Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Munca la negru persista in judetul Dambovita

Inspectorii ITM Dambovita au efectuat controale in radul angajatorilor pe tot parcursul lunii iunie. Acestea au avut ca scop verificarea respectarii legislatiei muncii la angajare, in timpul executarii contractelor si la incetarea acestora. In urma controalelor au fost constatate mai multe nereguli, iar amenzile aplicate au depasit suma de 230 000 lei.
 
Inspectoratul Teritorial de Munca Dambovita a efectuat in cursul lunii iunie, 175 de controale in domeniul relatiilor de munca pentru a verifica respectarea legislatiei muncii la angajare, in timpul contractelor de munca si la incetarea acestora. Letitia Nistor prezinta situatiile in care au fost aplicate aceste sanctiuni:
„Pentru neconformitatile constatate, si anume: lipsa inmanarii salariului a unui exemplar din contractul individual de munca, munca la negru, lipsa evidentei orelor prestate, nerespectarea termenelor de inregistrare a registrului de evidenta a salariatilor, neprezentarea documentelor solicitate in timpul controlului, au fost aplicate 45 de avertismente si 31 de amenzi in valoare de 230 000 lei. 
 
Munca nedeclarata s-a concretizat in identificarea a 14 angajatori care foloseau 32 de persoane fara a incheia contracte individuale de munca in domeniile: panificatie, alimentatie publica, activitati fotografice, constructii. In acest caz s-au aplicat amenzi in valoare de 150 000 lei, cu 90% mai mare fata de luna mai 2014, iar 2 angajatori din domeniul constructiilor au fos trimisi catre organele de cercetare penala pentru primirea la munca a mai mult de 5 persoane fara intocmirea documentelor de angajare. 
 
La initiativa Inspectiei Munciia fost organizata campania de verificare a modului in care agentii de ocupare a fortei de munca respecta prevederile legale privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate. In urma Controalelor efectuate, s-a constatat ca, la nivelul judetului, toate cele 5 societati de profil aflate in evidenta ITM au activitatea suspendata.” 
Verificarea asigurarii conditiilor de munca din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca a condus la sanctionarea  a 125 de angajatori cu 211 avertismente si 6 amenzi in valoare de 20 000 lei. Neconformitatile depistate au constat in: instruirea necorespunzatoare a lucratorilor, lipsa organizarii corespunzatoare a activitatii de prevenire si protectie, lipsa construirii Comitetului de Securitate si Sanatate in Munca, lipsa Certificatului constatator eliberat de Registrul Comertului. Pentru toate acestea, pe langa sanctiuni, s-au dispus masuri de intrare in legalitate.
Astfel, la sediul ITM Dambovita au fost inregistrate 32 de sesizari prin care erau semnalate nerespectari ale legislatiei muncii privitoare la neplata drepturilor salariale, munca la negru, neplata orelor suplimentare si a celor de noapte, toate sesizarile primind raspunsul in termenul legal.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin