Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Luna Mondială a Astronomiei 2017 debutează azi, 1 aprilie, cu o petrecere a stelelor

Luna Mondială a Astronomiei (Global Astronomy Month – GAM), organizată în fiecare lună aprilie de organizația mondială Astronomi Fără Frontiere (Astronomers Without Borders – AWB), este cel mai mare eveniment global de celebrare a astronomiei.

Luna Mondială a Astronomiei

Astfel, sub deviza „O Lume, Un Cer” (One People, One Sky) entuziaști iubitori ai cerului din circa 100 de țări organizează evenimente publice prin care oferă oamenilor posibilitatea de a afla mai multe despre astronomie și bolta înstelată, precum și oportunitatea de a privi cerul și obiectele cosmice cu proprii lor ochi, identificând stelele, planetele și constelațiile sau privind obiectele cosmice prin telescop.

Anul acesta, Luna Mondială a Astronomiei debutează pe 1 aprilie cu Petrecerea Mondială a Stelelor (Global Star Party), eveniment organizat în fiecare an în luna aprilie în sâmbăta cea mai apropiată de faza de Prim Pătrar a Lunii.

La Târgoviște, membri ai Societății Astronomice Române de Meteori, începând cu ora 20, vor instala instrumente astronomice pe platoul din Piața Tricolorului, oferind publicului posibilitatea de a privi prin telescop peisajul lunar (cratere și munți), roiul de stele Pleiade (Cloșca cu pui), steaua Sirius, iar după ora 21:30 planeta Jupiter și sateliții galileeni. Participarea este gratuită. Evenimentul se va transmite live în rețeaua mondială a Astronomi Fără Frontiere, inclusiv pe Facebook.

Pe parcursul Lunii Mondiale a Astronomiei vor avea loc mai multe evenimente, inclusiv la Târgoviște și în județ. Astfel, vor fi organizate activități cu caracter educativ, prezentări astronomice, expoziții de astrofotografie, sesiunii de observații astronomice, o minitabără de observare a curentului de meteori Lyride și observarea cerului întunecat al nopții departe de sursele de poluare luminoasă. Pe data de 28 aprilie, între orele 22:00 și 23:30 (ora României) va avea loc un concert cosmic susținut de compozitorul Giovanni Renzo și introdus de astrofizicianul dr. Gianluca Masi, eveniment transmis live pe WebTV.

Luna Mondială a Astronomiei se organizează din anul 2010 ca o continuare a moștenirii culturale lăsată de Anul Internațional al Astronomiei 2009. Videoclipul internațional oficial al Lunii Mondiale a Astronomiei este realizat de România, prin Valentin Grigore, membru în stafful  organizației mondiale Astronomi Fără Frontiere.

 

Resurse:

  1. Evenimentul Global Star Party la Târgoviște:

www.facebook.com/events/384383618614667

  1. Evenimentul Global Star Party internațional:

http://astronomerswithoutborders.org/gam2017-programs/observing/3543-global-star-party-gam2017-launch-event.html

  1. Global Astronomy Month:

http://astronomerswithoutborders.org/global-astronomy-month-2017.html

  1. Videoclipul oficial Global Astronomy Month:

În engleză:

https://www.youtube.com/watch?v=LD9gDT0Qfn4

În română

  1. Imagini Global Star Party Târgoviște 2016:

www.facebook.com/media/set/?set=a.10209388371888912&type=1&l=94b9d8f31e

 

Valentin Grigore

Președinte Societatea Astronomică Română de Meteori

Coordonator Național în România al Astronomi Fără Frontiere

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">