Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Nivelul radioactivității mediului, din România nu a fost afectat de recentele explozii din Ucraina

Românii nu au nici un motiv de îngrijorare în privința nivelului radioactivității mediului, ca urmare a atacurilor recente din Ucraina.
”Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM) monitorizează permanent aerul, atât prin intermediul stațiilor automate de monitorizare a dozei gama, cât și prin analize de laborator, iar în perioada 15.05 – 19.05.2023 nivelul radioactivității mediului în România s-a încadrat în valori normale”, a declarat  președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Laurențiu Alexandru Păștinaru.
Potrivit specialiștilor ANPM, datele înregistrate în ultima săptămână se situează în domeniul de variație al fondului natural, specific acestei perioade, iar monitorizarea atentă a evoluției situației radioactivității mediului, coroborată cu direcția curenților de aer se face continuu.
“În cazul oricărei depășiri, în conformitate cu prevederIle OM nr. 1978/2010, laboratoarele din cadrul RNSRM notifică ANPM, iar după validarea datelor (ca urmare a remăsurărilor imediate), acestea sunt comunicate către factorii de decizie naționali: CNCAN, IGSU-MAI, MApN. De asemenea datele sunt transmise permanent și către Comisia Europeană, pe platforma EURDEP”, a conchis  președintele ANPM.
Precizările au fost făcute ca urmare a îngrijorării provocate în rândul populației de o știre potrivit căreia,  norul rezultat în urma exploziei unui depozit de muniție din Ucraina, a ajuns in Polonia, conform Agenției de Protecția Mediului din această țară.
Secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patruşev, susținea zilele trecute  ”că un nor radioactiv a apărut după distrugerea muniției cu uraniu sărăcit furnizată Kievului de către Occident, care s-a îndreptat spre Europa de Vest”, iar în Polonia deja a fost înregistrat un nivel înalt de radioactivitate, informează TASS, potrivit Rador.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share