Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Facem apel la toți cetățenii României să se informeze numai din surse oficiale și să evite să distribuie conținut alarmist, care poate genera dezinformare

Astăzi, cei de  Agenția Națională de Meteorologie a  venit cu un  comunicat de presă, pe care-l redăm mai jos și fac un  apel către toți cetățenii României, să se informeze numai din surse oficiale.
” Datele furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus) arată că în următoarele zile, deasupra României, concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate.
Totodată, având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, astăzi în estul și în sud-estul României, circulația aerului se va realiza predominant dinspre nord și nord-est spre sud, iar vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în Dobrogea și în nordul, centrul și estul Munteniei, unde rafalele vor fi în general de 45…55 km/h. În restul teritoriului, circulația aerului se va realiza predominant din sector nord-vestic și vestic, iar vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări izolate, cu precădere în regiunile centrale. Din seara zilei de miercuri (23 martie), circulația aerului se va realiza predominant dinspre nord-vest – nord spre sud-est – sud. În intervalul menționat, în zona de interes nu se vor semnala precipitații, exceptând ziua de 25 martie când acestea își vor face apariția pe arii restrânse.
Este important să precizăm că niciun alt indicator măsurat (monoxid de carbon, dioxid de sulf, dioxid de azot, ozon etc.) nu prezintă creșteri semnificative, nicăieri pe teritoriul României. De asemenea, respingem ferm orice speculație care exprimă un raport de cauzalitate între fenomenul descris mai sus și poluarea produsă în zona de conflict militar din Ucraina. Modelările realizate de  ANM arată foarte clar că, în perioada următoare, nu se preconizează o deplasare a norului poluant dinspre Ucraina spre teritoriul României. Orice potențială creștere a emisiilor ar fi detectată imediat de stațiile RNMCA  în special de cele din nordul și estul țării și ar fi comunicată public de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului.
Acest fenomen al resuspensiei particulelor de praf în condiții de vânt puternic și pe fondul fenomenului de secetă pedologică extremă reprezintă, în schimb, un indicator important asupra modului în care sunt salubrizate străzile și drumurile, al felului în care sunt protejate șantierele de construcții, precum și al numărului mare de terenuri neacoperite cu vegetație, în special în apropierea aglomerărilor urbane. Deși astfel de fenomene sunt rare, autoritățile publice locale trebuie sa acorde o atenție sporită asupra măsurilor ce le revin în planul de calitate a aerului, în special în ceea ce privește salubrizarea eficientă și gestionarea suprafețelor verzi” se arată în comunicat.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share