La Timișoara se continuă lupta anticorupție

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz a declarat că va continua lupta anticorupţie din administraţia pe care o conduce, în prezent fiind pe rolul instanţelor trei dosare penale care vizează fapte de corupţie de care s-ar face vinovaţi foşti angajaţi ai primăriei.

Declaraţia a venit în contextul în care DNA a anunţat că fostul primar Nicolae Robu şi alţi foşti angajaţi ai primăriei sunt cercetaţi penal pentru abuz în serviciu pentru emiterea unei autorizaţii de construire a unui imobil cu nerespectarea condiţiilor stipulate în certificatul de urbanism.

„Nu ştiu dacă fostul primar Nicolae Robu este sau nu este corupt, este treaba dumnealui să-şi dovedească inocenţa în cadrul sistemului de justiţie. Pot să spun însă că niciunul dintre suspecţi nu mai lucrează în Primăria Municipiului Timişoara şi unii dintre acei oameni ale căror posturi le-am desfiinţat şi care m-au dat în judecată pentru acest lucru, acum sunt vizaţi de dosare de corupţi, inclusiv şi în acest dosar. Poate există o legătură între cele două lucruri.

Clar este că ceea ce am găsit, în parte, în Primăria Timişoara, nişte practici foarte dubioase atât în domeniul Resurselor Umane, unde există un dosar (penal, n.r.), al Patrimoniului, unde există un dosar (penal, n.r.), iar acum şi în domeniul Urbanismului unde există un dosar, toate aceste practici fac obiectul luptei anticorupţie pe care o ducem în Primăria Municipiului Timişoara. Niciunul dintre aceşti oameni care sunt vizaţi de aceste trei dosare, nu mai lucrează în Primăria Timişoara”, a declarat primarul  Dominic Fritz.

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus vineri,  efectuarea urmăririi penale față de suspecții: ROBU NICOLAE, la data faptei primar al municipiului Timișoara, CIURARIU EMILIAN-SORIN, la data faptei arhitect – șef al municipiului Timișoara, BORCSI GABRIELA-VIOLETA, la data faptei șef serviciu în cadrul Direcției Generale de Urbanism și Dezvoltare Urbană, CROITORU LUCREȚIA, la data faptei consilier în cadrul Direcției Generale de Urbanism și Dezvoltare Urbană,  pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2018, cu încălcarea prevederilor legale, suspecții Robu Nicolae, Ciurariu Emilian-Sorin, Borcsi Gabriela-Violeta și Croitoru Lucreția, în calitățile menționate mai sus, împreună cu alți funcționari din cadrul primăriei municipiului Timișoara, ar fi emis o autorizație de construire a unui imobil cu nerespectarea condițiilor stipulate în certificatul de urbanism. Prin emiterea acelei autorizații ar fi fost creat un prejudiciu persoanelor vătămate din dosar, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit beneficiarilor imobilului vizat de autorizația de construire. Suspecților Robu Nicolae, Ciurariu Emilian-Sorin, Croitoru Lucreția și Borcsi Gabriela-Violeta li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019” se arată în comunicatul DNA.

 

 

 

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share