Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

În 4 ani, 4 din 4. România guvernelor dărâmate. S-a trântit și Guvernul Orban

Guvernul Orban a căzut. În 4 ani, 4 din 4. În ziua dinaintea votului, președintele Pro România, Victor Ponta, anunțase pe pagina personală de facebook că va susține moțiunea și că guvernul „trebuie pedepsit, inclusiv prin vot”.Guvernul Orban

România este țara guvernelor trântite. Nu se mai face administrație, nu se mai fac legi, nimeni nu este interesat de soarta României, ci doar de propriul joc politic. Acum câteva ore  presa a aflat scorul votului la Moțiunea de Cenzură inițiată de PSD și UDMR contra Cabinetului liberal, condus de Ludovic Orban.

261 de voturi pentru moțiunea de cenzură

Inițiatorii moțiunii de cenzură, PSD și UDMR aveau 232 de voturi. În ziua dinaintea votului, președintele Pro România, Victor Ponta, anunțase pe pagina personală de facebook că va susține moțiunea și că guvernul „trebuie pedepsit, inclusiv prin vot”.

Guvernul Orban este demis

Cabinetul condus de Ludovic Orban a stat la putere doar trei luni, fiind învestit în noiembrie 2019, cu 240 de voturi. Urmează ca noua majoritate să prezinte o propunere președintelui. Din informațiile noastre, varianta pe care o vor propune PSD-Pro Romania – UDMR, este Remus Pricopie deși s-ar fi avansat și numele lui Vasile Dâncu.

Procedura –  se poate 3 luni de interimat, apoi anticipate

  • Conform legii, președintele României, Klaus Iohannis, urmează să cheme la consultări reprezentanții principalelor partide parlamentare în vederea asigurării unei majorități care să susțină un nou premier.
  • Președintele României va desemna, ulterior, un nou premier, care va avea la dispoziției 10 zile pentru a cere în Parlament votul de încredere, respectiv o majoritate parlamentară.
  • Dacă Parlamentul nu acordă votul de încredere noului Guvern în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură, Parlamentul ar putea fi dizolvat.
  • Până la formarea unui nou guvern, cel actual rămâne în funcție însă „îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”.

Un blat sau doar agrement PSD-PNL?

Am menționat în articolul de ieri, după votul din Senat, că astăzi ne așteptăm la un blat sau la un agrement tacit între cele două forțe politice. Parlamentul ar putea fi dizolvat printr-o decizie a Curții Constituționale, care ar lua act că aleşii nu şi-au îndeplinit atribuţiile. Citește articolul integral aici:  Între PSD şi PNL ar fi negocieri ascunse

Distribuie acest articol Oficial Media
Share