Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Multe dintre proiectele reziliate sunt din județul Hunedoara  și   Valea Jiului

70 de proiecte contractate prin Regio-Programul Operațional Regional 2014-2020 și aflate în pericol de a pierde finanțarea din cauza neîncadrării în termenul limită pentru implementare (31 decembrie 2023) vor fi etapizate, astfel încât,  să poată fi continuate prin alte programe cu finanțare europeană.

Procesul are loc în urma unei derogări a Comisiei Europene, reglementată la nivel național de OUG 36, care prevede ca proiectele din perioada de programare 2014-2020 cu o valoare de peste un  milion de euro și minimum 5% progres financiar nefinalizate până în 31 decembrie 2023 să poată fi etapizate și preluate la finanțare pe alte programe, în funcție de specificul lor.

Investițiile respective sunt propuse pentru etapizare prin Programul Regional Vest 2021-2027, Programul Sănătate și Programul Incluziune și Demnitate Socială.

În Regiunea Vest, 58 de proiecte cu o valoare nerambursabilă estimată de 83 de milioane de euro sunt propuse pentru etapizare prin Programul Regional Vest.

Cea mai mare valoare o au proiectele din domeniul mobilității urbane (peste 25 de milioane de euro), cele referitoare la învățământul preuniversitar (18 milioane de euro), respectiv „Revitalizare și regenerare urbană” (16 milioane de euro). Finanțarea proiectelor etapizate se va realiza din alocările Programului Regional Vest 2021-2027.

UAT-urile  care dispun de alocări dedicate,  vor consuma din alocările proprii pentru a susține finanțarea proiectelor etapizate

Pentru apelurile competitive, se va diminua alocarea aferentă respectivelor apeluri cu valoarea proiectelor etapizate, ceea ce va afecta alocarea care va fi lansată pe PR Vest pentru toate orașele eligibile.

Alte șapte proiecte cu o valoare nerambursabilă estimată de aproape 6 milioane de euro au fost propuse pentru etapizare din Programul Sănătate.

Programul Incluziune și Demnitate Socială cuprinde cinci proiecte etapizate din cadrul Regio-POR 2014-2020, cu o valoare nerambursabilă rămasă de etapizat în valoare de 3,5 milioane de euro.

Perioada de implementare a proiectelor etapizate prin PR Vest este de maximum un an, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024,  conform unei hotărâri adoptate de către Consiliul pentru Dezvoltare Regională în 18 octombrie a.c.

În aceeași ședință a CDR s-a decis ca termenul maxim pentru închiderea listei proiectelor propuse spre etapizare să fie 31 octombrie 2o23.

Alte 79 de proiecte din cadrul Regio-POR 2014-2020 vor fi încadrate în categoria proiectelor nefinalizate și nefuncționale.

Aceste proiecte beneficiază doar de perioadă de timp suplimentară pentru finalizarea contractelor, iar toate cheltuielile efectuate după 31 decembrie 2023, vor fi suportate din bugetele beneficiarilor.

 Totuși, analizând situația plăților realizate în cadrul 𝐑𝐞𝐠𝐢𝐨-𝐏𝐎𝐑 𝟐𝟎𝟏𝟒-𝟐𝟎𝟐𝟎 la data de 01.10.2023, Regiunea Vest are un grad de absorbție a banilor europeni pe acest program de 𝟏𝟎𝟑%. A fost depășită suma alocată de 𝟔𝟒𝟑,𝟔𝟓 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨, până în prezent fiind realizate plăți în valoare de 𝟔𝟔𝟑,𝟓𝟕 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨 în cadrul programului.
„Dacă ne uităm la faptul că Regiunea Vest a ajuns în 10 ani de la 52% la 75% din media Uniunii Europene în ceea ce privește PIB/capita la paritatea puterii de cumpărare, cu o accelerare în ultimii trei ani, asta arată faptul că obiectivele de dezvoltare pe care ni le-am stabilit la nivel regional au fost atinse cu succes”, a declarat președintele CDR Vest, Alin-Adrian Nica.
„Sunt investiții care s-au transpus în spitale modernizate sau extinse, în școli, unități de învățământ noi sau reabilitate, în funcție de nevoi, în tramvaie noi și alte mijloace de transport nepoluante, în spații publice reabilitate și noi parcuri și locuri de joacă pentru copii, în blocuri de locuințe eficientizate energetic, în obiective majore de patrimoniu restaurate și puse în valoare, în firme care au devenit mai competitive pe piața actuală… Discutăm de un număr total de 883 de contracte în cadrul Regio-POR. Acum avem alte provocări în față, noile programe, care vin cu sume mult mai consistente (…)”, a adăugat directorul general al ADR Vest, Sorin MAXIM.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin