Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Regim de urgență după distrugerea barajului de la hidrocentrala Kakhovka din Ucraina

Atacurile Rusiei împotriva infrastructurii critice civile ucrainene au ajuns astăzi la un nivel fără precedent,  odată cu distrugerea barajului de la Hidrocentrala Kakhovka.
„Se întroduce regimul de urgență pentru autoritățile și forțele unificate ale sistemului de stat pentru prevenirea și eliminarea situațiilor de urgență în cartierul urban Novokahovka de la ora 12:00 pe 6 iunie 2023”, se arată în documentul citat de TASS. După cum se menționează în document, regimul de urgență a fost întrodus pentru a efectua lucrările urgente și  pentru eliminarea consecințelelor distrugerii centralei hidroelectrice Kahovka.
”Uniunea Europeană condamnă acest atac în cei mai duri termeni posibili. Aceasta reprezintă o nouă dimensiune a atrocităților rusești și poate constitui o încălcare a dreptului internațional, în special a dreptului umanitar internațional. Scăderea nivelului apei din baraj afectează accesul la apă de răcire critică pentru reactoarele centralei nucleare Zaporizhzhia. Prin acest act disperat, Rusia își continuă, de asemenea, pariul nuclear nesăbuit, punând în pericol funcționarea corespunzătoare a sistemelor de siguranță și securitate ale ZNPP, încălcând în mod clar rezoluțiile anterioare aferente Consiliului guvernatorilor AIEA și ale Conferinței generale, precum și cele cinci principii pentru a asigura securitatea și securitatea nucleară în ZNPP de către directorul general al AIEA. Este iresponsabil și complet inacceptabil. Rămânem în legătură cu autoritățile ucrainene pentru a asigura asistența imediată a UE. Centrul de Coordonare a Răspunsurilor la Situații de Urgență al Comisiei Europene (ERCC) monitorizează activ situația și este în contact strâns cu Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei. Ucraina poate solicita asistență în cadrul Mecanismului de protecție civilă al UE (UCPM). Suntem pregătiți să răspundem oricăror nevoi imediate, inclusiv alimente și apă potabilă.
Inundațiile din aval pun în pericol viețile a sute de mii de civili în aproximativ 80 de așezări, inclusiv orașul Kherson. Aceasta agravează situația umanitară deja cumplită din aceste zone. Rămânem în legătură cu autoritățile ucrainene pentru a asigura asistența imediată a UE. Centrul de Coordonare a Răspunsului de Urgență al Comisiei Europene (ERCC) monitorizează activ situația și în strâns contact cu Serviciul de Stat pentru Urgențe al Ucrainei”  transmit șeful diplomației UE Josep Borrell și comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share