03/08/2021

În județul Hunedoara sunt 5600 de șomeri – 15% nu au studii

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, s-a aflat  în vizită de lucru în județul Hunedoara.

Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian și subprefecții Oana Andreea Biriș și Lorincz Szell  au însoțit  delegația oficială condusă de Raluca Turcan.

Din delegație au făcut parte: Maria Mareș, președinte Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Dantes Bratu, Inspector General de Stat, Inspecția Muncii,  Vetuța Stănescu, deputat PNL și  Monica POP, consilier al ministrului.  În prima parte a zilei, ministrul Muncii și Protecției Sociale a vizitat spațiile de producție ale unui important agent economic din Deva, „EUROSPORT DHS” S.A. și a participat apoi la deschiderea Bursei locurilor de muncă, organizată de A.J.O.F.M. pe platoul din Piața Unirii din Deva.

”Am vizitat în cursul acestei zile fabrica de biciclete electrice DHS, de la Deva, companie care contribuie substanțial la renumele României ca piață puternică de export de biciclete electrice în Europa. DHS Deva este nu numai creatoarea unui brand recunoscut, care s-a dezvoltat prin investiții și performanță, ci și o companie care a implementat cu succes ideea de învățământ dual, o necesitate în condițiile actuale ale pieței de muncă”,  spus presei, ministrul Raluca Tucan.   La Bursa locurilor de Muncă au expus ofertele de angajare 20 de firme hunedorene care au avut disponibile aproape 300 locuri de muncă.

”Am constatat  că există pe piață locuri de muncă disponibile, precum și persoane cu educația și calificarea de a le ocupa. Pe de alte parte, în evidențele AJOFM Hunedoara se află în jur de 5 600 de șomeri, dintre care aproape 3 100 beneficiari de indemnizaţie de şomaj și 2 500 șomeri neindemnizați. 15% din total nu au studii ori au doar școala primară. Venim în sprijinul celor care nu au reușit să finalizeze o formă de învățământ cu programul „A doua șansă”, dar și prin facilitarea accesului celor cu “învățământ primar incomplet” la anumite programe de calificare.

În plus, având în vedere problemele specifice cu care se confruntă județul Hunedoara ca urmare a restrângerii activităților miniere, AJOFM va avea un rol important în procesul de reconversie profesională a angajaților din Valea Jiului, prin facilitarea dialogului dintre aceștia și angajatorii locali cu locuri de muncă disponibile. Dacă sprijinul financiar acordat angajaților din Valea Jiului, măsură pe care am prelungit-o cu încă o lună, este un sprijin pe termen scurt, reintegrarea în viața activă le poate oferi, pe termen lung, siguranță și un nivel de trai mai bun” a declarat ministrul muncii, Raluca Turcan.

Programul delegației oficiale condusă de ministrul Raluca Turcan a continuat  și cu o întâlnire avută la Inspectoratul Școlar Județean cu administratori ai unor companii mari din județul Hunedoara.  Discuțiile au fost în principal referitoare la îmbunătățirea și eficientizarea acordării serviciilor către angajatori. Companiile din județul Hunedoara au fost susținute prin măsuri active pentru care s-au plătit aproximativ 120 de milioane de lei, de la începutul pandemiei. La nivel național, s-au plătit 7,3 mld. lei pentru a salva 1,2 milioane de locuri de muncă.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share