Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Minerii din Gorj pregătesc protest cu mii de participanți iscat de scandalul național declanșat de închiderea Minei Roșia

Minerii din județul Gorj pregătesc un protest cu mii de participanți, pentru a atrage atenția autorităților cu privire la închiderea Carierei de Lignit Roșia. Este cea mai mare carieră minieră din România, care contribuie decisiv la asigurarea stocurilor pentru iarnă. “Dacă nu redeschidem Cariera Roșia, s-ar putea să fim puși în imposibilitatea de a ne respecta angajamentul luat față de premierul României”, a spus Ion Rușeț, consilier al Directoratului Complexului Energetic Oltenia, după protestul minerilor care a avut loc la Tg. Jiu. 

Angajamentul este acela de a crește producția de energie pe bază de cărbune în acest an, pentru a satisface cererea crescută, în contextul crizei energetice care a lovit Europa, după războiul din Ucraina. Cariera Roșia a fost închisă temporar prin sentința Tribunalului București, compania minieră făcând recurs și așteptând stabilirea unui termen de judecată. Angajații Carierei Miniere Roșia nu mai face niciun fel de descopertă pentru noi activități extractive. Personalul este angrenat numai în activități de lichidare a stocurilor de cărbune existente. Nu sunt pregătite noi fronturi de lucru, având în vedere existența unei decizii a Tribunalului București prin care a fost suspendat Acordul de Mediu. Hotărârea a venit la cererea asociației de mediu Bankwatch. Este însă de judecat recursul în urma căruia Curtea de Apel București ar putea să redeschidă unitatea minieră. Este cea mai mare carieră de cărbune din țară și alimenta Termocentrala de la Rovinari.

