Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Straja a fost din nou, centrul tradiţiilor şi obiceiurilor populare din Valea Jiului

Așa cum este  menționat în diferite cronici,  sunt peste 500 de ani, când în această zonă, la ceas de mare sărbătoare creştină, momârlanii din cătunele îndepărtate de munte ale Văii Jiul îşi dădeau întâlnire cu gorjenii sus, în Vârful din Straja Munților Vâlcan. 

Se purtau straie populare şi tot la aceste întâlniri se puneau la cale cumetrii, se degusta brânza produsă pe ambii versanţi a-i muntelui şi se încingea jocul, spre seară.  Atracţia zilei erau concursurile de bidivii, cei mai buni proprietari de cai fiind răsplăţiţi cu pălincă ori cu o oaie bună de lapte.

Bucuria a fost şi mai mare, deoarece păstrătorii tradiţiilor s-au înfăţişat în ziua mare, când s-a sărbătorit „Ziua Iei”, în straiele populare, fiecare aduse din locul de baştină.

Micuţul Schit din Straja a fost neîncăpător pentru sutele de participanţi care au ajuns aici, să se hranească cu hrană spirituală şi duhovnicească pe care le-a împărtăşit-o părintele Stareț Dimitrie Ivaşco, care   în predica sa a vorbit despre sfântul Ioan Botezătorul: „Cel care chema pe oamenii să-şi părăseacă viaţa lor păcătoasă, să se boteze în apele râului Iordan.(…)

Minunat a fost Ioan Înaintemergătorul prin naşterea lui, prin asceza lui, prin învăţătura lui. Minunat încă, pentru că s-a învrednicit să boteze în apele Iordanului pe Iisus Cristos Mântuitorul nostru. Iubiţii mei, creştini, fraţi şi surori. Ioan este nume evreiesc şi înseamnă Darul lui Dumnezeu. Şi, într-adevăr, Ioan s-a dovedit un dar al lui Dumnezeu, o mare binecuvântare pentru creştinătate.(…) Nu se socotea nici prooroc şi nici măcar om, el era un glas care striga în pustie şi pregătea calea Domnului. „Eu botez cu apă, dar în mijlocul vostru este unul pe care voi nu-L cunoaşteţi, acela vă va boteza cu Duh Sfânt, acela vine după Mine şi este înaintea mea, şi eu nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălţămintelor Lui” (Ioan I, 26-27)

După slujba religioasă a urmat concursul de cai

La start s-au înscris 14 de concurenţi  care, după cursa până sus,  în vârf de munte au fost răsplătiţi cu premii în bani, diplome și medalii  de viceprimarul Iacob Mesaroş, senatorul Cristian Resmeriță, alături de care a stat şi  Emil Părău.

Ei sunt păstrătorii și promotorii tradițiilor populare românești:

  1. SOLOMON FLAVIUS
  2. DANIEL STANCIU
  3. DANIEL GAL
  4. ALEXANDRU DĂDUȚ
  5. FLORIN APOSTOL
  6. DARIUS PAVEL
  7. LAURENȚIU BARBU
  8. DANIEL FERENCZ
  9. ADRIAN MIHĂILĂ
  10. FERENCZ
  11. MARIUS NAGY
  12. SEBASTIAN MIRON
  13. ALEX UDROIU
  14. DAN LICIU

Doi dintre vârstnicii și vrednicii momârlani din Valea Jiului, trecuți de 80 de ani Petru Cioarcă și Dumitru Gălățan au fost felicitați și premiați la rândul lor, de principalii organizatori ai evenimentului din Straja.

 

”Am premiat cu mare drag câştigătorii concursului de cai, aceştia fiind şi vedetele nedeii. Consider că toată lumea a fost mulţumită, am avut parte de un program artistic inedit susţinut de artişti îndrăgiţi şi consider că nedeia de anul acesta, depăşeste cu mult nedeile precedente, care au fost organizate în staţiunea Straja, unde şi turiştii și în special tinerii veniți în taberele de vară, din toată țara și nu numai,  au putut vedea pe viu tradiţiile şi obiceiurile care se păstrează nealterate de sute de ani, în Lupeni şi în Valea Jiului” a transmis participanților senatorul Cristian Resmeriță.

