Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Masacru la Moscova – teroriștii au deschis focul (live)

UPDATE ora 17.00Președintele rus Vladimir Putin a rostit un discurs public, numind atacul un act barbar de terorism și jurând că va pedepsi autorii. El a acuzat, de asemenea, Ucraina că a pregătit o „fereastră” pentru a-i ajuta pe suspecți să evadeze. Kievul a negat cu fermitate orice rol în atac. Citește mai multe aici.

UPDATE 23.03.2024: Pe scurt: Oameni înarmați îmbrăcați în camuflaj au deschis focul asupra unei săli de cinema dintr-un mall; Peste 60 de morți, 145 de răniți – spun oficialii ruși; Rusia spune că a fost „atac terorist sângeros”. Statul Islamic își revendică responsabilitatea; Oficialii americani au spus că Washington a avertizat Moscova în ultimele săptămâni cu privire la posibilitatea unui atac, scrie reuters.com

Președintele sârb Vucic a declarat că SUA știau despre pregătirea unui atac terorist la Moscova. Serviciile lor de informații știau că se va întâmpla ceva. Pe 7 martie, ambasada americană a îndemnat cetățenii săi să nu viziteze centrele comerciale. Apoi, britanicii și alții au făcut același lucru. Acest lucru înseamnă că serviciile lor speciale au interceptat anumite negocieri, au primit informații și știau că se va întâmpla ceva.

Oameni înarmați îmbrăcați în camuflaj au deschis focul cu arme automate asupra participanților la concert, lângă Moscova, vineri, ucigând cel puțin 60 de persoane și rănind 145 într-un atac revendicat de militanții Statului Islamic.

În cel mai mortal atac din Rusia de la asediul școlii din Beslan din 2004, bărbații înarmați au împușcat civilii chiar înainte ca grupul rock de origine rusă „Picnic” să cânte la sala plină din malul Crocus, cu 6.200 de locuri, aflată la vest de capitală.

Imaginile au arătat oameni grăbindu-se spre ieșiri, în timp ce focuri de armă repetate răsunau deasupra țipetelor. Un alt videoclip arăta bărbați trăgând în grupuri de oameni. Unele victime zăceau nemișcate în bălți de sânge.
“Deodată s-au auzit bubuituri în spatele nostru – împușcături. O explozie de focuri – nu știu ce“, a declarat pentru Reuters un martor, care a cerut să nu fie identificat după nume.
“A început o fugă. Toată lumea a fugit la scara rulantă”, a spus martorul. „Toată lumea țipa; toată lumea fugea”.

Anchetatorii ruși au spus că numărul morților a fost de peste 60. Oficialii din sănătate au spus că aproximativ 145 de persoane au fost rănite, dintre care aproximativ 60 erau în stare critică.

În asediul școlii din Beslan din 2004, militanții islamiști au luat ostatici peste 1.000 de oameni, inclusiv sute de copii.

Președintele rus Vladimir Putin a fost informat de șefii de securitate despre situație, inclusiv de la Alexander Bortnikov, șeful Serviciului Federal de Securitate (FSB), a declarat Kremlinul.

Anchetatorii ruși au publicat imagini cu o armă automată Kalashnikov, veste cu mai multe rezerve și pungi cu carcase de gloanțe uzate.

STATUL ISLAMIC

Statul Islamic, gruparea militantă care a căutat cândva controlul asupra unor zone din Irak și Siria, și-a revendicat responsabilitatea pentru atac, a declarat agenția Amaq a grupului pe Telegram.

O poză a fost publicată de presa rusă cu doi dintre presupușii atacatori într-o mașină albă.
Soarta atacatorilor a fost neclară, deoarece pompierii s-au luptat cu un incendiu masiv, iar serviciile de urgență au evacuat sute de oameni, în timp ce părți din acoperișul locației s-au prăbușit.
Statul Islamic a declarat că luptătorii săi au atacat la periferia Moscovei, „ucigând și rănind sute de oameni și provocând o mare distrugere a locului înainte de a se retrage în bazele lor în siguranță”. Declarația nu a oferit alte detalii.
Statele Unite dețin informații care confirmă revendicarea responsabilității Statului Islamic pentru atacul terorist, a declarat vineri un oficial american. Oficialul a spus că Washington a avertizat Moscova în ultimele săptămâni cu privire la posibilitatea unui atac.
„Am avertizat rușii în mod corespunzător”, a spus oficialul, vorbind sub condiția anonimatului, fără a oferi detalii suplimentare.

Rusia încă nu a spus cine crede că este responsabil.

Atacul asupra Mallului Crocus, la aproximativ 20 km (12 mile) de Kremlin, are loc la doar două săptămâni după ce ambasada SUA în Rusia a avertizat că „extremiştii” au planuri iminente pentru un atac la Moscova.
Cu câteva ore înainte de avertismentul ambasadei, FSB a declarat că a dejucat un atac asupra unei sinagogi din Moscova al afiliatului Statului Islamic din Afganistan, cunoscut sub numele de ISIS-Khorasan sau ISIS-K, și că, caută un califat în Afganistan, Pakistan, Turkmenistan, Tadjikistan, Uzbekistan și Iranul.

