Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

EVOLUŢIE PANDEMIE  COVID-19  ÎN JUDEŢUL DÂMBOVIŢA

 

Carmen Holban a adus în atenția cetățenilor că de la debutul pandemiei COVID-19, în judeţul Dâmboviţa au fost înregistrate 140 de cazuri pozitive, au fost efectuate aproximativ 1500 de testari  persoanelor eligibile, conform metodologiei elaborată de Institutul National de Sanatate Publica Bucuresti.

Majoritatea au fost cazuri uşoare, care au răspuns la tratamentul administrat şi 41 dintre acestea sunt  cazuri vindecate şi au fost externate, 92 sunt cazuri active care primesc îngrijire de specialitate în cadrul unităţilor sanitare destinate tratării cazurilor de COVID-19  şi 7 decese.

În judeţul Damboviţa  au fost înregistrate 4 focare în localităţile:

  1. Corbii Mari;
  2. Răcari;
  3.  Tărtăşeşti;
  4. Produleşti;

 

  • Primul focar din judeţul Dâmboviţa a fost înregistrat în localitatea Corbii Mari, având ca sursă de infecţie Centrul de dializa Diaverum Bucureşti. Acest focar a cuprins un număr de 20 de cazuri, ultimul caz confirmat fiind în data de 30. 03.2020.

Din aceste 20 de persoane COVID-19 pozitive, 16 sunt vindecate, un caz este încă internat la secţia ATI a Institutului Matei Balş din Bucureşti,  iar 3 pacienţi care erau dependenţi de dializă, au decedat.

 

  • În cadrul Centrului Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice Ghergani din Răcari, a fost înregistrat un focar  COVID-19 cu 72 de cazuri, ultimul caz fiind confirmat în data de 5.05.2020, din care:
  • 35 în rândul rezidenţilor;
  • 28 de cazuri confirmate în rândul salariaţilor;
  • 9 cazuri confirmate la contacţii de familie ai salariaţilor;
  • 3 decese, din care 2 ale persoanelor beneficiare ale centrului (aveau varste de peste 80 ani) şi 1 deces al unei salariate.

În urma anchetei epidemiologice demarate de D.S.P. Dâmboviţa, au fost dispuse următoarele măsuri:

  • izolarea tuturor contacţilor şi a membrilor de familie ai acestora;
  • evaluarea clinică zilnică a beneficiarilor centrului care au fost negativi la testarea COVID-19, a salariaţilor şi a contacţilor intradomiciliari, prin medicul de familie si prin personalul cabinetului medical care asigură asistenţa medicală a centrului;

  • efectuarea dezinfecţiei terminale, urmată de operaţiuni de dezinfecţie curentă, atât în centrul rezidenţial cât şi în locuinţele salariaţilor. Operaţiunile de dezinfecţie au fost efectuate din resursele proprii ale DSP Dâmboviţa şi cu sprijinul reprezentanţilor autorităţii administraţiei publice locale;

  • au fost întreprinse acţiuni de informare a populaţiei cu privire la regulile de igienă individuală şi colectivă, care trebuie respectate pentru prevenirea răspândirii îmbolnavirilor cu COVID-19;
  • s-a interzis primirea de noi rezidenţi în centru;
  • au fost verificate procedurile aplicabile în materie de curăţenie şi de dezinfecţie a spaţiilor din centru;
  • au fost controlate stocurile de materiale , de echipamente de protecţie şi s-a verificat dacă este cunoscut modul corect de utilizare al acestora;
  • s-a efectuat testarea săptămânală a rezidenţilor în centru şi testarea bilunară a salariaţilor, la domiciliul acestora;
  • s-a impus reorganizarea programului de activitate a medicilor din teritoriu astfel încât să fie asigurată asistenţa medicală a tuturor cetăţenilor, asiguraţi sau neasiguraţi, 24 de ore din 24;
  • cu sprijinul altor organisme cu atribuţii în domeniu, au fost efectuate acţiuni de verificare a respectării măsurilor de autoizolare la domiciliu şi a celor de distanţare socială, acţiuni care au avut scopul de a preveni extinderea focarului de comunitate.

 

Începând cu data de 28 aprilie 2020, la o societate comercială cu sediul în localitatea Tărtăşeşti, este în evoluţie un focar de colectivitate cu 16 cazuri confirmate până la acest moment, toţi cetăţeni din Sri Lanka şi care erau cazaţi în spaţii comune improprii. Toţi contacţii direcţi ai cazurilor confirmate, împreună cu membrii lor de familie, sunt în autoizolare la domiciliu şi sunt monitorizaţi zilnic de către medicul de familie al fiecăruia.

