NATO în vizită la misiunea KFOR din KOSOVO

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, și Consiliul Atlanticului de Nord au efectuat o vizită la misiunea KFOR condusă de NATO și la Echipa de consiliere și legătură a NATO din Kosovo.

Ambasadorii celor 30 de aliați NATO și ai partenerilor care contribuie la trupe KFOR s-au întâlnit cu comandantul KFOR, generalul-maior Ferenc Kajári, și cu directorul echipei de consiliere și legătură NATO din Kosovo, generalul de brigadă Joachim Hoppe. Ei au făcut, de asemenea, un schimb de opinii cu șefii de misiune ai Uniunii Europene, Misiunea Uniunii Europene pentru statul de drept, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa și Misiunea de Administrație Interimară a Națiunilor Unite în Kosovo. În timpul vizitei, secretarul general adjunct al NATO s-a întâlnit cu doamna Vjosa Osmani și cu domnul Goran Rakić la Pristina pentru discuții bilaterale.

2022-06-KFOR-Placemat2

Secretarul general adjunct al NATO Geoană a reamintit că noul Concept Strategic adoptat la Madrid săptămâna trecută reafirmă importanța strategică a regiunii Balcanii de Vest pentru Alianță. El a subliniat că NATO s-a angajat de zeci de ani în favoarea păcii și stabilității în regiunea Balcanilor de Vest. „Misiunea noastră KFOR este cea mai tangibilă demonstrație a acestui angajament”, a spus el, menționând că, în conformitate cu mandatul său din Rezoluția 1244 din 1999 a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, KFOR oferă un mediu sigur și sigur și garantează libertatea de mișcare în beneficiul tuturor. comunități din Kosovo. „KFOR continuă să-și îndeplinească misiunea, lucrând în strânsă cooperare cu o serie de actori, inclusiv Națiunile Unite, Misiunea Uniunii Europene pentru statul de drept, organizațiile de securitate din Kosovo și forțele armate sârbe”, a subliniat el. Mircea Geoană a subliniat că ”NATO sprijină pe deplin procesul de normalizare dintre Belgrad și Pristina, întrucât dialogul Belgrad-Pristina, facilitat de UE, este singura platformă pentru găsirea unei soluții care respectă drepturile tuturor comunităților și poate duce la o pace durabilă” . El a adăugat că invazia brutală a Ucrainei de către Rusia a schimbat radical arhitectura de securitate europeană, iar NATO rămâne ferm angajată pentru un mediu sigur și securizat și pentru o stabilitate mai largă în Balcanii de Vest.

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share