Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Decarbonizarea industriei – un pas esențial spre neutralitatea climatică a României

Ca stat membru al Uniunii Europene, România s-a angajat să participe în eforturile colective de atingere a neutralității climatice până în 2050. Acest angajament presupune o reducere drastică a emisiilor de dioxid de carbon la nivel național, care în 2021 se ridicau la 74 de milioane de tone pe an. Deși soluțiile pentru reducerea emisiilor sunt bine-cunoscute și competitive din punct de vedere economic în sectoare precum producția de energie electrică, în altele procesul de decarbonizare prezintă provocări mai complexe. Un astfel de sector este industria, mai precis procesele energointensive ale industriei prelucrătoare, precum producția de oțel, ciment, chimicale și alte materiale.

”Industria României este în mod clar o componentă-cheie a economiei naționale, un sector dinamic cu emisii semnificative de gaze cu efect de seră. Politicile europene care vizează reducerea de emisii industriale, precum și piața care pivotează către noi combustibili, procese și linii de business, creează o presiune de a decarboniza rapid și eficient industriile energointensive ale statelor membre. Ferestrele de oportunitate disponibile sunt puține și  a mai rămas un singur ciclu investițional până în 2050. De asemenea, costul aferent înlocuirii proceselor tehnologice cu cele cu emisii reduse este masiv, iar procedurile de autorizare pot fi îndelungate și complexe. Pentru a decarboniza, moderniza și deschide industria prelucrătoare spre noi oportunități, România trebuie să își coordoneze intern eforturile la nivel politic, prin adoptarea unei strategii de decarbonizare a industriei, implementarea de mecanisme financiare pentru susținerea tehnologiilor de reducere a emisiilor, și investiții în infrastructura necesară. În acest fel, deși urmărește un trend de deindustrializare din 1990, România își poate valorifica potențialul industrial și lansa o industrie
prelucrătoare adecvată pentru un viitor cu emisii reduse de carbon” a ținut să declare Lucian Miu, de la EPG.

 

 De menționat că, decarbonizarea sectorului de energie electrică până în anul 2040 este posibilă, ducând la economii de costuri în comparație cu scenariul de referință, care include  combustibili fosili și nu vizează obiective de decarbonizare. Comparativ cu scenariul de referință, scenariile privind tranziția energetică reduc la jumătate emisiile cumulate de CO2 până în anul 2050 față de anul 2022, reducând, în același timp, cu 5% costurile totale de producție cumulate în scenariul de dependență de gaze naturale și cu 13% în scenariul de tranziție inteligentă. În plus, emisiile anuale totale în anul 2030 pot fi reduse cu 37% în scenariul de dependență de gaze naturale și cu 51% în scenariul de tranziție inteligentă, precum și cu 100% în 2040. Securitatea energetică este asigurată în toate scenariile de tranziție energetică.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share