Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

 „Obiectivele acestui intergrup sunt multiple și vizează sprijinirea unui sector zootehnic mai durabil, eficient și responsabil!”

În calitate de inițiatori, europarlamentarul Maria Grapini (S&D), împreună cu Benoit Cassart (Renew Europe Group – Belgia) și Alexander Bernhuber (PPE -Creștin Democrat- Austria), au organizat, marți, în salonul MEP,  o recepție de mic dejun  pentru a prezenta avantajele înființării unui intergrup pentru creșterea durabilă a animalelor. Potrivit eurodeputatului Grapini, există necesitatea unei discuții echilibrate privind creșterea animalelor în Uniunea Europeană, iar un intergrup reprezintă o forță motrice pentru depolarizarea dezbaterilor actuale.

Potrivit eurodeputatului Grapini, membru în comisia pentru agricultură din PE , ideea de a crea un intergrup dedicat creșterii animalelor durabile la Parlamentul European a venit din dorința de a aborda provocările majore cu care se confruntă sectorul zootehnic în contextul schimbărilor climatice și al cerințelor tot mai mari de sustenabilitate.

Maria Grapini a precizat că agricultura și creșterea animalelor joacă un rol esențial în economia europeană, iar promovarea unor practici durabile este crucială atât pentru protejarea mediului, cât și pentru asigurarea unei hrane sigure și accesibile.

“Prin acest intergrup, ne dorim să stimulăm dialogul între instituțiile europene, industria zootehnică, cercetători și organizațiile de protecția animalelor, pentru a găsi soluții inovative și echilibrate care să sprijine creșterea animalelor într-un mod responsabil și sustenabil, având în vedere atât bunăstarea animalelor, cât și impactul asupra mediului și resurselor naturale!”, a  spus europarlamentarul român.

Maria Grapini consideră că înființarea acestui intergrup este extrem de importantă, deoarece sectorul zootehnic se află într-un moment de transformare profundă, sub presiunea reglementărilor de mediu tot mai stricte, a cerințelor de sustenabilitate și a așteptărilor din partea consumatorilor privind produsele de origine animală.

„Obiectivele acestui intergrup sunt multiple și vizează sprijinirea unui sector zootehnic mai durabil, eficient și responsabil. În primul rând, ne dorim să promovăm politici care să sprijine tranziția către practici de creștere a animalelor mai sustenabile, care să reducă impactul asupra mediului și să îmbunătățească utilizarea resurselor naturale. De asemenea, un obiectiv major este promovarea bunăstării animalelor, asigurându-ne că reglementările europene respectă cele mai înalte standarde de îngrijire a acestor”, a completat eurodeputatul S&D.

În esență, a opinat Maria Grapini, acest intergrup se va axa pe găsirea unor soluții integrate care să sprijine nu doar bunăstarea animalelor, dar și sustenabilitatea întregului sector zootehnic.

Discursul principal, pe tema unei abordări bazate pe știință a producției de animale în UE,  a fost susținut de prof. Frank O’Mara, Director al Teagasc și Președinte al Grupului de lucru pentru animale, iar concluziile pentru Intergrupul pentru Zootehnie Durabilă  au fost prezentate de Roxane Feller, președinte european Livestock Voice  (un grup interesat de parteneri ai UE cu opinii similare din lanțul valoric al animalelor care vor să readucă o dezbatere utilă în jurul acestui sector important).

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share