 

         D.S.P. Dâmboviţa a dispus următoarele măsuri:

-dezinfecţia terminală în toate spaţiile utilizate frecventate de persoanele confirmate;

-realizarea triajului epidemiologic zilnic pentru întreg personalul societăţii;

– monitorizarea zilnică a stării de sănătate a salariaţilor;

-internarea de urgenţă a persoanelor care prezintă simptome specifice COVID-19;

-dotarea tuturor salariaţilor cu echipament de protecţie;

-asigurarea de cantităţi suficiente de produse biocide pentru dezinfecţia mâinilor, a suprafeţelor şi utilizarea lor cu respectarea recomandărilor producătorului;

D.S.P. Dâmboviţa a sancţionat societatea comercială respectivă cu amendă în valoare de 20 000 de lei, pentru nerespectarea masurilor speciale instituite în situaţii epidemiologice deosebite, astfel încît să prevină îmbolnăvirea lucrătorilor, conform HG 857/2011.

 

Focarul apărut în comuna Produleşti, are ca legatură de cauzalitate o societate comercială cu sediul în comuna Chiajna, din judetul Ilfov, unde îşi desfăşoară activitatea 28 de persoane din localităţile aflate în sudul judeţului Dâmboviţa.

Până la acest moment, focarul înregistrează 9 cazuri pozitive COVID-19. Dintre acestea, 7 cazuri sunt într-o familie domiciliată în localitatea Produleşti şi alte 2 cazuri confirmate la colegii de serviciu ai cazului index al focarului, persoane care utilizau şi acelaşi mijloc de transport.

Programul PSD pentru repornirea economiei. Măsurile propuse

Focarul se află în monitorizarea D.S.P. Dambovita, toti contactii directi impreuna cu familiile acestora fiind plasati in autoizolare la domiciliu,   iar prin intermediul cabinetelor medicilor de familie, acestia sunt supravegheaţi zilnic din punct de vedere al stării de sănătate.

Au fost efectuate operaţiuni de dezinfecţie terminală în  focar, s-a dispus

limitarea contactului interuman şi respectarea cu stricteţe a regulilor de igienă individuală .

 

 La Fabrica ARCTIC a fost depistata pozitiv COVID-19 o persoana de sex feminin  care s-a prezentat la Spitalul Judetean de Urgenta Targoviste  – sectia Boli Infectioase .

Contactii directi au fost identificati si izolati  pentru o perioada de 14 zile de la ultimul contact posibil infectant.

Prezentarea contactilor directi la sectia de boli infectioase, prin solicitarea ambulantei in cazul aparitiei simptomatologiei specifice; Respectarea regulilor de igiena individuala; Limitarea contactului interuman.

Amendamente PSD la Legea stării de alertă

De asemenea au fost instituite in scopul  limitarii raspandirii infectiei, o serie  de masuri specifice (intensificarea masurilor de curatenie si dezinfectie in toate spatiile de lucru si anexe, dezinfectia aleilor , dezinfectia intre ture, montarea de dispensere cu produse dezinfectante, protejarea panourilor de comanda cu folie de unica utilizare, montarea de panouri de Plexiglas pentru separarea lucratorilor acolo unde este posibil, stabilirea circuitelor de deplasare in interiorul unitatii, efectuarea triajului epidemiologic la intrarea in schimb, monitorizarea tuturor salariatilor, folosirea echipamentului individual de protectie masti,manusi).

Centrul Medico-Social Niculesti

 Centrul asigura asistenta medico-sociala pentru un numar de 52 beneficiari, fiind deservit de 36 de salariati, din randul carora a fost identificat pozitiv COVID – 19, directorul centrului, ca urmare a contactului direct cu unul dintre fii lui, care nu este salariat al centrului si care locuieste in judetul Ilfov.

Mentionam ca DSP Dambovita a demarat inca din luna aprilie, actiunea de testare  a personalului centrului, tot personalul de ingrijire testat fiind negativ COVID-19.

Din ancheta epidemiologica preliminara au rezultat  doar contacti directi ai cazului confirmat din randul lucratorilor  neimplicati in acordarea asistentei medico-sociale a beneficiarilor pentru  care s-au impus masuri specifice.

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share