Putin a schimbat cursul războiului civil sirian intervenind în 2015, sprijinindu-l pe președintele Bashar al-Assad împotriva opoziției și a Statului Islamic.

„ISIS-K a fost fixat pe Rusia în ultimii doi ani, criticând frecvent politica lui Putin și propaganda sa”, a spus Colin Clarke de la Centrul Soufan.
Grupul mai larg Statul Islamic a revendicat atacuri mortale în Orientul Mijlociu, Afganistan, Pakistan, Iran, Europa, Filipine și Sri Lanka.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că este un „atac terorist sângeros” pe care întreaga lume ar trebui să-l condamne.
Statele Unite, puterile europene și arabe și multe foste republici sovietice și-au exprimat șocul și și-au transmis condoleanțe. Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a negat orice implicare ucraineană.
Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a condamnat ceea ce a numit un „atac terorist odios și laș”.

SECURITATE ÎNĂSPRITĂ

Rusia a înăsprit securitatea la aeroporturi, noduri de transport și în întreaga capitală – o zonă urbană vastă de peste 21 de milioane de oameni. Toate evenimentele publice de amploare au fost anulate în toată țara.
Putin, care a fost reales duminică pentru un nou mandat de șase ani, a trimis mii de militari în Ucraina în 2022 și a avertizat în mod repetat că diferite puteri – inclusiv țări din Occident – încearcă să semene haosul în interiorul Rusiei.
Putin a fost informat în primele minute despre atac și este actualizat în mod regulat, a spus Kremlinul.
“Președintele primește în mod constant informații despre ceea ce se întâmplă și despre măsurile luate prin toate serviciile relevante. Șeful statului a dat toate instrucțiunile necesare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
La mallul Crocus, flăcări au sărit pe cer, iar pene de fum negru s-au ridicat deasupra locației, în timp ce sute de lumini albastre de la vehiculele de urgență sclipeau în noapte.
Elicopterele au încercat să stingă flăcările care au cuprins clădirea mare. Acoperișul locației se prăbușea, a declarat agenția de știri de stat RIA.
„O tragedie teribilă a avut loc astăzi în centrul comercial Crocus City”, a declarat primarul Moscovei, Serghei Sobyanin. „Îmi pare rău pentru cei dragi victimelor”.


Știrea inițială, 22 martie: La această oră oficialii ruși au anunțat 40 de oameni omorâți dar numărul lor cu siguranță va fi mai mare ținând cont că sunt peste 100 de răniți. Masacru la Moscova – teroriștii au deschis focul (live) iată mai jos imagini filmate.

Masacru la Moscova - teroriștii au deschis focul (live)

update:

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a spus ca toata asistenta necesara va fi oferita celor raniti in timpul incidentului.

Agentiile de presa de stat ruse au declarat ca politia si alte servicii de urgenta au ajuns la fata locului. Mai mutli oameni se aflau inca in sala de concerte.

Intr-un videoclip postat pe retelele de socializare, se vede cum barbati cu arme automate trag in mod repetat in civili care tipa, inclusiv femei.

Alte inregistrari video au aratat oameni zacand in balti de sange pe hol sau pe atacatori tragand in oameni in sala de concerte.

https://twitter.com/i/status/1771234876974305370

21.25: Consilierul șef al lui Zelenski, Mihailo Podoliak, a declarat că regimul de la Kiev nu are nici un amestec în atacul terorist de la Moscova.

21.23: Guvernatorul regiunii Moscova, Andrei Vorobiov, a declarat că au fost spitalizate 21 de persoane,l dintre care patru sunt în stare gravă.

21.18: FSB a declarat că au fost ucise 40 de persoane și alte peste 100 rănite.

21.10: Agenția RIA scrie că, din cauza incendiului, acoperișul sălii Crocus e pe punctul de a se prăbuși.

https://twitter.com/i/status/1771241707469705447

Masacru la Moscova – teroriștii au deschis focul (live)

21.05: Incendiul de pe acoperișul sălii Crocus se intensifică, relatează presa rusă.

În același timp, a fost formată o Comisie de Investigații și deschis un dosar penal pentru ACȚIUNE TERORISTĂ.

21.00: Alte imagini din timpul masacrului. Sala Crocus se află într-un mall foarte populat.

O femeie care pretindea că este surdomută și cerea bani trecătorilor și-a revenit ca prin minune la întâlnirea cu jandarmii

Ce alegi între PSD și PNL dacă nu vrei coaliție în 2024- Alt partid – Sondajul cititorilor 2024

Distribuie acest articol Oficial Media
Share