Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Klaus Iohannis: „Avem sansa de a schimba Romania!”

big__dsc3152

 

 

 

 

 

 

 

 

DISCURSUL PREȘEDINTELUI PNL, KLAUS IOHANNIS, SUSȚINUT ÎN CADRUL CONGRESULUI PNL- PDL

26 IULIE 2014

Excelențe, domnilor Ambasadori,

Domnule Președinte Mircea Ionescu Quintus,

Domnule Președinte Blaga, La mulți ani!

Domnule vicepreședinte Mario David, vă mulțumesc pentru cuvintele frumoase!

Dragi colegi,

Vreau să încep prin a le mulţumi tuturor celor care au pus umărul şi sufletul la construirea acestui proiect politic care azi porneşte la drum. Este un moment important al istoriei României. Astăzi s-a născut marele partid al dreptei româneşti, marele Partid Naţional Liberal. Împreună suntem puternici, împreună avem şansa nu doar de a câştiga alegerile viitoare, ci şi de a schimba România.

Le mulţumesc celor care nu s-au lăsat impresionaţi şi intimidaţi de diversiuni şi provocări şi au ales să rămână în echipă. Ar trebui să mulţumesc fiecăruia în parte.

Ştiu că în lunga şi dificila perioadă care urmează vom avea prilejul să dialogăm şi voi putea să spun fiecăruia cât de mult a contat sprijinul oferit.

Ştiu că, în acest prezent tulbure şi alert, în această perioadă complicată şi dificilă, românii îşi doresc lucruri simple şi fireşti: linişte şi respect, siguranţă şi prosperitate. Într-un cuvânt, cred că aceasta înseamnă schimbarea.

S-a spus adesea că trăim într-o ţară în care interesul pentru spectacol este mai mare decât interesul pentru normalitate. Nu cred că este adevărat. Politica trebuie să producă rezultate, nu un spectacol steril. Pe cetăţeanul simplu sunt convins că îl interesează siguranţa, ordinea, performanţa în administraţie, învăţământ sau sănătate.

Este de datoria noastră, a marelui partid al dreptei, să facem din România un stat modern, bazat pe un model liberal de dezvoltare.

Acest lucru este posibil dacă ne îndeplinim obiectivele strategice, anume de a câştiga preşedinţia României şi de a asigura un ciclu de guvernare pe zece ani.

Îmi doresc ca România să fie un partener care să discute la nivel de egalitate cu toate statele europene. Îmi doresc o Românie în care proprietatea să fie garantată, statul de drept să fie funcţional, în care libertatea economică, iniţiativa privată şi competiţia să fie promovate, iar potenţialul de resurse materiale al ţării să fie protejat.

Cred că instituţia preşedintelui trebuie repoziţionată în raport cu cetăţenii, în raport cu spectrul politic, economic şi social. Preşedintele republicii trebuie să îşi redescopere funcţiile de arbitru şi de mediator, ceea ce nu înseamnă că preşedintele nu trebuie să fie ferm atunci când este vorba de derapaje de la statul de drept sau de excese ale politicienilor.

Aşa cum sunt ele: bune sau mai puţin bune, subiecte de aprige dezbateri, criticabile, amendabile sau controversate, avem legi, avem Constituţie, dar avem nevoie de un preşedinte care să se repoziţioneze în raport cu acestea.

Vreau mai puţin spectacol, mai puţină gălăgie şi, mai ales, cred că este nevoie de mai multă sobrietate în exercitarea funcţiei de preşedinte.

Preşedintele trebuie să fie un model de onestitate, echilibru şi bună credinţă. Îmi doresc ca valorile să fie respectate. Nu mai vreau ca intelectualii din ţara mea să fie umiliţi şi sfidaţi. Ei sunt armătura spirituală, sunt sufletul unei naţiuni. Nu mai vreau ca diversele categorii sociale şi profesionale să fie puse pe picior de război, să fie instigate una împotriva celeilalte.

Ceea ce îmi doresc eu pentru ţara mea – sunt convins – vă doriţi şi dumneavoastră şi îşi doresc toţi românii: prosperitate şi stat de drept, dezvoltare şi modernizare.

Timp de 20 de ani, politica economică a României a fost dominată de teama de schimbare, de inerţie. Venim în faţa cetăţenilor cu un proiect de economie bazată pe principii liberale, centrată pe individ, pe performanţă, pe încurajarea mediului de afaceri, capabil să genereze locuri de muncă.

Îmi doresc o ţară în care – atunci când vine vorba de justiţie -culoarea politică să nu aibă importanţă, o ţară în care lupta împotriva corupţiei să nu reprezinte doar temă de campanie electorală, în care să nu se caute doar scăpările legii, lacunele legislative, ci să respectăm cu adevărat legea.

De stânga politică ne diferenţiază cel mai mult tema independenţei justiţiei. În timp ce, la nivel declarativ, stânga clamează independenţa justiţiei, aceeaşi stângă votează necondiţionat pentru menţinerea imunităţii celor urmăriţi penal. Noi, dreapta unită, ne plasăm, în mod necondiţionat, de partea statului de drept.

Preşedintele ales în 2014 va avea privilegiul ca, în 2018 – împreună cu românii din ţară şi din afara ei – să aniverseze 100 de ani de la realizarea celui mai frumos proiect de ţară din istoria României – Unirea de la 1918. Să lucrăm, aşadar, în orizontul anului 2018, pentru ca România să fie cu adevărat o ţară modernă, prosperă, un stat de drept autentic!

Stimaţi prieteni,

Orizontul de aşteptare al românilor este uriaş. Cu atât mai mult responsabilitatea noastră, a celor care, astăzi, am fondat marele partid al dreptei, este enormă, iar campania care se prefigurează va fi una dificilă.  Bătălia noastră începe astăzi. Cu sprijinul dumneavoastră, bazându-mă pe luciditatea, inteligenţa şi încrederea românilor, ştiu că vom putea schimba această ţară în bine.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

 

sursa

Distribuie acest articol Oficial Media
Share