este durabil fără instituţii” – acesta a fost motto-ul sau, citându-l adesea pe Jean Monnet, unul din părinții fondatori ai Uniunii Europene. Sincere condoleanțe familiei. Riposa in Pace, caro David! Dumnezeu să îl odihnească!”a  transmis și Corina Crețu.

Președintele Camerei Deputaților și președintele PSD, Marcel Ciolacu, regretă trecerea în neființă a președintelui Parlamentului European, David Sassoli.

„Sunt profund întristat de moartea subită a președintelui Parlamentului European, David Sassoli. Am pierdut un prieten și un susținător puternic al României și al unei Europe sociale. Condoleanțe celor dragi lui”, a transmis Marcel Ciolacu.

”Sunt profund întristat de dispariția subită a lui David Sassoli. A fost un prieten al României și un lider care a luptat pentru valorile europene și principiile Uniunii Europene”, a scris președintele Klaus Iohannis  pe pagina sa de Twitter.

”Prin dispariția subită a președintelui Parlamentului European, David Sassoli, Uniunea Europeană pierde unul din cei mai puternici susținători ai săi, iar România se desparte de un prieten fidel care a sprijinit cu tărie parcursul european al țării noastre și aderarea la spațiul Schengen.
David Sassoli a fost una din cele mai influente voci ale stângii europene și sunt mândru că am lucrat împreună, alături de grupul tinerilor europarlamentari, pentru a schimba modul în care se desfășoară dezbaterile din legislativul european. Condoleanțe familiei și celor apropiați” a scris pe pagina sa de facebook și   europarlamentarul  Victor Negrescu.

Întristat să aud de moartea președintelui Parlamentului European David Sassoli, o voce puternică pentru democrație și pentru cooperarea NATO-UE. Cele mai profunde condoleanțe celor dragi, Parlamentului European și întregii familii UE” a trasmis liderul NATO, Jens Stoltenberg.

”Europenii au pierdut un lider dedicat valorilor democratice și un constructor devotat al Europei Unite. In numele meu și al Guvernului transmit sincere condoleanțe familiei Președintelui Parlamentului European, omului politic și jurnalistului David Sassoli” a transmis premierul Nicolae Ciucă.
”David Sassoli (65 ani), Presedintele Parlamentului European, a decedat în dimineata zilei de 11 ianuarie 2022, la ora 1:15am, la spitalul din Italia unde era internat din data de 26 decembrie, a anuntat pe Twitter Roberto Cuillo, purtătorul sau de cuvânt. „Internarea a fost necesară ca urmare a unei serioase complicații din cauza unei disfunctionalităși a sistemului imunitar”, a comunicat purtătorul de cuvant al acestuia ăntr-un email pe care l-a trimis la toți europarlamentarii pe data de 10 ianuarie 2022.
În acelasi email am fost anuntați că toate activitățile oficiale i-au fost anulate. David Sassoli este multiplu vaccinat, iar în luna septembrie 2021 a fost internat ca urmare a unei declarate pneumonii. Condoleanțe familiei! Dumnezeu să-l ierte!” a scris pe pagina sa oficială și europarlamentarul Cristian Terhes.
Este pentru prima dată în istoria Parlamentului European când un preşedinte în exerciţiu a murit. În conformitate cu Regulamentul de procedură al Parlamentului, primul vicepreşedinte trebuie să exercite funcţia de preşedinte până la alegerea unui succesor.  Prim-vicepreşedintele   Roberta Metsola din partea Partidului Popular European (PPE) din Malta,  este deja favorită pentru a câştiga postul în cadrul remanierii de la sesiunea plenară de la Strasbourg de săptămâna viitoare. David Sassoli a condus Parlamentul European în timpul celei mai grave crize din istoria UE  pandemia sanitară  și  punereA  în practică, a celui mai mare plan de redresare, aprobat vreodată în Uniunea Europeană.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share