Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Experimentul “Univers 25”. Cum poate arăta o lume ideală și paralela cu societatea de astăzi

Experimentul “Univers 25” este unul dintre cele mai terifiante experimente din istoria științei, care, prin comportamentul unei colonii de șoareci, reprezintă o încercare a oamenilor de știință de a explica societățile umane. Ideea “Universului 25” a venit de la omul de știință american John Calhoun, care a creat o “lume ideală” în care sute de șoareci ar trăi și s-ar reproduce.

Mai exact, Calhoun a construit așa-numitul “Paradis al șoarecilor”, un spațiu special amenajat în care rozătoarele aveau Abundență de hrană și apă, precum și un spațiu de locuit mare.

La început, el a plasat patru perechi de șoareci care, în scurt timp, au început să se reproducă, ceea ce a dus la creșterea rapidă a populației lor. Cu toate acestea, după 315 zile, reproducerea lor a început să scadă semnificativ.

Când numărul rozătoarelor a ajuns la 600, s-a format o ierarhie între ele și atunci au apărut așa-numiții “nenorociți”.

Rozătoarele mai mari au început să atace grupul, cu rezultatul că mulți masculi încep să se “prăbușească” din punct de vedere psihologic. Ca urmare, femelele nu s-au mai protejat și, la rândul lor, au devenit agresive față de puii lor.

Cu timpul, femelele au manifestat un comportament din ce în ce mai agresiv, elemente de izolare și lipsa dispoziției de reproducere. S-a înregistrat o rată scăzută a natalității și, în același timp, o creștere a mortalității la rozătoarele tinere.

Apoi, a apărut o nouă clasă de rozătoare masculi, așa-numiții “șoareci frumoși”. Aceștia refuzau să se împerecheze cu femelele sau să se “lupte” pentru spațiul lor. Tot ceea ce îi interesa era hrana și somnul. La un moment dat, “masculii frumoși” și “femelele izolate” reprezentau majoritatea populației.

Potrivit lui Calhoun, faza morții constă în două etape: “prima moarte” și “a doua moarte”. Prima era caracterizată prin pierderea scopului în viață dincolo de simpla existență – nicio dorință de a se împerechea, de a crește pui sau de a-și stabili un rol în societate.

Pe măsură ce timpul trecea, mortalitatea juvenilă ajungea la 100%, iar reproducerea ajungea la zero. În rândul șoarecilor pe cale de dispariție, s-a observat homosexualitatea și, în același timp, canibalismul a crescut, în ciuda faptului că exista hrană din belșug.

La doi ani de la începerea experimentului, s-a născut ultimul pui al coloniei.
Până în 1973, a fost ucis ultimul șoarece din Univers 25.

John Calhoun a mai repetat același experiment de încă 25 de ori și, de fiecare dată, rezultatul a fost același.
Experimentul lui Calhoun a fost folosit ca model de interpretare a colapsului social, iar cercetările sale servesc drept punct central pentru studiul sociologiei urbane.
În prezent, suntem martorii unor paralele directe în societatea de astăzi: bărbați slabi, feminizați, cu abilități reduse sau inexistente și fără instincte de protecție, și femei prea agitate și agresive, fără instincte materne.

sursa: Psihologie practică

Distribuie acest articol Oficial Media
Share