EUROPOL pe urmele celor care au participat la Superkarpata Trophy - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

EUROPOL pe urmele celor care au participat la Superkarpata Trophy

Cinci dintre șoferii austrieci care au participat la competiția SuperKarpata Trophy vor fi căutați prin Europol, ca să plătească amenzile date de Garda de Mediu Bihor.
Instituția are numele lor și data nașterii, din pașapoarte, date care vor fi transmise Poliției Române și care, la rândul ei, va solicita prin intermediul colegilor austrieci din Europol adresele de domiciliu ale acestora. Cei cinci vor plăti între 5.000 și 10.000 de lei amendă pentru că au încălcat legea ariilor protejate (OUG 57/2007). O amendă va fi trimisă și către firma organizatoare, din Viena, în valoare de 50.000 de lei.
Între 14 și 21 mai a fost organizată, în Apuseni, o competiție de offroad cu 100 de participanți din nouă țări. Aceștia au pătruns în arii protejate cu mașini militare 4×4 și 6×6. Competiția a fost întreruptă pe 19 mai, la presiunea românilor și autorităților din țara noastră. Cei care au descoperit grupul de cinci șoferi austrieci au fost cei de la Clubul Geto-dacii liberi, care au sunat la 112.
Organizatorii SuperKarpata Trophy au avut un partener din România, o casă de avocatură din Timișoara. Aceștia i-au învățat cum să fie „acoperiți”: s-au folosit de un parteneriat încheiat în 2016 cu Romsilva, și au obținut și de la Ministerul Turismului un acord. Ca atare, atât logo-ul turistic al României – celebra frunză – cât și sigla RNP au fost tipărite pe autocolante și puse pe mașini. Și totuși,  Romsilva anunță printr-un comunicat că
 ”nu a fost implicată în niciun fel în organizarea acestui eveniment, nu a fost informată în prealabil și nici nu a aprobat desfășurarea SuperKarpata Trophy în fondul forestier proprietatea publică a statului, pe care îl administrează”. (sursa: https://forestmania.ro/soferii-austrieci-de-la-superkarpata-trophy-urmariti-prin-europol-au-amenzi-de-platit-in-romania/)
Iată comunicatul:
In urma informatiilor privind desfasurarea evenimentului SuperKarpata Trophy in tara noastra, intre 12 si 21 mai 2023, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva face urmatoarele precizari:
Organizatorul evenimentului SuperKarpata Trophy foloseste, in mod abuziv, sigla Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, inducand in mod inselator participantilor si publicului o implicare a Romsilva in organizarea acestei competitii.
Regia Nationala a Padurilor – Romsilva nu este implicata in niciun fel in organizarea acestui eveniment, nu a fost informata in prealabil si nici nu a aprobat desfasurarea SuperKarpata Trophy in fondul forestier proprietatea publica a statului, pe care il administreaza.
Silvicultorii, impreuna cu autoritatile de aplicare a legii, au impiedicat accesul participantilor la SuperKarpata Trophy in fondul forestier si in ariile naturale protejate administrate de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva. Precizam ca inainte de debutul evenimentului din acest an, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva a notificat organizatorii, Muller – Hartburg Dienstleistungsgesellschaft mbH, ca nu le este permisa folosirea siglei institutiei noastre si nu le este permis accesul in fondul forestier administrat de Romsilva.Mentionam ca organizatorii SuperKarpata Trophy se prevaleaza de un protocol de colaborare incheiat in anul 2016 cu Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, care prevedea posibilitatea folosirii unor drumuri forestiere administrate de Romsilva, in anumite conditii si cu respectarea legislatiei din domeniul silvic, protocol care a fost incalcat in mod repetat de catre Muller – Hartburg Dienstleistungsgesellschaft mbH si care acum este in proces de denuntare.”.

Multe dintre reacțiile din mediul online contra acestui eveniment au venit și după ce au apărut informații despre câteva amănunte oferite de organizatori celor ce urmau să vină în România. Chiar dacă în general vorbesc frumos despre țara noastră, sunt și câteva detalii mai puțin plăcute. Au fost preveniți, de exemplu, asupra situației spitalelor românești, care „nu corespund standardelor europene”. „În orașele mari, așa cum este desigur în țările mai sărace, se recomandă prudență generală. Banii pot fi schimbați direct la sosirea la stația de frontieră, în bănci sau case de schimb valutar; în niciun caz nu trebuie să acceptați oferte de la casele de schimb de pe stradă. Cardurile de credit sunt deja acceptate în multe zone. Când conduceți noaptea, trebuie să aveți în vedere vehiculele neluminate, lente sau parcate, precum și trăsurile trase de cai. Din când în când trebuie să împărțiți drumul cu animale de toate felurile”.

Taxa pentru participare la traseul din România a fost de 3.000 de euro per vehicul, inclusiv șofer și copilot, cu 900 euro pentru fiecare copilot suplimentar.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share