Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Libertatea și Unitatea unui popor sunt daruri de la Dumnezeu!

Atunci când cinstim eroii nea­mului românesc, cinstim demnitatea poporului român credincios, jertfelnic şi luptător, iar atunci când îi comemorăm şi îi pomenim din neam în neam, din generaţie în generaţie, afirmăm conştiinţa unităţii naţionale şi conştiinţa continuităţii naţionale”

Un sobor de arhierei a sfinţit sâmbătă, 10 septembrie, pictura Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Ţebea, judeţul Hunedoara, cunoscută la nivel național și ca BISERICA CU TRICOLOR. 

Slujba de sfinţire a fost săvârşită în ziua când s-au împlinit 150 de ani de la moartea eroului național Avram Iancu, înmormântat lângă acest lăcaş de cult din Ţebea. În soborul de arhierei s-au aflat Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria. După slujba de sfinţire a picturii, ierarhii şi soborul de preoţi şi diaconi au oficiat Sfânta Liturghie, în prezenţa mulţimilor de credincioşi, a autorităților centrale, județene și locale.

Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a vorbit despre idealul pentru care eroul național Avram Iancu a luptat întreaga viață – libertatea și unitatea poporului român. În continuare Arhipăstorul hunedorean a adresat un cuvânt de mulțumire Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru mesajul transmis și pentru binecuvântarea de a fi transmisă în direct slujba de sfințite și Sfânta Liturghie prin intermediul televiziunii Trinitas TV. De asemenea, Preasfinția Sa a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu și Preasfințiților Părinți Episcopi, soborului slujitor, autorităților prezente și tuturor credincioșilor veniți astăzi la Țebea, iar apoi a înmânat ierarhilor împreună slujitori câte un drapel – copie după cel așezat pe mormântul lui Avram Iancu la înmormântarea sa. Preotul paroh Mirel Petrica a fost hirotesit iconom-stavrofor, ca urmare a ostenelii depuse în vederea pictării lăcașului de cult, iar apoi au fost înmânate acte de cinstire lui  Laurențiu Nistor – Președintele Consiliului Județean Hunedoara, lui  Călin Petru Marian – Prefectul Județului Hunedoara,  lui Mihaiu Liviu Gorcea – Primarul Comunei Baia de Criș, și credincioșilor care au sprijinit lucrările de renovare ale bisericii. La mormântul eroului național Avram Iancu a fost oficiată o slujbă de pomenire, iar Mihaiu Liviu Gorcea, primarul comunei Baia de Criș, și  profesor ul Dan Dungaciu au rostit cuvinte de evocare. La final a fost dezvelit și sfințit bustul „Crăișorului munților” așezat la intrarea în Panteonul Moților.

”Comemorarea eroului naţional Avram Iancu la împlinirea a 150 de ani de la moartea sa are rolul de a contribui la promovarea şi completarea cunoaşterii istoriei noastre, cât şi la educarea modului în care ne raportăm la memoria şi istoria naţională. Istoria vieţii şi a luptei lui Avram Iancu, dedicate cauzei româneşti, trebuie spuse şi cunoscute pentru a întări astfel legătura noilor generaţii cu trecutul, pentru a păstra şi cultiva în memoria noastră şi a urmașilor noştri preţuirea şi recunoştinţa faţă de sacrificiul înaintașilor care s-au jertfit pentru împlinirea idealurilor de libertate şi unitate ale poporului român. Evenimentele culturale şi spirituale organizate de Consiliul Județean Hunedoara împreună cu Episcopia Devei şi Hunedoarei, pentru omagierea personalităţii lui Avram Iancu, a culminat  cu sfințirea bisericii cu hramul „Adormirea Macii Domnului”, o nouă poartă a cerului, unde se vor înălța rugăciuni către Milostivul Dumnezeu pentru eroul naţional Avram Iancu, cel care odihnește în apropierea acestui sfânt lăcaş, întru nădejdea Învierii şi a vieţii veşnice.

De-a lungul timpului, Biserica Ortodoxă Română a manifestat o grijă deosebită faţă de eroii neamului românesc, pomenindu-i la fiecare Sfântă Liturghie. Atunci când cinstim eroii nea­mului românesc, cinstim demnitatea poporului român credincios, jertfelnic şi luptător, iar atunci când îi comemorăm şi îi pomenim din neam în neam, din generaţie în generaţie, afirmăm conştiinţa unităţii naţionale şi conştiinţa continuităţii naţionale. Avem convingerea că aceia care s-au jertfit pentru neamul românesc sunt binecuvântaţi de Dumnezeu pentru iubirea lor smerită și jertfelnică, deoarece libertatea și unitatea unui popor sunt daruri de la Dumnezeu, care trebuie însă cultivate, păstrate şi apărate.

Felicităm pe toți organizatorii acestor evenimente culturale şi bisericeşti, pe ctitorii și binefăcătorii acestui sfânt lăcaş și pe credincioșii prezenți la aceste momente sfinte și solemne de spiritualitate și demnitate naţională. Ne rugăm Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel Răstignit şi Înviat, să reverse harul Său, al luminii şi al vieţii veşnice, peste eroul naţional Avram Iancu, dăruindu-i odihnă sfântă întru nădejdea Învierii, iar nouă, celor care îl cinstim, să ne dăruiască puterea să păstrăm dreapta credinţă, să ne iubim poporul şi patria, să ne rugăm şi să lucrăm pentru pace, spre slava lui Dumnezeu şi mântuirea oamenilor!” conchide în mesajul său DANIEL, PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share