Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Liderii Pro România hunedoreni prezenți la ceremonialul de comemorare a minerilor din VALEA JIULUI

 Ziua de 6 august,  ca și zi a  Minerului, este un bun prilej de a ne aduce aminte cine sunt pentru noi, toţi, aceia care coboară în pântecele pământului. Doar cei ce au coborât măcar o dată într-o galerie de mină, într-un front de lucru, pot simţi cu adevărat ceea ce reprezintă mina şi pot aprecia corect efortul şi sacrificiul acestor oameni.  Minerii din toate bazinele carbonifere ale țării comemorează, la 6 august, minerii uciși în timpul grevei de la Lupeni din 5-6 august 1929. Această grevă a fost prima mare acțiune colectivă de protest a muncitorilor, din timpul crizei economice (1929-1933).

Obiectivele protestatarilor au constat în obținerea unor condiții de muncă mai bune, echipamente de protecție, salarizare mai bună și acordarea unor facilități muncitorilor din subteran și familiilor acestora, care să le asigure supraviețuirea. Greva a degenerat însă în numeroase acte de violență, în urma cărora au fost uciși peste 20 de muncitori și mulți alții au fost răniți.

De atunci, ziua de 6 august a devenit oficial Ziua Minerului, având semnificația comemorării victimelor care s-au jertfit în luptele pentru obținerea unor condiții de muncă și de viață mai bune. Totodată, sunt comemorate victimele numeroaselor accidente de muncă din minerit.

Ieri, în municipiul Lupeni și Valea Jiului  au avut loc ceremonialuri de depuneri de coroane, din partea reprezentanților guvernului și a unor ministere a organizațiilor sindicale, a partidelor politice, a oamenilor de afaceri, etc.

Liderii Pro România din județul Hunedoara, în frunte cu președintele Emil Rîșteiu și deputatul Sorin Marica, au ținut să fie prezenți alături de colegii lor de la Lupeni, Petroșani și Vulcan: Nicu Ivănuș, Marian Coltescu, Dacian Ciodaru, Francisc Gerschner, Mariana Ghioc și alți membrii văleni.

În incinta E.M. Lupeni, ceremonialul depunerii coroanelor a început cu semnalul sirenei, timp în care toţi participanţii au ţinut un moment de reculegere în memoria celor 22 de mineri răpuşi de gloanţe în 1929.

Pro România Lupeni a depus o coroană de flori și în Cimitirul Central, acolo unde-și dorm somnul de veci cei 22 de mineri,  care și-au jertfit viețile pentru o viață mai bună. Dar și la Monumentul Lupeni 1929.

”Pentru istoria municipiului Lupeni, pentru istoria Văii Jiului, dar şi pentru industria ţării noastre este o zi importantă, pentru că, cele mai mari evenimente din industria minieră s-au petrecut aici,  la Lupeni.

Ceea ce este trist este faptul că, acum, se pune problema existenţei însuşi a mineritului. Trebuie să îi comemorăm pe cei care au luptat   pentru ca exploatările miniere să funcţioneze, trebuie să îi comemorăm pe cei care s-au jertfit pentru drepturile lor în 1929 şi au declanşat greva din 1977. Eu cred că o să trecem şi peste aceste momente grele create de această pandemie  şi trebuie să facem în aşa fel încât, cei care conduc destinele mineritului, cei care reprezintă oamenii şi aici,  mă refer la adevăratele sindicate, să facă în aşa fel încât, oamenii care lucrează în  industria minieră să aibă o şansă de a mai exista, în care exploatările miniere viabile încă să funcţioneze.

Sunt cu gândul la cei ce au plecat dintre noi,  dar şi la cei care, continuă să scoată cărbunele ce dă Lumina atât Văii Jiului,  cât şi ţării. Tuturor le doresc să aibă încredere în ziua de mâine şi să le dea Dumnezeu sănătate şi putere de muncă. ” a ținut să declare deputatul Sorin Marica.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share