Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Nu există ”nu vreau” sau ”nu pot” atunci când vine vorba de pensionari”

Legea pensiilor a fost adoptată!  Acest Guvern le va face dreptate!

”Este una dintre cele mai importante legi din acest mandat care aduce două majorări de pensii în anul 2024. Prima va fi la 1 ianuarie, când va fi indexat punctul de pensie, cum prevede legea. A doua va veni la 1 septembrie, când majoritatea pensiilor vor crește prin recalculare, reparând nedreptăți majore. Vor fi eliminate toate inechitățile din sistemul public de pensii atât cele dintre femei și bărbați, dar și cele dintre persoanele pensionate,  în baza unor legi diferite.

https://www.facebook.com/CiolacuMarcel/videos/3453033291615008/

Mai mult, prin aprobarea acestei legi, vom elimina pragul de 9,4% din PIB introdus de cei care doreau blocarea creșterii pensiilor până în anul 2070. Am parcurs şi avizul Ministerului de Finanțe şi categoric în anul 2024 nu va fi nicio mărire de impozite în România. Mai mult, știm cu toții, în cererea de plată numărul patru este nevoie de o reformă fiscală. Dar până la reforma fiscală, aștept de la ministrul finanțelor un plan de măsuri administrativ asumat atât în ceea ce privește colectarea la bugetul de stat, cât și planul concret, prevăzut și el de altfel, în ceea ce privește digitalizarea ANAF-ului şi a sistemului vamal” a declarat ieri, în ședința de guvern premierul Marcel Ciolacu.

                Pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari vor fi recalculate după noua formulă

Noua lege vine să corecteze inechitățile dintre cei care au muncit la fel dar au ieșit la pensie în ani diferiți, dintre bărbați și femei, între cei care încasează indemnizația minimă socială.
Dreptul la pensie se obține după minim 15 ani de contribuții, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul, deportarea, prizonieratul sau detenția politică). Se egalizează treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani.
În cazul femeilor, concediul pentru creșterea copilului este considerat perioadă contributivă, iar vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani și 6 luni).
Se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani după următoarea formulă: +0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani; +0,75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani; +1 punct/an începând de la 36 de ani.
De asemenea, sporurile nepermanente pentru care s-au plătit contribuții se iau în calcul la stabilirea pensiei: acord global, al 13-lea salariu, plata cu ora, premii, prime etc.
Pensiile se vor majora anual, la 1 ianuarie, cu rata medie a inflației plus 50% din creșterea reală a salariului mediu brut.
În baza unui contract voluntar de asigurare se pot cumpăra maximum șase ani de vechime.
Potrivit legii, vor exista următoarele tipuri de pensii: pentru limită de vârstă, de invaliditate, anticipată, de urmaș.
Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere și aprobare Parlamentului.

De la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1785 de lei la 2032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.

”Guvernul lucrează pentru pregătirea proiectului de lege pentru bugetul de stat pe 2024 și sunt convinsă că – ca de fiecare dată,- fiindcă de fiecare dată guvernele PSD au fost guverne responsabile, după cum și acest guvern de coaliție este un guvern responsabil, fiindcă proiectul a parcurs toate etapele, inclusiv cel de a fi discutat în coaliție, sunt convinsă că împreună cu colegii din PNL, noi, cei din PSD, colegii din Guvern, vom găsi soluțiile necesare, astfel încât românii, în 2024, să poată beneficia de creșterile la pensie prevăzute în acest proiect de lege.(…) Anul 2024 va fi primul an în care un guvern acordă două creșteri ale pensiilor: una, care era deja prevăzută în actuala lege, majorarea cu formula elvețiană, adică rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, iar cealaltă, prin recalcularea pensiilor, recalculare a pensiilor care va aduce elemente importante.

Unu – nu vor mai fi inechităţi între românii care au muncit la fel, dar au ieșit la pensie în perioade diferite.

 Doi – diminuăm inechitățile între femei și bărbați.

Trei –  diminuăm o inechitate importantă, și anume cea cu privire la indemnizația minimă socială, fiindcă acum,  avem români care, poate din cauză de invaliditate, au intrat în sistemul de indemnizație minimă socială cu un an de muncă, de perioadă contributivă, și avem români care poate sunt cu 35 de ani stagiu complet de cotizare, poate în anul în care au ieșit dânșii la pensie, și se află tot în indemnizație minimă socială de 1.125 lei.

