Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Najat Belkacem, de la fetita pastor din Maroc, la Ministrul Educatiei din Franta!

 

najat10-horz

Prima femeie si cea mai tanara persoana (36 de ani) pe care a avut-o vreodata Ministerul francez al Educației dar si de religie musulmana, Najat Belkacem ne dovedeste ca nu conditia si religia in care ne-am nascut ne vor determina viitorul, ci mai degraba modul in care le formam copiilor nostri caractere frumoase, le oferim educatia potrivita si incepand de acolo, cerul este limita.

najat6

Ce a insemnat educatia pentru Najat Belkacem?

”Școala a fost întotdeauna un jucător important în călătoria mea personală”, a declarat Najat Vallaud-Belkacem. “Ea mi-a permis să deschid lumea, și, de asemenea, mi-a oferita mobilitatea socială. Ea mi-a permis să mă îmbogățesc, să invat sa citesc si sa inteleg.”
Najat spune că are amintiri plăcute din copilăria in Beni Shiker, un sat de munte din Maroc, acolo unde cresteau capre si vedea o mașină o data pe lună. Tatal ei a lucrat in constructii in Franta, iar Najat, mama și sora mai mare, l-au urmat când avea vârsta de 4 ani. Restul fratilor s-au nascut in Franta.najat4

Najat Vallaud-Belkacem a crescut într-un cartier sărac al Abbeville, un oraș din nordul Franței, iar apoi în zona Amiens. În familia ei, bărbații și femeile aveau roluri tradiționale: bărbații lucrau iar femeile aveau grja de copii. Cu toate acestea, mama ei si-a sfatuit cei șapte copii sa studieze și le-a încurajat pe fete să fie independente financiar.

Tatal sau, un om strict, nu-i permitea sa iasa la intalniri de socializare. Cărțile au devenit evadarea ei, lipsa activităților de agrement i-au oferit șansă de a excela la școală. A urmat scoala de drept, apoi prestigiosul Institut de Studii Politice din Paris – un teren de pregătire pentru elita politică franceză -acolo unde l-a cunoscut pe soțul ei, Boris Vallaud, confident al presedintelui Hollande, si care in prezent este șef adjunct al personalului de la Palatul Élysée.najat5

Alegerile din 2002 au reprezentat un punct de cotitură pentru ea. Familia ei nu a fost niciodată interesata de politica, insa ea se alatura Partidului Socialist, în speranța de a face o diferență.

“Am fost foarte timida si rezervata, era contradictoriu sa fiu asa pentru a putea intra în politică. Am decis să fac un angajament pe viață împotriva nedreptăților sociale, împotriva inegalităților, și de aceea sunt profund de stânga.”

O parte a presei conservatoare, o numeste  ” Ayatollahul “, descriind numirea ei ca ministru al educatiei, drept o “provocare ” aducand cu ea posibilitatea de a islamiza școlile franceze. Reacția ei a fost de a asigura trecerea unor legi care reflectă liberalismul secular al Partidului Socialist,  inclusiv interdicții privind hărțuirea sexuală și măsuri de promovare a egalității de gen.

najat2

Când vine vorba de sistemul educațional francez, isi declara loialitatea, spunand ca școlile franceze vor insufla valorile Republicii franceze elevilor. Doar ca francezii vor invata toate acestea recunoscând în același timp si experiențele studenților musulmani a căror înclinație este mai întâi este de a respinge valorile Frantei.

”A face o diferenta, începe cu a ajunge la studentii imigranti și a le recunoaste diversitatea. Dezbaterile politice interminabile au stigmatizat familiile musulmane, scoala trebuie să-i învețe pe oameni că toată lumea face parte dintr-o comunitate și că toți suntem liberi și egali . “

În timp ce ea recunoaște că drumul ei a fost unul neobișnuit pentru un imigrant în Franța, încurajează toti copiii imigranti sa viseze.

”Este in regula sa esuezi, atat timp cat incerci mereu. Mama obișnuia să spună ” Nu vă faceți griji, viața are mai multă imaginație decât voi” .

najat7

Biografie Najat Belkacem

A fost purtătorul de cuvânt al campaniei Ségolène Royal în anul 2007 in timpul alegerile prezidențiale din Franța și din nou în 2009-2011  pentru Partidul Socialist Francez . Începând cu anul 2008, ea a fost consilier al orașului Lyon, responsabil cu evenimentele majore, tineret și viața comunității.

A doua dintr-o familie de șapte copii, Najat Belkacem s-a născut intr-o privincie marocana, in 1977 în BNI Chiker, un sat de lângă Nador în regiunea Rif. Bunicile ei aveau nationalitate spaniolă și algeriana. În anul 1982, ea s-a alăturat tatalui ei, un muncitor in constructii, împreună cu mama și sora mai mare Fatiha, și a crescut în suburbiile din Amiens. A absolvit Institut d’Études de Paris Politice (Institutul de Studii Politice din Paris) în 2002. La Institut l-a cunoscut pe Boris Vallaud, si mai tarziu s-au căsătorit ( 27 august 2005).

Ea sa alăturat Partidului Socialist în 2002 si in echipa primarului Lyon Gérard Collomb în 2003, unde a dus acțiuni de consolidare a democrației locale, lupta împotriva discriminării, promovarea drepturilor cetățenilor, precum și accesul la locuri de muncă și locuințe.

Aleasa în Consiliul Regional al Rhone-Alpes, în 2004, ea a prezidat Comisiade  Cultură, demisionând în 2008. În 2005, Najat Belkacem a devenit consilier al Partidului Socialist. În 2005 și 2006 a fost jurnalist pentru programul cultural C’est tout vu pe Télé Lyon, alături de Stéphane Cayrol Municipale.

În februarie 2007, s-a alaturat echipei de campanie Ségolène Royal ca un purtator de cuvant, alături de Vincent Peillon și Arnaud Montebourg.

În martie 2008, ea a fost ales conseillère générale al departamentului Rhône în alegerile cantonale, cu 58,52% din voturi în al doilea tur, sub steagul Partidului Socialist din cantonul Lyon-XIII.

La data de 16 mai 2012, a fost numita la cabinetul presedintelui francez Francois Hollande în funcția de ministru al drepturilor femeii și purtătoare de cuvânt a guvernului.

In prezent vrea sa convinga guvernul francez, sa filtreze discursurile legate de ura de pe platforma de socializare Twitter, care sunt ilegale, conform legii franceze.

najat8

Traducerea si adaptarea: Oana Grigore

Bibliografie: risinigafrica.org, google, wikipedia, answersafrica

Daca ti-a placut acest articol citeste si: 

Aveti dreptul la o bucata de paradis. Nu trebuie sa se sacrifice toti pentru cativa, ci invers

CRISTI IORDACHE: Estetica (d)efectului puterii

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share