Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

ÎNTRE NOI TOTUL ESTE BINE – vazut de pe randul 5

 
Spectacolul trupei de actori a Teatrului Naţional Ivan Vazov din Sofia a fost notat ca un eveniment de interes major în cadrul BABEL F.A.S.T. În cea de-a treia zi de festival, după finalul piesei Între noi totul este bine, mi-am spus că la pomul lăudat e bine uneori, să te duci cu sacul.
Fără să cunosc ceva despre prestaţia actoricească a teatrului bulgar, m-am gîndit că va fi suficient să fiu prezentă în sală, fie şi numai pentru că autoarea piesei este Dorota Masłowska. Născută în 1983, este poate una dintre cele mai în vogă scriitoare ale momentului în Europa. Scriind despre drama unei generaţii din care face parte şi ea, a cunoscut rapid succesul, cărţile şi piesele sale fiind traduse şi publicate în toată lumea, din Marea Britanie pînă în Statele Unite ale Americii.
Spectacolul începe aducîndu-ne în prim plan cele trei personaje principale, trei femei din generaţii diferite care nu reuşesc să găsească un limbaj comun. Facem cunoştinţă aşadar cu Halina, o casieră de supermarket care citeşte o revistă găsită într-un coş de gunoi, fata ei – Fetiţa metalistă, care pare că se identifică cu subcultura promovată de un anumit tip de muzică şi bunica acesteia – bătrîna apatică din scaunul cu rotile, care intervine în conversaţie cu amintiri din tinereţea ei comunistă, fredonînd din cînd în cînd, un refren dintr-o melodie veche.
Cu intenţia de a demonstra că „nu există polonezul din statistici”, Masłowska scrie despre coexistenţa a diferite atitudini, evenimente şi ere, punîndu-şi personajele să vorbească simultan despre ele. O face forţînd umorul pînă la grotesc, senzaţie care se accentuează odată cu intrarea în scenă a celorlalte personaje: Bozena, Bărbatul, Actorul, Prezentatoarea etc., fiecare dintre acestea avînd propria partitură, care întăreşte senzaţia că asişti la o comedie macabră.
Accentul se pune pe sărăcia personajelor care cu greu fac faţă cotidianului, într-o societate marcată de un comercialism exacerbat. Eroii piesei ne apar rînd pe rînd, marcaţi de fobii ca nesiguranţa pentru prezent şi viitor sau teama de trecut. Negîndu-şi identitatea naţională şi trăind într-un vid identitar, ei ajung să nu mai ştie cine sunt.
Cu un decor nu tocmai spectaculos, dar cu o regie bună şi un profesionalism ridicat al actorilor bulgari (cum aveam să descopăr destul de repede), spectacolul Între noi totul este bine, îndelung aplaudat la final, va rămîne, cel puţin pentru mine, un eveniment la care nu regret că am fost martoră.
 Regie: Desislava Shpatova
 Distributie: Elena Telbis , Faith Tabakova , Snejina Petrova , Radena Valkanova , Damian Clasament , Leonid Iovchev , Carla Rahal , Theodora Duhovnikova , Iliana Kodzhabasheva
 

Petruta Serban

Distribuie acest articol Oficial Media
Share