MINERII DIN OLTENIA CER SĂ LI SE FACĂ DREPTATE

Federația Națională a Muncii din structura Confederației Sindicale Naționale MERIDIAN, este preocupată de situația incertă în care se află salariații de la Complexul Energetic Oltenia și de faptul că măsurile pentru o tranziție justă in această regiune minieră nu sunt discutate cu cei afectați și nu sunt implementate cu seriozitate.

Liderii minerilor și energeticienilor, care au reluat protestele în Piața Prefecturii din Târgu Jiu, pentru a cere deblocarea Legii 197, ce prevede reducerea vârstei de pensionare, au solicitat prefectului de Gorj, să transmită către Guvern, o cerere de constituire a unei comisii guvernamentale, formate din miniștri, care să vină în Gorj, pentru a clarifica situația de la Complexul Energetic Oltenia. Oamenii se tem că îți vor pierde locurile de muncă, odată cu reorganizarea companiei. Compania a început planul de restructurare, executivul emițând o ordonanță de urgență, prin acre aprobă închiderea tuturor capacităților de producție pe bază de cărbune, până în 2026. După această dată și până în 2030, doar trei grupuri energetice vor mai rămâne la dispoziție.

„Am fost la domnul prefect și i-am transmis revendicarea noastră: aplicarea în totalitate a Legii 197. Dar pe lângă asta, solicităm prezenta în județ a unei comisii guvernamentale formate din prim-ministrul României, ministrul Energiei, ministrul Muncii, ministrul Finanțelor. Să vină aici, la Gorj și aici să discute cu noi. Pentru că situația în care se află Gorjul, fraza prin care spunem că producem energie, înseamnă energie. Acest plan de închidere trebuie să înceapă cu oamenii. Oricâte cuvinte ar folosi, că salvăm, facem, dregem, nu vedem nimic, la modul concret. Ce se va întâmpla cu oamenii care muncesc în această companie? Să lase vorbele, să lase promisiunile. A ieșit azi dl Weber și a spus că s-au deblocat 20 de dosare de pensionare. Păi,  ne cred copii? Cerem să știe, la virgulă, ce se întâmplă cu noi.(…) Cerem Guvernului României, prin Ministerul Energiei, Ministerul Muncii, cum ne spun, la virgulă, când se închide fiecare capacitate, tot așa vrem să știm ce se va întâmpla cu oamenii. Să vină să ne spună așa: în CEO avem atâția angajați de 62 de ani, care lucrează în producție. Câți au condiții de pensionare, câți n-au?! Câți au 60 de ani? Ce se va întâmpla cu ei? Să nu ne spună nouă, că nu au aceste date! Ajunge cu minciuna! Ajunge cu manipularea, că la vorbe se pricep”, a mai spus Manu Tomescu, la protestul ce a avut loc joi după amiază.

La mintigul organizat în fața prefecturii Gorj, liderul minerilor a adus în fața ortacilor săi, un caz al unui energetician de la Termocentrala Turceni.

”Nea Gabi care are 62 de ani vârstă și 43 de ani lucrați numai în producție, la Secția Chimică, iar din cauză că nu i-a fost recunoscută grupa de muncă nu îndeplinește condițiile de pensionare!
Gândiți-vă câți sunteți în această situație, și chiar dacă aveți acum 35, 40 sau 45 de ani, faptul că nu vă sunt recunoscute condițiile de muncă în perioada 2001-2021, o să fiți nevoiți să vă căutați de muncă și după vârsta de 60 de ani! ….asta în cazul în care o să mai puteți să munciți, dupa 25-30 de ani lucrați în condițiile din subunitățile C.E.Oltenia! Din munca noastră am plătit taxe de miliarde de euro și am făcut sacrificii foarte mari pentru a putea supraviețui prin menținerea locurilor de muncă din această activitate, însă acum începem să vedem și să simțim că aceste sacrificii au fost în zadar, dat fiind faptul că Guvernul României s-a hotărât să ne închidă! Însă închiderea grupurilor energetice pe cărbune nu trebuie acceptată,  până când nu ne vor arăta care este PLANUL DE PROTECȚIE SOCIALĂ în ceea ce privește toți salariații afectați de pierderea locurilor de muncă! Iar deblocarea și aplicarea în totalitate a legii 197/2021, este una dintre cele mai sigure, clare și reale forme de protecție socială!” a conchis liderul minerilor.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share