FORUMUL SALZBURG întâlnire la sediul IGPR

 Inspectoratul General al Poliției Române a găzduit Reuniunea Șefilor de Poliție din Statele Membre ale Forumului Salzburg, la care au participat toate statele membre.

Delegațiile Austriei, Bulgariei, Cehiei, Croaţiei, Poloniei, Slovaciei, Sloveniei și Ungariei au fost primite la București de către inspectorul general al Poliției Române, chestorul principal de poliție Benone–Marian MATEI, care a deschis întâlnirea.

Întâlnirea a fost precedată de grupuri de lucru specializate pe problematici de actualitate în domeniile de interes ale Forumului. Una dintre temele alese de Președinția Română a Forumului a fost gestionarea consecințelor agresiunii ruse împotriva Ucrainei, șefii de poliție abordând amenințările emergente la adresa securității interne,  traficul de arme post-conflict și riscurile, prevenirea și reacția la incidente de tip chimic, biologic, radioactiv și nuclear. Dezbaterile au fost moderate de  inspector ulgeneral adjunct, chestor de poliție Virgil SPIRIDON și au relevat angajamentul constant al statelor partenere pentru cooperare, atât prin schimbul de informații și mijloace operative, cu folosirea cât mai eficientă a instrumentelor puse la dispoziție de Uniunea Europeană, cum ar fi platforma EMPACT, Rețeaua Europeană a Experților în Arme de Foc (EFE), cât și ca bloc de opinii majoritar în forurile de negociere ale UE, pentru a spori reziliența și a identifica soluții practice la provocările prezente și viitoare din regiune. Cooperarea transfrontalieră, fondată pe schimbul de informații și bunele practici, în baza scenariilor post-conflict conturate, a fost confirmată ca fiind cea mai eficientă metodă de contracarare a potențialelor riscuri. Forumul Salzburg reprezintă o formă de cooperare între Ministerele de Interne regionale ale statelor membre (Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Croaţia) şi se bazează pe iniţiativa austriacă din anul 2000, care se doreşte a fi o platformă pentru dialog multilateral şi cooperare privind problemele de securitate internă.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share