Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Minerii și energeticienii din termocentralele pe bază de cărbune vor putea ieși anticipat la pensie

Casele de pensii sunt obligate să primească dosarele depuse de cei care vor să beneficieze de reducerea cu 13 ani a vârstei de pensionare, după ce au muncit cel puțin 30 de ani și au avut un stagiu de cotizare de minimum 25 de ani ca mineri sau ca energeticieni în termocentrale pe bază de cărbune.

Motivarea clarifică cum se pune în practică Legea nr. 197/2021, care prevede o reducere a vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de 25 de ani, corespunzător activității desfășurate cel puțin 30 de ani în locurile de muncă.

Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, susține că prin punerea în aplicare a legii se vor pensiona în special energeticienii, ceea ce va duce la un exod consistent. Acesta susține că minerii și energeticienii care îndeplinesc condițiile de pensionare în baza Legii nr.197/2021 vor depune dosarele pentru a beneficia de pensii mai mari,

„Nu se depopulează minele, ci pleacă oamenii din partea de energie, care timp de 20 de ani nu au avut grupă de muncă. Acum, pe baza acestei interpretări a legii de către Înalta Curte și dumnealor se pot pensiona la 52 de ani. Vor pleca foarte mulți oameni din termocentrale. Cred că din 11.000 de salariați vor pleca cu aproximație vreo 3.000 de salariați. În termocentrale sunt generațiile de decreței de la 52 de ani la 57 de ani, și acum se vor putea pensiona. România s-a angajat prin PNRR să decarbonizeze termocentralele, motiv pentru care legea privind pensionarea a fost modificată. Pentru asta s-a și făcut legea asta: pentru a se face o restructurare prin pensionare. Dacă vreți, e ceva similar cu ce s-a întâmplat în 1997 în industria minieră, când au dat banii aceia mulți,  să plece zeci de mii de oameni fără scandal. Acum este la fel. ”, a spus sindicalistul Dumitru Pîrvulescu.

În România, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Pensionarea anticipată pentru mineri și energeticieni va înseamna că aceștia se vor putea pensiona de la la 52 de ani bărbații, respectiv 50 de ani femeile.

”Deși această lege este o lege constituțională, votată și adoptată de toate partidele politice din Parlamentul României, puterea politică (SISTEMUL) a refuzat să aplice prevederile acestei legi, iar noi am fost nevoiți să mergem în instanțele de judecată, până la Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru a opri ABUZUL Guvernului României, abuz prin care refuză să pună în aplicare prevederile unei legi constituționale, lege publicată în Monitorul Oficial!

Deși pentru aceast drept (legea nr.197) au luptat doar câteva sute de oameni, azi se înghesuie cu disperare la adeverințe și la ghișeele caselor de pensii, mii de beneficiari din toată țara!

Personal i-am văzut în imaginile cu înghesuiala de la Casa de Pensii Gorj, pe niște foști colegi care chiar ne jigneau și ne făceau în toate felurile pe cei care am protestat timp de doi ani pentru această lege!

În ceea ce privește Complexul Energetic Oltenia, deși legea nr.197/2021 oferă oportunitatea angajatorului de a păstra locurile de muncă și de a se întinerii personalul din producție prin înlocuirea celor bătrâni și bolnavi care o să fie pensionați, cu tineri nou angajați, TROMPETELE SISTEMULUI continuă să manipuleze în spațiul public, precum că aplicarea prevederilor legii nr.197/2021 ar închide termocentrale pe cărbune și carierele miniere din lipsă de personal!

Deși Guvernul României prin Ministerul Energiei și conducerea Complexului Energetic Oltenia și-au asumat printr-o lege ÎNCHIDEREA GRUPURILOR ENERGETICE pe CĂRBUNE, (în ianuarie 2026 vor mai rămâne doar două grupuri, conform declarațiilor lui Virgil Popescu, ministrul energiei), TROMPETELE SISTEMULUI continuă să manipuleze precum că de fapt,  pensionarea salariaților pe legea nr.197, ar închide C.E.Oltenia, ci nu Guvernul României prin Legea Decarbonării, lege care a fost adoptată anul trecut în Parlamentul României!

Deși legea nr.197/2021 a făcut posibile în ultima perioadă aproximativ două  mii de angajări în companie, Guvernul României prin Ministerul Energiei și conducerea C.E.Oltenia a REFUZAT să facă aceste angajări prin contracte individuale de muncă pe perioadă NEDETERMINATĂ, ci îi ține pe noii angajați ca și sezonieri cu contracte individuale de muncă pe doar șase  luni!

Deși de prevederile și beneficiile legii nr.197/2021 se bucură mii de oameni din toată țara, dar mai ales toți salariații din subunitățile de producție ale Complexului Energetic Oltenia, majoritatea continuă să rămână în sindicatele conduse de niște boși sindicali,  care de zeci de ani nu mai au nimic în comun cu munca din producție, și care au fost cei mai vehemenți potrivnici,  în ceea ce privește recunoașterea prin lege a condițiilor noastre de muncă!  Și nu în ultimul rând,  prin lupta noastră, a celor care nu doar am mimat, ci am luptat cu adevărat pentru recunoașterea condițiilor de muncă prin Legea nr.197/2021, am reușit să salvăm mii de salariați din C.E. Oltenia de la ȘOMAJ și DISPERARE, așa cum au pățit-o mii de lucrători din termocentralele pe cărbune din toată țara, termocentrale care au fost închise,  iar oamenii au fost concediați și trimiși în șomaj! Amintiți-vă ce au pățit ultima dată, în 2021, colegii noștrii de la Termocentrala Mintia!

Vă asigur că în ceea mă privește, eu împreună cu colegii mei din Sindicatul Energia Rovinari și toți cei care ne vor susține, nu ne vom opri și ne vom lupta până la final, până atunci când casele de pensii vor emite decizii de pensionare în conformitate cu toate prevederile legii nr.197/2021!” conchide liderul sindical Manu Tomescu.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share