Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Inspector școlar Dan Tică despre bursele elevilor și situația acestora în municipiul Târgoviște

Bursele elevilor reprezintă mereu o piatră de moară pentru administrații și guverne, poate pentru că avantajele politice nu se regăsesc la vot. Inspectorul școlar Dan Tică face precizări referitoare labursele școlare în Târgoviște.

Copiii, de la Revoluție încoa, sunt defavorizați și, să amintim doar la ce cuantum a ajuns alocația de stat astăzi, cea mai mică din Uniunea Europeană. Nici situația burselor școlare nu este roză, după cum declară Dan Tică în conferința de presă.

Dan Tică

Menționăm că inspectorul școlar este consilier municipal al Primăriei Târgoviște din partea PNL. Dan Tică atrage atenția că municipalitatea nu a alocat fonduri suplimentare pentru burse, în afara celor defalcate din TVA.

Dan Tică: conform HG 1064/2020 privind stabilirea cuantumului minim al burselor pentru elevi în anul școlar 2020-2021, acesta este de 100 lei.

”Voi face referire la legea bugetului de stat, la Hotărârea Guvernului numărul 1064/2020 prin care se aprobă cuantumul minim al burselor școlare în anul școlar 2020-2021 și la proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al municipiului Târgoviște. O să încep cu legea 15, legea bugetului de stat, care la art.5 spune că repartizarea sumelor defalcate din TVA se face prin decizia șefului administrației județene a finanțelor publice iar pentru finanțarea unităților de învățământ și a burselor acordate elevilor, finanțarea se face pe baza actului administrativ emis de Inspectoratul Școlar General.

Virgil Guran: Fabrica de la Petrești, primele camioane IVECO pentru armata română

Tot la art.5 al aceleași legi, aliniatul 5, spune că pentru finanțarea cheltuielilor cu bursele școlare autoritățile administrației publice locale alocă pe lângă sumele defalcate din TVA și sume din bugetele locale. Acum, conform HG 1064/2020 privind stabilirea cuantumului minim al burselor pentru elevi în anul școlar 2020-2021, acesta este de 100 lei. Autoritățile publice locale pot stabili un cuantum mai mare al acestor burse în funcție de posibilitățile lor financiare dar, atenție, nu mai mic de 100 lei.

Ne aflăm în situația în care nu vom reuși să plătim bursele elevilor până la sfârșitul anului școlar

Prin finanțarea burselor conform legii bugetului de stat, primăria municipiului Târgoviște a primit la 31 martie 2021 suma de 3967000 lei pentru burse școlare. Acum, trecând la proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al municipiului Târgoviște, aprobat și asumat de primărie în ședința consiliului local, la capitolul bugetar- învățământ la titlul alte cheltuieli, a fost alocată doar această sumă de 3967 mii lei primită din TVA. Chiar dacă, exact cum am spus mai devreme, primăriile trebuiau să aloce conform legii pe lângă această sumă și sume din bugetele lor locale. La Târgoviște nu s-a alocat nici un leu în plus.

Cotinescu: Târgoviște este cu mult sub potențialul real din punct de vedere economic

Acum, la nivelul municipiului Târgoviște, avem aproximativ 6000 de burse școlare. Iar prin faptul că primăria nu a reușit și nu a alocat nici un leu în plus față de ceea ce a primit de la guvern, ne aflăm în situația în care nu vom reuși să plătim bursele elevilor până la sfârșitul anului școlar. Eu cred că așa cum spunea și domnul președinte Cotinescu, învățământul trebuie să rămână și să fie o prioritate pentru noi, pentru că bineințeles este vorba și de viitorul nostru al tuturor”, ne-a declarat Tică Dan Alexandru, vineri la sediul PNL Dâmbovița.

PNL Dâmbovița: De ce s-a votat împotriva proiectului de centură a municipiului Târgoviște

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">