”A fost o acțiune în colaborare cu oamenii politici, trebuie să recunoaștem”. Este declarația lui Ion Rușeț, consilier al Directoratului Complexului Energetic Oltenia, cu privire la acțiunea în instanță depusă de Bankwatch pentru închiderea Carierei Roșia, închidere care a devenit efectivă la 1 iulie, după ce doi lideri ai USR au sunat la 112 și au cerut poliției să intervină pentru oprirea excavatoarelor.
Rușeț  a mai declarat că:” potrivit planului de restructurare a CE Oltenia, Cariera Roșia este planificată să funcționeze până la final, adică până în 2030 – 2032. Este atacată pentru că este cea mai eficientă carieră a noastră și deservește Termocentrala Rovinari, care, din punct de vedere a producției de energie, este perla coroanei”, a explicat Ion Rușeț. Dacă nu va fi redeschisă cariera, cu toții vom simți o creștere a prețului la energie”
Consilierul Directoratului a spus că nu este o coincidență faptul că Octavian Berceanu, candidat la președinția USR, a susținut închiderea Carierei Roșia. Rușeț a spus că se așteaptă și la alte acțiuni ale acestuia în următoarea perioadă. Vicepreședintele SMEO, Jan Popescu, a declarat la Tg. Jiu:  “ Nu a fost o situație în care să fi mers acolo cu 1000 de oameni. Atunci când va veni momentul, ne vom duce să protestăm cu mai mult de 1000 de oameni. În momentul în care un sindicat are 2500 de membri, poate să ducă jumătate din ei la proteste. Dacă va fi nevoie, vom mobiliza 1000 de oameni. Nu suntem singuri. Toate sindicatele vor scoate oameni în stradă, dacă va fi nevoie. Colegul nostru Cristian Lădaru ne-a sunat și abia așteaptă să ne organizăm. Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu, vrea să se alăture și el. Toată lumea vrea. Sunt convins că și colegii din bazinul Jilț vor. Până la urmă, viitorul acestei companii atârnă greu asupra tuturor locuitorilor județului Gorj. Deja, de joi, suntem în discuții și cu celelalte sindicate. Între sindicatele din cadrul Complexului Energetic Oltenia nu mai e loc de ură, de dezbinare. Vom participa la mișcări ample de protest împotriva acestor organizații de mediu care ne vor slugi la stăpânii lor”.
Nicolae Ivăniși i-a luat la rost, joi, pe angajații Complexului Energetic Oltenia, pentru prezența redusă la proteste.
Coordonatorul Alternativa pentru Demnitate Națională Gorj a făcut o transmisiune live, pe pagina sa de socializare, de la protestul spontan împotriva reprezentanților ONG-ului de mediu Bankwatch, care a avut loc în fața unui hotel din Târgu-Jiu, acolo unde activiștii de mediu se aflau.
”Gorjul nu e chiar cu noi, nici măcar toți angajații din Complex. Când ați protestat pentru condiții de muncă ați fost o mână de oameni, pentru pensionare- o mână de oameni, pentru viața complexului- o mână de oameni. Unde sunteți, până la 12.000?” a întrebat Ivăniși la protest. Coordonatorul ADN Gorj spune că, dezbinați, minerii și energeticienii nu vor reuși să-și păstreze locurile de muncă. Ivăniși spune că ong-iștii de mediu au avut curaj să vină la Gorj, după ce au blocat lucrările la hidrocentralele de pe Jiu și au oprit activitatea la Cariera Roșia. Conform Legii decarbonizării asumată prin PNRR, la nivelul guvernului a fost înființat un comitet interministerial de decarbonare care, printre altele, va dirija politicile de recalificare a minerilor și energeticienilor care vor fi disponibilizați. “Ce-i facem pe oameni, bucătari sau culegători de sparanghel?” se mai   întreabă Nicolae Ivăniși.
În contextul crizelor la nivel mondial, când Comisia Europeană arată permisivitate în ceea ce privește folosirea cărbunelui, ca materie primă în producerea energiei electrice, pentru ca populația să fie cât mai puțin afectată, activiștii de mediu  au venit la Târgu Jiu, să spună că nu sunt mulțumiți de ritmul decarbonizării (planul de eliminare a cărbunelui). „Pentru asta am invitat și jurnaliști din București. Am vrut să-i aducem în județul Gorj să discute cu diverși actori politici din județ, astfel încât,  să se facă cunoscut acest proces, pentru că, din punctul nostru de vedere, nu se face suficient, pentru a susține tranziția justă. Carierele acestea se închid pentru că nu respectă legislația. Noi încercăm să impunem aplicarea legislației, este o legislație europeană, care până la urmă cu toți trebuie să respectăm legea”, a declarat activistul Vlad Popescu, de la Bankwatch.
 Și Partidul Ecologist Român reacționează după sentința de închidere a carierei miniere Roşia
 Bankwatch, ONGul cu finanțare germană, a militat si militeaza pentru inchiderea termicentralelor pe carbune in Romania, asta in timp ce Germania le redeschide. Partidul Ecologist Român ii considera tradatori de tara pe cei care in plina criza energetica au girat, militat si promovat inchiderea celei mai mari cariere miniere din Romania, de la ongisti pana la judecatori sau pseudo- politicieni.1200 de angajati au fost lasati fara loc de muncă!
 A fi ecologist nu inseamnă sa fii prost si tradator de țară! Iei finantare de la straini si esti mare activsit de mediu militind impotriva intereselor romanilor si ale Romaniei! Toti copiii astia fără minte care, pe cateva sute de euro din afara, condamnă romanii la foamete și sărăcie, rusine! Sunt orbi să vadă că europenii isi schimba ideile de la o luna la alta pe chestiunea problemelor de mediu? Critică energia nucleară, vor energie solara si eoliana, nu mai vor carbune, apoi vor din nou! Fiecare tara europeana isi urmareste interesul pentru propria populatie, doar România nu! Cel mai fără minte este Octavian Berceanu, fostul sef al Garzii de Mediu care a sunat la 112 ca sa se inchidă activitatea! Ce cariera in politica mai vrea omul acesta cand el face rau românilor si țării sale? Condamn cu fermitate aceasta atitudine de a invoca diverse chestiuni de mediu si care tin Romania pe loc! Țara noastra nu are industrie, sursele de poluare sunt altele in marile orase!
 Aceste persoane aduc un mare deserviciu celor care vor ca Romania sa prospere! Romanii trebuie sa inteleaga ca indreptarea spre ecologie inseamna o viata mai bună, nu saracie, lipsa locurilor de muncă, abonare la mancare din import si sclavie la UE!
 Este un subiect ce ar trebui abordat in CSAT, suntem in plina criza si dobitocii nostrii inchid cea mai mare carieră din România! CEO Oltenia a oprit activitatea termocentralei Işalnița din cauza lipsei cărbunelui! Iohannis, Ciucă, guvernul de coalitie, dormiti? Dati-va demisia si lasati ONGurile si ambasadele sa conducă România! Tradatorilor!
”Dacă politicienii noștri au întâlniri regulate (nu regulări !) cu aceste ONG-URI înseamnă foarte clar că știu și poate chiar aprobă acțiunile acestora.
Iar când vin în fața noastră , politicienii , pozează în apărătorii minerilor și energeticienilor , în salvatorii CE Oltenia. Să pună în aplicare legea 197/2021 , acesta este primul pas important de salvare. Apoi să aprobe investiții și angajarea în activitatea de producție a tinerilor care doresc un loc de muncă la CE Oltenia” acuză minerii.
Complexul Energetic Oltenia a ajuns să funcționeze cu numai 5 grupuri energetice, după ce în urmă cu două săptămâni avea pornite 7 blocuri energetice. De la o producție medie de 1.700 de MWh s-a ajuns la livrări de 1.000 de MWh. Sunt pornite 3 grupuri energetice la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari și câte unul la Turceni și Craiova 2. La Termocentrala Rovinari sunt pornite grupurile energetice 3, 4 și 6. La Termocentrala Turceni este pornit grupul energetic 7, iar la Sucursala Craiova 2 blocul energetic numărul 1. La Termocentrala Ișalnița a fost oprit grupul energetic numărul 7.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share