Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Hramul bisericii Sfânta Treime a Mănăstirii Cozia

Numeroși pelerini din întreaga țară au participat la hramul bisericii Sfânta Treime a Mănăstirii Cozia, ctitoria voievodului Mircea cel Mare din stațiunea vâlceană Călimănești-Căciulata. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în Altarul de vară de către Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi.

”Biserica, ca trup tainic al lui Hristos, îşi are temeiul în Sfânta Treime. Hristos este Cap al Bisericii şi întăreşte existenţa eclezială prin întreaga Sa activitate mântuitoare, reaşază firea umană în demnitatea de dinainte de cădere, şi o uneşte cu dumnezeirea în mod veşnic”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la Sărbătoarea Sfintei Treimi, hramul Mănăstirii Cozia.

Biserica Mare a Mănăstirii Cozia este una dintre cele mai frumoase mănăstiri din sud-estul Europei, care se remarcă prin lucrările originale, arhitecturală și artistică de mare valoare, ce integrează caracteristicile stilului bizantin cu cele ale arhitecturii balcanice și ale artei autohtone a zidirii bisericilor în secolele al XIII-lea și al XIV-lea. Pictura din pronaos și într-o mică parte din naos și altar datează din secolul al XIV-lea, fiind considerată al doilea ansamblu pictural din Țara Românească, ca vechime, după cel de la Biserica domnească din Curtea de Argeș. Pictura naosului și altarului a fost refăcută în epoca brâncovenească, între anii 1704-1705.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a așezat piatra de temelie pentru noul altar de vară al Mănăstirii Cozia. În cadrul mănăstirii sunt organizate simpozioane, conferințe, expoziții si manifestări cultural-religioase. Complexul monahal de la Cozia găzduiește grupuri de credincioși, tineri și copii, care participă la tabere școlare, iar mănăstirea este vizitată de pelerini din toată lumea.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share