Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Drapelul Național ne uneşte şi reprezintă mândria noastră!”

Cu ocazia Zilei Drapelului Național, europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a transmis milioanelor de români, din afara și din interiorul granițelor țării, un mesaj emoționant:

„Drapelul național este unul dintre simbolurile cele mai importante ale României. Cu el ne indentificăm în lume. Recent, la ONU, am fost mândră să văd fluturând drapelul României. Drapelul Național are o însemnătate uriașă pentru suveranitatea și independența țării noastre. Drapelul ne uneşte şi reprezintă mândria noastră, alături de stemă, imn și sigiliu, și completează simbolurile națiunii române. Simbolurile naționale trebuie cunoscute, omagiate și respectate și trebuie să fie sfinte pentru orice român! Ziua Drapelului Național trebuie sărbătorită de toți cei care sunt români, iubesc România și cinstesc, prin munca lor, țara!

Simbolul suprem al unității si suveranității românești, Drapelul tricolor a fost folosit ca steag de luptă încă din 1834 și îi îndemn pe toți românii, oriunde s-ar afla, să respecte cele trei culori! Astăzi, îl folosim cu mândrie la evenimentele oficiale naționale și internaționale, la sărbătorile naționale, drapelul fiind arborat la instituțiile publice, punctele de frontieră, pe ambarcațiunile sub pavilion românesc și în cadrul competițiilor sportive!

Acasă, am permanent arborat drapelul tricolor! Sunt mândră că sunt româncă! La mulți ani, România!”.

Ziua Drapelului Naţional este marcată în fiecare an, la 26 iunie, fiind instituită prin Legea 96/1998. Cu acest prilej, în Capitală şi în toate municipiile reşedinţă de judeţ, sunt organizate ceremonii publice de înălţare a Drapelului Naţional.

De asemenea, sunt organizate ceremonii militare specifice, în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne, manifestări cu caracter evocator, consacrate istoriei patriei.

Drapelul este, alături de stemă, sigiliu şi imn, un simbol naţional, aşa cum prevede Constituţia României din 1991, modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003.

 

În forma actuală, Constituţia stabileşte, prin Articolul 12, că „drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu.

                         Istoria tricolorului 

Istoria tricolorului începe în 1821 la Mănăstirea Antim din București, atunci metoh al Episcopiei Curtea de Argeş, unde a fost confectionat și sfinţit de către episcopul Ilarion, cunoscut sfetnic al lui Tudor Vladimirescu. „Steagul cel Mare” de la 1821 ca primul steag tricolor din istoria românilor era văzut ca un simbol vexilologic modern al suveranităţii poporului.
Totodată simboliza ideea de unitate şi independenţă a “tot norodul românesc”, fiind, în acest sens, un mesaj pentru generațiile viitoare.
În 1848 tricolorul a devenit în Ţara Românească însemnul naţional. Guvernul instalat atunci stabilea printr-un decret ca drapelul ţării să aibă “trei culori: albastru, galben şi roşu”.
În 1851, istoricul german J. F. Neigebaur considera că cele trei culori ale drapelului românesc sunt o moştenire de pe timpul Daciei Traiane.
Cea mai veche însemnare despre tricolor, ca formând culorile Daciei, se află în Novella XI, dată la 14 aprilie 535 de împăratul Justinian (527 – 565) cu prilejul fixării teritoriilor supuse Arhiepiscopiei din Justiniana Prima, care cuprindea, alături de regiuni din Panonia Secunda, părţi din fosta Dacie română, formată din Dacia Cisdanubiană (Dacia Mediteraneea şi Dacia Ripensis) şi Dacia Transdanubiană, aceasta din urmă fiind alcătuită din ţinuturile vecine cu Dunărea, de la gura Tisei până la vărsarea Oltului, ale Banatului şi Olteniei.
Cele trei culori ale drapelului naţional sunt incluse subtil, dar perfect vizibil, în cromatica veşmintelor purtate de personajele cu valoare simbolică de pe steag, în ordinea şi gruparea lor de astăzi, aşa cum este corect, roşu la margine, pe mantia lungă a Sf. Gheorghe, galben la mijloc, fustanela lui Dumnezeu Tatăl, şi albastru la hampă, pe fustanela Mântuitorului.
DRAPELUL ESTE ICOANA ȚĂRII!
Cu toţii avem datoria sfântă de a ne respecta aşa cum se cuvine simbolul naţional, care ne reprezintă oriunde în lume,  de mai bine de un secol si jumătate.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share