Prin noua lege, fiecare român care a muncit peste 25 de ani va obține acele puncte de stabilitate, 0,5 puncte pentru peste 25 de ani, 0,75 de puncte pentru cei care au lucrat peste 30 de ani și 1 punct pentru cei care au lucrat peste 35 de ani. În felul acesta, un român care a lucrat 35 de ani pe salariul minim și este încă în indemnizație minimă socială,  va avea o creștere considerabilă și nu vom mai fi la același nivel de indemnizație, vom face o diferență în funcție de muncă.” a transmis și ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, după ședința de guvern.

Eliminarea inechităţilor va avea la bază următoarele principii:

  • Pentru stabilirea drepturilor de pensie se iau în calcul valoarea contribuţiilor plătite şi vechimea realizată efectivă în muncă. Astfel, persoanele care au o vechime în muncă egală şi care au contribuit cu sume egale în perioada profesională vor avea pensii egale;
  • Pentru toate persoanele care contribuie la sistemul de pensii se aplică aceeaşi formulă, care va ţine cont de valoarea contribuţiilor şi de vechimea în muncă;
  • Pentru respectarea principiului e necesară egalizarea condiţiilor de pensionare dintre femei şi bărbaţi. Dar se ţine cont de următoarele particularităţi privind femeile:
  • Vârsta de pensionare a femeilor (63 de ani în prezent) se va egaliza treptat cu cea a bărbaţilor (65 de ani), pe o durată lungă, respectiv până în 2035;
  • Femeile care au născut şi au crescut copii vor beneficia de reduceri ale vârstei de pensionare cu câte 6 luni pentru fiecare copil, dar nu mai mult de 3 ani şi 6 luni;
  • Se iau în calcul sporurile şi bonusurile obţinute sporadic de-a lungul perioadei profesionale (acord global, al 13-lea salariu, premii etc.), dacă au fost reţinute şi virate contribuţiile aferente acestora.Un alt obiectiv al reformei pensiilor are în vedere consolidarea principiului contributivităţii. Pentru realizarea acestuia, noua lege va avea în vedere următoarele aspecte:
  • Pentru cei care au împlinit vârsta de pensionare se acordă pensie doar dacă au avut minimum 15 ani de cotizare la sistemul public de pensii;
  • Pensionarea anticipată se poate solicita doar după 35 de ani de cotizare (nu se iau în considerare aici perioadele asimilate necontributive: şomaj, studii superioare, concediu medical sau de creştere a copilului etc.);
  • Reducerea vârstei de pensionare în cazul pensionării anticipate nu poate fi mai mare de 5 ani;
  • Nu vor mai exista pensionari tineri! Nu vor mai fi pensionari sub 60 de ani! (cu excepţiile privind condiţiile deosebite/speciale/de muncă şi persoanele cu dizabilităţi);
  • S-a redus numărul meseriilor cu vârstă mai mică de pensionare (de la 10 la 4 meserii);
  • S-a redus numărul unităţilor în care se desfăşoară activităţi încadrate în condiţii speciale de muncă (de la 147 la 48 de unităţi).De asemenea, avem în vedere asigurarea stabilităţii veniturilor din sistemul de pensii, prin următoarele măsuri:
  • Stimularea cu un punctaj suplimentar la pensie pentru prelungirea perioadei profesionale peste 25 de ani de cotizare:
  • Se suplimentează cu 0,5 puncte pentru fiecare an din intervalul 26-30 de ani;
  • Se suplimentează cu 0,75 puncte pentru fiecare an din intervalul 31-35 de ani;
  • Se suplimentează cu 1 punct pentru anii 36-40.
  • Posibilitatea de a cumpăra vechime, în baza unui contract de asigurare (se acceptă plata în rate şi plăţile parţiale). Acest beneficiu va fi valorificat doar după împlinirea vârstei de pensionare.Pentru menţinerea puterii reale de cumpărare, noua lege a pensiilor prevede majorarea punctului de pensie de la 1 ianuarie a fiecărui an. Mai mult, se menţin criteriile de acum: 100% rata inflaţiei + 50% din creşterea reală a salariului mediu brut.Există anumite prevederi care nu vor suferi modificări, cum ar fi:
  • Cele trei grade de invaliditate, se revizuiesc în funcţie de deficienţa funcţională a persoanei;
  • Prevederile privind pensia de urmaş.
  • Nu în ultimul rând, se va acorda în continuare indemnizaţia socială pentru pensionarii care au venituri mai mici decât valoarea acesteia (1.125 de lei) pentru  1.142.063 beneficiari.
  • PSD a fost şi este consecvent principiilor sociale şi va fi întotdeauna alături de pensionari!

 

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share