Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral

Ministerul Sănătății schimbă radical abordarea tratamentului și recuperării pacienților cu AVC

Ziua Mondială a Accidentului Vascular este un moment simbolic care atrage atenția asupra importanței programelor de prevenție, diagnostic, tratament acut și reabilitare adecvate pentru o patologie care schimbă în mod radical viețile a zeci de mii de români în fiecare an.

Anul acesta, Ministerul Sănătății a introdus un ATESTAT DE STUDII COMPLEMENTARE care vizează pregătirea medicilor pentru realizarea procedurilor neurointervenționale, precum tratamentul endovascular al AVC (trombectomia mecanică).

Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională actele normative pentru un NOU program de Acțiuni Prioritare, prin care se va aloca finanțare directă pentru neuroreabilitarea precoce a pacienților cu AVC în secțiile de neurologie. Anumite categorii de pacienți care în prezent nu beneficiază de inițierea procesului de reabilitare în faza acută a patologiei, atunci când neuroplasticitatea creierului încă permite recuperarea funcțională, vor fi ajutați să-și recâștige mobilitatea, îmbunătățindu-și astfel calitatea vieții.

STRATEGIA NAȚIONALĂ PENTRU COMBATEREA BOLILOR CARDIOVASCULARE ȘI CEREBROVASCULARE va mări accesul la prevenție și la tratament pentru pacienții cu AVC. Comisiile de specialitate de cardiologie și neurologie ale Ministerului Sănătății, împreună cu experți din cadrul societăților profesionale și societăților internaționale de profil au lucrat la această strategie aflată în următoarea perioadă în etapa de consultare publică.

Bolile cerebrovasculare reprezintă una dintre principalele cauze de deces și dizabilitate în România. Anual, peste 60.000 de români suferă un accident vascular cerebral.

În cursul acestui an, Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a semnat declarația Stroke Action Plan for Europe (SAP-E), reafirmând angajamentul României pentru combaterea acestei boli, prin implementarea politicilor de sănătate ce urmăresc scăderea numărului de cazuri de AVC și tratarea acestora în centre specializate (unități “stroke”).

”Strategia Națională pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare reprezintă prioritatea absolută a neurologiei românești într-un context global general de transformare inovativă a sistemului de sănătate din România. Toate acestea trebuie să conducă la o îmbunătățire substanțială a calității vieții pacienților prin impunerea unor noi strategii și condiții de diagnostic, tratament, spitalizare și de recuperare.  Prin această nouă inițiativă, care se bucură atât de sprijinul Guvernului României, Ministerului Sănătății, cât și al Administrației Prezidențiale, sperăm să putem reaborda asistența medicală în accidental vascular cerebral acut în România. Deja lucrăm la această Strategie, până în luna noiembrie va fi gata“, a declarat prof. dr. Dafin Mureșanu, director al Departamentului de Neuroștiințe al UMF ”Iuliu Hațieganu”, președinte al Comisiei de Neurologie din Ministerul Sănătății și președinte al Federației Europene a Societăților de Neuro-Reabilitare (EFNR).

Scopul dezvoltării și adoptării Strategiei este de a crește nivelul de sănătate a populației din România prin informarea și implementarea unui plan comprehensiv de reformă în domeniul bolilor cerebrovasculare la nivel național, în congruență cu obiectivele Strategiei Naționale de Sănătate 2022-2027. Proiectul este inițiat de Academia Română și Societatea de Neurologie din România, în colaborare cu Societățile române de Cardiologie și Neurchirurgie.

Patologiile cardiovasculare şi cerebrovasculare sunt răspunzătoare de cea mai mare mortalitate înregistrată în ţara noastră.

”Dacă unităţile medicale care tratează infarctul miocardic acut sunt mai răspândite în România şi au dus la câştiguri extraordinare din punct de vedere al supravieţuirii şi al reluării activităţii normale a unei persoane care suferă un infarct miocardic acut, același lucru trebuie să obținem și în zona cardiovasculară din punct de vedere al accesului pacienţilor. La nivel national, sunt 43 de centre care fac tromboliză și doar patru centre pentru trombectomie. Intervenţia în primele ore după instalarea accidentului vascular cerebral este esenţială. Ne dorim să avem un plan de acţiune cuantificabil, să dezvoltăm un model de bune practici ca în alte ţări din Europa, un program coerent, măsurabil şi eficient din punct de vedere al rezultatelor obţinute prin redarea sănătăţii complete, dacă se poate, pacienţilor, evitarea complicaţiilor şi mai ales a decesului”, a declarat și prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Dacă suspectezi că cineva suferă un AVC, poți acționa rapid (formula F.A.S.T.), și îi poți face următorul test:
F – Face (Fața) – Cere persoanei să zâmbească. Ți se pare că fața e asimetrică sau gura e căzută într-o parte?
A – Arms (Brațe) – Cere persoanei să ridice simultan ambele brațe deasupra capului. Unul dintre ele rămâne inert sau mai jos decât celălalt?
S – Speech (Vorbire) – Cere-i persoanei să repete o frază simplă (de exemplu “Apa este rece”). Nu poți distinge ce zice sau vorbește ciudat?
T – Time (Timp) – Dacă remarci oricare dintre aceste semne, sună IMEDIAT la 112!

Time is brain!

29 octombrie a fost aleasă de către Organizația Mondială a Accidentului Vascular Cerebral ca zi în care să se acorde o atenție sporită accidentului vascular cerebral (AVC) care afectează cel puțin odată în viață 25 % din populație și care cauzează anual peste 6,5 milioane de decese.
La nivel mondial, accidentul cerebral vascular reprezintă a doua cauză de mortalitate și a treia cauză de dizabilitate cu imobilizarea pacientului la pat.
Principalii factori de risc pentru AVC se datorează stilului de viață sedentar care generează supraponderabilitate, consumului cronic de alcool, afecțiunilor cardiace (insuficiența cardiacă, malformații cardiace congenitale, infecții cardiace, tulburări de ritm cardiac).
Cum poți preveni un AVC?:
 Controlează regulat hipertensiunea arterială!
 Controlează regulat glicemia!
 Adoptă o alimentație bogată în fibre, fructe și legume!
 ă mișcare în fiecare zi!
 Renunță la fumat și la alcool!
 Menține-ți o greutate corporală optimă!

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share