Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Leonard Cohen s-a stins la 82 de ani

Foto credit: leonardcohen.com

 

Compozitorul, solistul și poetul Leonard Cohen s-a stins la vârsta de 82 de ani după o carieră fabuloasă de mai bine de 5 decenii. Unul din cei mai prolifici artiști contemporani s-a făcut remarcat în Statele Unite în anii ’60-’70 influențând o întreagă generație de muzicieni. În această perioadă notorietatea acestuia putea fi egalată doar de Bob Dylan, Paul Simon sau compatrioata sa canadiană Joni Mitchell.

Cunoscut pentru piesele Hallelujah și Dance Me to the End of Love, Leonard Cohen s-a născut pe 21 Septembrie 1934 în Westmount, Quebec, Canada. A fost pasionat de chitară încă din adolescență, iar contactul cu operele scriitorului spaniol Federico Garcia Lorca l-au apropiat și mai mult de lumea poeziei. Versurile sale au fost inspirate de dragostea, ura, extazul, spiritualitatea, războiul și pacea dintr-o lume care îl caracteriza în culori sumbre. După ce influențat de un profesor de chitară flamenco, Cohen își va schimba clasicele corzi de oțel pentru corzi de nylon sunetul chitarei sale nu va mai fi niciodată la fel. Acompaniat de voci de fundal de inspirație grecească, muzica sa era deopotrivă veselă și tristă, pasională și distrugătoare.

Fascinat de Grecia, acesta se va muta pentru o vreme pe insula grecească Hydra unde va compune colcția de poezii Flowers for Hitler (Flori pentru Hitler, 1964) și romanele The Favourite Game (Joaca preferată, 1963) și Beautiful Losers (Frumoșii învinși, 1966). Dezamăgit de vânzările proaste și felul cum lucrările sau au fost primite în țara natală, acesta se va muta la New York în 1966. De aici va începe adevărata poveste a artistului care a marcat pentru totdeauna lumea muzicii folk-rock. Va continua în anii următori să compună pentru artiști de renume, versurile sale fiind de o melodicitate rar întâlnite. Acesta a lăsat în urma sa o întreagă activitate artistică, o familie formată din doi copii, Lorca Cohen și Adam Cohen, din căsătoria cu Suzanne Elrod și o mare dragoste pentru muza sa Marianne.

Funeraliile vor avea loc în Los Angeles.

Credit http://www.rollingstone.com/music/news/leonard-cohen-dead-at-82-w449792

 

Oana Stiff, Michigan SUA

Distribuie acest articol Oficial Media
Share