13/06/2021

Fondurile europene vor fi folosite pentru reformele începute de Ministerul Muncii

 La sediul Asociației Municipiilor din România a avut loc o întâlnire de lucru între Comitetul Director al AMR și conducerea MMPS.
Din partea MMPS, alături de Raluca Turcan, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, au mai participat: Eduard Corjescu, Secretar General al MMPS;Lăcrămioara Corches, Director General ANPIS; Elena Ispas, Director Politici Salariale;Manuela Mandroviceanu, Șef Serviciu Direcția Politici Servicii Publice șiFlorin Zaharia, Consilier Cabinet Ministru.
 Pe agenda de lucru  s-au aflat următoarele teme:
1.Salarizarea personalului din administrația publică locală – intenția Guvernului de a modifica Legea nr. 153/2017;
2. Reglementarea coerentă a statutului juridic al creșelor: serviciu social sau formă de învățământ pentru antepreșcolari. In prezent cresele nu au un standard de cost per anteprescolar aprobat printr-o norma legala;
3. Reprezentarea municipiilor în comisiile de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.
Membrii AMR susțin în unanimitate necesitatea menținerii formulei actuale de stabilire a salariilor personalului din administrația publică locală prin hotărâre a consiliilor locale. AMR si Ministrul Muncii și Protecției Sociale, au agreat reprezentarea municipiilor în comisiile de evaluare a persoanelor adulte cu handicap; au convenit să identifice soluții de remediere a inechităților din sistemul de salarizare a personalului plătit din fonduri publice , inclusiv in ceea ce priveste sporurile , dar si pentru recompensarea performantelor functionarilor  și vor  continua discuțiile cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale la nivel de experți pentru a concretiza soluțiile identificate.
”Discuțiile pe care le-am avut astăzi cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România (AMR) privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, măsurile necesare pentru profesionalizarea și eficientizarea serviciilor sociale, precum și pentru dezvoltarea sistemului de creșe din România mi-au reconfirmat faptul că reformele începute de Ministerul Muncii și Protecției Sociale sunt necesare și așteptate și la nivel local.
În ceea ce privește salarizarea, am demarat astăzi discuțiile cu reprezentanții AMR pentru a identifica împreună cele mai bune soluții de remediere a inechităților profunde din salarizarea personalului plătit din fonduri publice, a sistemului de sporuri, care de multe ori doar majorează veniturile, fără să recompenseze condiții cu adevărat deosebite sau performanțe. Am invitat AMR să trimită propuneri care să fie incluse în reforma sistemul de salarizare, provocarea fiind să dăm posibilitatea primăriilor performante să continue să stimuleze angajații cu rezultate excepționale.
Cea de-a doua temă discutată astăzi a vizat reforma din asistență socială și am constatat că reprezentații AMR înțeleg corect nevoia de schimbare a paradigmei în acest domeniu. I-am rugat să vină în sprijinul demersurilor noastre pentru a crește numărul de profesioniști, pentru că resursa umană este esențială dacă ne dorim să ajungem cu adevărat la cât mai mulți oameni care au nevoie de sprijin și să îi putem susține cu servicii sociale integrate.
În ceea ce privește dezvoltarea rețelei de creșe din România, avem fonduri europene pe care le vom utiliza în acest scop, însă este important să avem o evaluare a serviciilor de acest tip la nivel național, precum și a nevoii existente.” a ținut să declare ministrul Muncii, Raluca Turcan.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share