Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Județul Hunedoara afectat de ploile torențiale din ultimele 48 de ore

Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a fost  convocat într-o ședință de urgență în urma fenomenelor meteo produse  în ultimele 48 de ore. 
În cadrul ședinței extraordinare au fost analizate și adoptate măsurile ce se impun ca urmare a fenomenelor meteorologice periculoase înregistrate la nivel județului Hunedoara.
                                                                                   
Consiliul Județean Hunedoara a fost reprezentat de președintele Laurențiu Nistor și administratorul public Costel Avram.
                                                                                   
Județul Hunedoara s-a aflat sub avertizare meteo de vreme instabilă COD PORTOCALIU și a fost vizat de trei avertizări imediate de ploi torențiale COD ROȘU
„La nivelul județului nostru, au fost afectate 33 de localități în Ținutul Pădurenilor și pe Valea Mureșului. 15 localități au avut probleme cu alimentarea cu energie electrică, fiind afectate peste 1.200 de persoane. 23 de persoane au fost evacuate de echipele de intervenție și mai multe drumuri județene și comunale au fost afectate.
Consiliul Județean Hunedoara se află în legătură permanentă cu reprezentanții Instituției Prefectului, cu primarii, cu echipele de intervenție și coordonează activitățile operatorilor care se ocupă cu întreținerea drumurilor județene. Toți operatorii sunt mobilizați!
Există localități izolate din cauza drumurilor de acces care au fost afectate de inundații. În aceste zone, se acționează cu prioritate!
Rog comitetele locale pentru Situații de Urgență să manifeste atenție la modul cum se acționează. Toți oamenii afectați au nevoie de sprijin, mai ales persoanele în vârstă. Bineînțeles, ce a stricat natura în câteva ore, nu vom putea repara de îndată, dar am convingerea că, lăsând la o parte orgoliile, putem face toate demersurile,  pentru a obține fondurile necesare în vederea executării lucrărilor de reparații”, a declarat președintele Laurențiu Nistor.

Bilanț inundații:

Peste 100 de gospodării au fost inundate și 42 de persoane au fost evacuateîn urma inundațiilor cauzate de aversele torențiale care au produs viituri în satele Rișculița, Rișca și Baldovin din comuna Baia de Criș.
Pompierii Secției Brad și ai Detașamentului Deva din cadrul I.S.U. Hunedoara au intervenit cu 20 de mijloace tehnice pentru a pune în siguranță atât persoanele afectate de inundații, cât și bunurile materiale și animalele aflate în pericol.
Salvatorii hunedoreni au evacuat din locuințe 42 de locuitori ai satului Rișca și au salvat 11 animale din gospodăriile unde a pătruns apa.  Și la această oră, pompierii intervin cu motopompe de capacitate medie și mare pentru evacuarea apei.
În același timp, echipe de drumari acționează pentru eliberarea de aluviuni și pentru reparațiile necesare la Drumul Jidețean 762, care este blocat între Rișculița și Baldovin. Alimentarea cu energie electrică a celor trei localități a fost întreruptă și se acționează pentru reluarea furnizării curentului electric.
Aproximativ 200 de persoane din patru  sate, Cerbăl, Vălari, Ulm și Arănieș, din Ținutul Pădurenilor, sunt izolate în urma distrugerilor provocate de viituri la drumurile de acces.
Pompieri, jandarmi, echipe de la drumuri și autorități locale acționează non stop pentru înlaturarea efectelor negative ale fenomenelor meteo periculoase înregistrate ieri în centrul județului. Potrivit datelor primite de la furnizorul de electricitate, peste 1200 de persoane nu beneficiază de curent electric, dar echipele de electricieni sunt în teren, pentru a remedia defecțiunile.
La nivelul judetului s-au înregistrat urmatoarele evenimente ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice periculoase:
1.Localități afectate: 30
2. Drumuri naționale afectate – 2 – D.N. 74 , DN 7
2.Drumuri județene blocate – 4 – DJ 687 J,
DJ 687 K, DJ 687 F
3.Drumuri comunale blocate – 3, – DC 103 A, DC 115 A, D.C.15
4.Anexe gospodăresti afectate: aproximativ 170
5.Personal și tehnică de intervenție:
112 cadre militare, 19 autospeciale de interventie, 5 motopompe remorcabile, 13 motopompe transportabile
6. Localități fără curent electric: 15
7. Persoane evacuate: 23 (13 bărbați, 8 femei, 3 minori).
Din fericire, nu au fost înregistrate victime!
„Facem tot ce este nevoie pentru ca hunedorenii afectați de fenomenele meteorologice periculoase să fie în siguranță! 
Este extrem de important să ne organizăm cât mai rapid pentru a remedia problemele din localitățile afectate de inundații.  Alături de comandantul ISU Hunedoara, Alin Nasta, am fost în teritoriu pentru a gestiona și monitoriza fiecare situație chiar de la fața locului.
Cel mai important este să rezolvăm problemele de infrastructură care pun în pericol circulația rutieră și cele legate de întreruperea curentului electric. Avem un număr de 170 de gospodării afectate și am solicitat să ne fie comunicate toate rapoartele operative de către Comitete locale de situații de urgență, într-un termen cât mai scurt.
Ceea ce vreau să evidențiez este faptul că trebuie să fim operativi, trebuie să lucrăm împreună pentru a soluționa aceste situații neplăcute.
Am văzut oameni care au plâns, am văzut oameni care s-au temut că vor rămâne fără acoperiș deasupra capului, am văzut părinți și bătrâni descurajați.
Este nevoie să fim alături de ei și să îi sprijinim în aceste situații delicate
Doresc să le transmit cetățenilor că pericolul a fost depășit, dar în cazul în care,  vor mai exista asemenea situații, îi rog să semnaleze orice problemă la numărul de telefon 112. I.S.U. Hunedoara este extrem de bine organizat, prompt și dedicat fiecărui om. Salvatorii I.S.U sunt eroii noștri și le mulțumesc pentru tot ce fac în astfel de situații. La fiecare misiune pe care o îndeplinesc, văd cum dau totul pentru oameni.
Sunt de mai bine 24 de ore la datorie și acționează în continuare,  pentru ca nicio persoană,  să nu mai fie în pericol.
În acest moment se află în teren echipe mixte formate din personalul specializat I.S.U și jandarmi din Inspectoratul de Jandarmi Județean Decebal Hunedoara, pregătiți să intervină în orice moment”, a conchis și prefectul Călin Petru Marian.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share