Interesant a fost și concursul de „trasul  cu boată”, unic în România, practicat  de ciobanii de pe munte.

” Mă bucur foarte mult că anul acesta au venit atât de mulți oameni, că am avut parte de o nedeie cu de toate și că ne-a dat bunul Dumnezeu o vreme așa de frumoasă. Împreună cu cei prezenți am trăit și emoția slujbei de sărbătoare a părintelui Dimitrie de la Schitul Straja, ne-am bucurat și de concursul tradițional al cailor și am cântat și am jucat într-un spectacol folcloric cu adevărat de tezaur, alături de invitații noștri din acest an: Maria Loga, Puiu Codreanu, Ansamblul  Mesagerii Iubirii coordonați de Mariana Peptenaru,  elevii pregătiți cu mult drag de prof. Simona Ionașc de la Clubul Elevilor din Valea Jiului, Ionela Magyari, etc. 

Împreună cu Primăria și Consiliul local am reușit să facem posibil acest eveniment,  la care oamenii au început să vină în număr tot mai mare și care cred că are toate șansele să devină încă un punct de atracție de pe harta turistică a acestui minunat Ținut al Momârlanilor”, a spus  Emil Părău, promotorul care a reușit să reînnoade această tradiție, începută și reluată de prin anii 1995.

 

 

Sărbătoarea Sânzienelor are loc la trei zile după Solstiţiul de Vară, cea mai lungă zi din an, moment de răscruce situat la mijlocul anului şi înscris sub semnul focului, al Soarelui.

În cinstea acestuia se aprind focuri uriaşe pe culmile dealurilor. Încinşi cu brâuri din pelin, oamenii se rotesc în jurul focului, apoi aruncă în foc aceste brâuri ca să ardă odată cu toate posibilele necazuri viitoare.

Toți participanții au petrecut o zi de neuitat, în stațiunea Straja  s-a jucat ”de s-au rupt pingelele”, în centrul  atenției fiind și de această dată parte, momârlanii veniți în număr mare, îmbracați în straiele tradiționale, prefectul județului, oamenii de afaceri din Valea Jiului, medici, cadre didactice,  personaje cunoscute în” lumea bună” ce sunt modele pentru mulți dintre noi și mai ales, pentru tânara generație.

 

   A fost cea mai reușită dintre edițiile nedeilor organizate sus, în Straja, până în prezent

Folclorul românesc poate fi conservat, în primul rând, prin cultivarea unui sentiment de respect şi apartenenţă, conştientizarea valorii pe care o are cultura tradiţională în identitatea neamului românesc şi educarea în acest spirit a copiilor din familia românească, dar şi prin intermediul liderilor, al persoanelor publice, al diferitelor organizaţii neguvernamentale sau al administraţiilor publice.

 ”Vreau să mulţumesc în primul rând celor care şi-au adus contribuţia la reuşita acestui eveniment, organizatorilor și concurenților, celor care au venit în costume tradiționale.

Reuşim iată, să păstrăm în fiecare an aceste tradiţii şi vreau să le ducem mai departe şi viitoarelor generaţii

Mă bucur că a venit atât de multă lume în stațiunea noastră și acum,  pe timpul verii. Prin organizarea nedeii din Straja, am ținut să aducem în atenția oamenilor frumoasele obiceiuri ale locului, deoarece,  acestea sunt o carte de vizită pentru toți turiștii care vin în zonă. 

Este de datoria noastră, a reprezentanților administrației locale, să ne implicăm în astfel de acțiuni,  care au menirea să păstreze vii tradițiile, pentru că acestea ne reprezintă și ne definesc ca popor.

 Legendele locului spun că,  în urmă cu peste cinci  sute de ani, aici, pe muntele Straja se întâlneau oamenii din Valea Jiului cu cei de dincolo de munte, de la Gorj. Cred că, datorită acestor elemente, de originalitate și unice în țată,  putem spune fără teama de a greși că, suntem mândri de originile noastre.

Vreau să-i felicit pe toți concurenții,  iar programul artistic a satisfăcut cerințele iubitorilor de folclor și tradiții naționale”, a conchis  și Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Pentru buna desfășurare a evenimentului la datorie au fost jandarmii montani, reprezentanţii Poliţiei locale și  salvamontiştii.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share