Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Adio munte și păduri. Românii nu vor mai avea voie să intre în zonele protejate

Ministerul Mediului a emis un proiect de ordin privind lista zonelor de protecție strictă din parcurile naționale și naturale, care cuprinde aproape 150.000 de hectare de pe teritoriul țării noastre. Adio munte și păduri. Românii nu vor mai avea voie să intre în zonele protejate.

Adio munte și păduri

Românii nu mai au voie în Deltă pe anumite zone, în munți, păduri și toate zonele protejate

Protecția strictă înseamnă nu numai interzicerea exploatării comerciale a lemnului și a celorlalte bunuri din aceste zone, ci și interdicția accesului românilor, pe motiv că ar deranja ecosistemul. Măsura ar fi fost prevăzută în același păgubos PNRR și corespunde ordinului dat de UE de refacere a biodiversității.

Lista din proiectul de act normativ cuprinde 384 de zone cu păduri virgine și cvasivirgine în care se aplică măsurile specifice pădurilor cu funcții speciale de protecție și în care este interzisă exploatarea lemnului sau a altor produse, 13 zone de protecție strictă din parcuri naționale și naturale și 11 zone cu ”Păduri de fag primare și seculare din Carpați și alte regiuni ale Europei” din Situl Patrimoniului Mondial UNESCO.

Mai bine stăm în casă

”Pentru refacerea biodiversității până în 2030, statele membre ale Uniunii Europene trebuie să îmbunătățească și să extindă rețeaua de zone protejate, prin protejarea în mod legal a cel puțin 30 % din suprafața terestră a UE și 30 % din zona maritimă a UE și să integreze coridoare ecologice în cadrul unei veritabile rețele transeuropene pentru natură.

Să asigure o protecție strictă pentru cel puțin o treime din zonele protejate (cel puțin 10 % din suprafața terestră, respectiv marină a UE), inclusiv toate pădurile primare și seculare care mai există în UE, și să gestioneze în mod eficient toate zonele protejate, prin definirea unor obiective și măsuri de conservare clare și prin monitorizarea adecvată a acestora”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordin.

Adio munte și păduri

În plus, mai arată Ministerul Mediului, ca parte a acestui accent pus pe protecția strictă, va fi esențial să se definească, să se cartografieze, să se monitorizeze și să se protejeze cu strictețe toate pădurile primare și seculare ale UE care încă mai există.

”Zone semnificative constând din alte ecosisteme bogate în carbon, cum ar fi turbăriile, pășunile, zonele umede și câmpurile algale marine, ar trebui, de asemenea, să fie protejate în mod strict, ținând seama de schimbările anticipate în zonele de vegetație. Pădurile primare și seculare nu numai că se numără printre cele mai bogate ecosisteme forestiere din UE, dar înmagazinează stocuri semnificative de carbon, fiind în același timp de o importanță capitală pentru biodiversitate și pentru furnizarea de servicii ecosistemice esențiale”, se precizează în proiectul de act normativ.

Experimentul “Univers 25”. Cum poate arăta o lume ideală și paralela cu societatea de astăzi

Distribuie acest articol Oficial Media
Share