Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Nu mai mințiți, nu mai încălcați drepturile cetățenilor și asumați-vă răspunderea pentru gravele erori”

Prezent  într-o intervențe telefonică la o televiziune de știri,  eurodeputatul Grapini a taxat dur “tupeul” lui Dacian Cioloș și al liderilor USR care doresc să obțină votul de învestitură al unui guvern minoritar. Potrivit Mariei Grapini, prezența în România a directorului OMS pentru calamități arată, cu vârf și îndesat, dezastrul sanitar din România, la care incompetența miniștrilor USR de la Sănătate a contribuit din plin.

“Soluția de reducere a efectelor pandemiei este simplă: Testați în masă, faceți echipe de izolare a celor infectați, faceți prevenție pentru că, astăzi, în farmacii nu se mai găsește nici măcar un tratament pentru tuse. Prima campanie care trebuia demarată, încă de anul trecut, trebuia să vizeze o comunicare eficientă și să spună clar: dragi români, vine un virus foarte grav, luați, preventiv, antivirale. Guvernanții s-au ocupat, ineficient, doar  de formele grave, de numărul paturilor la ATI, dar ce au făcut, concret, pentru ca românii să nu mai ajungă la ATI? Medicii de familie trebuiau angrenați în ecuație și era obligatoriu să li se dea voie să recomande românilor tratamentele adecvate, în special cu antivirale. Vaccinarea singură nu rezolvă nimic. Ați băgat România în mormânt. Aveți pe conștiință zeci de mii de morți!(…) “Repet, vaccinarea nu este obligatorie, scrie în Regulamentul pe care l-am votat, în iunie, în PE. Nu mai mințiți, nu mai încălcați drepturile cetățenilor și asumați-vă răspunderea pentru gravele erori.  Această pandemie poate fi întreruptă doar  asigurând tratament cu medicamente antivirale pentru cei cu forme ușoare și asigurate stocurile necesare de medicamente, inclusiv în spitale unde numărul acestora este insuficient. Este inadmisibil ca medicii să fie puși să aleagă între bolnavi din cauza numărului insuficient de medicamente!” a declarat eurodeputatul  Maria Grapini.Românii nu mai pot avea încredere în actualii guvernanți, cât timp aceștia persistă în greșeli și refuză să ia decizii coerente și eficiente în direcția combaterii pandemiei.   Europarlamentarul Maria Grapini a avansat mai multe propuneri menite să reducă efectele pandemiei. Testarea masivă, inclusiv a vaccinaților, testare gratuită, acasă, cum se face în toate statele UE, crearea echipelor de anchete epidemiologice, izolarea persoanelor infectate, asigurarea de medicamente antivirale printr-o campanie adecvată, scheme concrete de ajutor de stat pentru lucrătorii izolați, se numără printre soluțiile europarlamentarului român.

Reprezentantul OMS în România îi consideră vinovați de eșecul sanitar în care ne aflăm pe reprezentaţii Guvernului Cîțu, care n-au luat măsuri de restricții la timp și au respins propunerea INSP de carantinarea a zonei București-Ilfov.

Presiunile făcute de medici și de mass-media i-au forțat pe guvernanți să aprobe eliberarea antiviralului favipiravir în ambulatoriu. Accesul la acest medicament pentru Covid a fost drastic restricționat, prin obligarea bolnavilor de a se duce în aglomerația de la unitățile de primiri urgențe, unde trebuie evaluați și abia apoi să li se prescrie rețeta, cu care se pot duce la farmacia spitalului. Așa cum era de așteptat, eliberarea favipiravirului pentru administrarea la domiciliu nu funcționează. Unii manageri de spital nu știu cum să deconteze medicamentul, iar alții nu s-au aprovizionat, deși favipiravirul există la distribuitori. Astfel că, deși a trecut mai bine de o săptămână de la apariția ordinului ministrului Sănătății în Monitorul Oficial, care aproba prescrierea favipiravirului pentru tratamentul la domiciliu, nimic nu s-a schimbat în spitale. Potrivit protocolului de tratament Covid, elaborat de Ministerul Sănătății, antiviralul favipiravir a demonstrat în studiile efectuate o reducere semnificativă a simptomatologiei și a modificărilor radiologice la pacienții tratați cu acest medicament. Condiția este însă ca antiviralul să fie administrat în primele zile de la infectare. Ceea ce înseamnă că decizia de a-l administra doar în spitale, de la începutul pandemiei până acum o săptămână, a fost o mare greșeală, având în vedere că pacienții internați erau deja într-o stare avansată a bolii, așa încât favipiravirul nu mai avea niciun efect.

Costurile pentru tratarea unui pacient cu Covid internat la ATI se ridică la 10.000 de euro, în timp ce pentru un pacient cu o formă ușoară se cheltuiesc în medie 1.000 de lei, susțin doi medici români.

Dr Dorit Nitzan, director de urgență la Biroul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, a subliniat faptul că România este o țară cu care OMS-ul are relații foarte bune, iar faptul că românii nu se vaccinează e „ o situație dureroasă”. Dr Nitzan a spus: „ Încercam să vedem ce putem face, ca să ajutăm România. E devastatoare situația. Primul pas o să fie o încercare de a vaccina pe toți cei care vor să se vaccineze. O să facem tot ce putem”.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share