06/12/2021

Lansată la Europol, Operațiunea Sentinel va contribui la un răspuns concertat la un val de fraudă așteptat

O nouă operațiune la nivelul UE va viza frauda împotriva fondurilor UE de recuperare COVID-19 oferite în cadrul inițiativei NextGenerationEU. Operațiunea Sentinel, lansată la 15 octombrie 2021 la sediul Europol, implică Parchetul European (EPPO), Eurojust, Oficiul European Antifraudă (OLAF) și 19 state membre ale UE . Activitățile se vor desfășura cel puțin un an și se vor concentra pe schimbul proactiv de informații, schimbul de informații și sprijinirea coordonării operațiunilor de combatere a fraudei împotriva fondurilor de recuperare COVID-19 ale UE. 

Directorul executiv al Europol, Catherine de Bolle, a declarat: „Pandemia COVID-19 a afectat profund structurile noastre sociale și economice la nivel global. NextGenerationEU, parte a celui mai mare pachet de stimulare lansat în Uniunea Europeană, va sprijini statele membre afectate negativ de pandemia COVID-19. Prevenirea infracțiunilor transfrontaliere grave se află în centrul mandatului Europol și ne angajăm pe deplin să sprijinim statele membre în lupta împotriva oricărei încercări de criminalitate organizată de a se infiltra în economia juridică a UE și în fondul NextGenerationEU.

Mesajul nostru este clar: orice amenințare la adresa NextGenerationEU este o amenințare directă pentru bunăstarea financiară a Uniunii Europene și a populației sale. Operațiunea Sentinel ne va consolida răspunsul comun la fraude și va proteja reconstrucția comunităților noastre.”

Prin NextGenerationEU, Uniunea Europeană va elibera un total de 806,9 miliarde EUR ” pentru a sprijini statele membre UE în repararea efectelor economice și sociale negative ale pandemiei COVID-19. Cea mai mare parte a acestei finanțări, echivalentă cu 723,8 miliarde EUR, va fi eliberată în împrumuturi și subvenții pentru a sprijini investițiile axate pe societăți mai ecologice, mai durabile și mai rezistente. Experiența recentă din evoluția peisajului criminal în timpul pandemiei COVID-19 sugerează că aceste eforturi vor atrage grupuri criminale active în Uniunea Europeană și nu numai. Infractorii s-au dovedit a se adapta rapid la pandemie și la impactul acesteia și folosesc toate oportunitățile pentru a maximiza profiturile ilegale. Prin urmare, Europol a înființat Operațiunea Sentinel pentru a „anticipa valul așteptat de fraudă împotriva acestor fonduri de recuperare. În acest scop, Europol va stabili un mecanism intern dedicat pentru procesarea datelor operaționale, orientarea schimburilor de informații și sprijinirea cazurilor aflate în desfășurare. Activitățile comune vor viza frauda, ​​precum și evaziunea fiscală, frauda accizelor, corupția, delapidarea, deturnarea și spălarea banilor. Patru entități și autorități ale UE din 19 state membre ale UE și-au unit forțele în cadrul Operațiunii Sentinel pentru a se asigura că fondurile de redresare sunt direcționate către consolidarea economiilor noastre și reziliența comunităților noastre” 

 Țări participante sunt: Austria, Belgia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share