Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Orașele REZILIENTE și Raportul de cercetare privind percepția tinerilor din România față de educația cu privire la schimbările climatice

Orașe Rezilente este un proiect activist care cere declararea stării de #urgențăclimatică, fiindcă un cadru național de acțiune climatică este necesar pentru sprijinirea comunităților mic urbane “uitate”, în care modelul actual de pseudo-dezvoltare a adus cetățenilor doar vise deșarte. Astăzi, după 30 de ani de abandon și eșecuri, aceste orașe sunt deosebit de vulnerabile, cetățenii lor sunt expuși în mod disproporționat impacturilor climatic.

De milenii, omenirea nu a asistat la o ”încălzire globală ca cea actuală”. Este una dintre concluziile dramatice ale primului capitol din al șaselea raport publicat pe 9 august de către IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), instituția Națiunilor Unite responsabilă cu evaluarea științifică a schimbărilor climatice. La raport au lucrat 234 de climatologi din întreaga lume pe baza a peste 14.000 de studii, reprezentând astfel un consens al lumii științifice asupra a ceea ce cunoaștem despre climă în prezent.

Concluziile șoc ale raportului includ faptul că clima se încălzește într-un ritm rapid în absolut toate regiunile lumii iar anumite schimbări – precum topirea ghețarilor – sunt ireversibile în următoarele milenii. “Schimbările climatice induse de om generează deja numeroase fenomene meteorologice și climatice extreme, precum valuri de căldură, precipitații puternice, secete și cicloni tropicali”.

Pentru a limita creșterea temperaturilor la 1.5°C față de perioada 1850-1900 – așa cum este prevăzut de către Acordul de la Paris – ar trebui ca omenirea să devină neutră în carbon până în 2050, ceea ce presupune o revoluție fără precedent în întreaga societate. Chiar și dacă reducem drastic emisiile, “vom avea nevoie de cel puțin 20 – 30 de ani pentru a stabiliza temperaturile globale”.

În acest context global și regional provocator, demersurile de construcție a rezilienței climatice în zonele cele mai vulnerabile propuse în “Orașe reziliente” devin nu o necesitate, ci o urgență activistă.

În cadrul proiectului parte din coordonatorii proiectului, Bodgan Gioară și colegii lui au revenit in Valea Jiului, la Lupeni și Uricani, pentru a continua sesiunile de informare și diseminare a ultimelor informații legate de acest proiect, cadrelor didactice, voluntarilor și tinerilor liceeni, în domeniul schimbărilor climatice. Au fost zile cu activități atât la clasă, cât și în natură, tinerii licenii fiind deschiși la această nouă provocare.

Recent a fost lansant și ” Raportul de cercetare privind percepția tinerilor din România față de educația cu privire la schimbările climatice”.

Raport-Perceptii-Tineri

”Asta înseamnă Angajament Pentru Climă! Oameni implicaţi, oameni profesionişti, oameni cărora le pasă. Aceştia nu au fost doar speakerii de astăzi, din cadrul lansării Raportului de cercetare privind percepţia tinerilor din România faţă de educaţia cu privire la schimbările climatice, cu toate că s-au descurcat extraordinar în faţa camerelor. Adevăraţii eroi sunt în schimb studenţii ce au colectat datele pentru o astfel de cercetare, jurnaliştii ce abordează organizaţiile aflate în lupta pentru o lume mai verde, profesorii ce îşi educă elevii în spiritul protecţiei mediului, voluntarii ce se implică neaşteptând profit şi nu în ultimul rând, voi, cei ce ne urmăriţi şi discutaţi cu apropiaţii voştri despre situaţia fără precedent în care ne aflăm la nivel global” au ținut să transmită cei de la Terra Mileniul III.

Și la întâlnirile pe care l-au avut în Valea Jiului  Anamarie  Ilie, Bogdan Gioară și  Marian Ancuța au interacționat cu tinerii liceeni  și cadrele didactice voluntare,  le-au  explicat și s-au dezbătut conceptele noi, europene, s-a vorbit despre temele globale ce țin de viitorul planetei, etc.

 

Parteneri ai proiectului  sunt ASOCIAȚIA DA COPIILOR  din Uricani și CLUBUL DE PRESĂ VALEA JIULUI,  în activități fiind angrenați tineri liceeni, cadre didactice și voluntari care, prin activitățile interactive care vor urma, vor contribui la creșterea nivelului de conștientizare a unui număr de aproximativ 20.000 de cetăţeni, dintre care aproximativ 5 000 de tineri, cu privire la cauzele şi efectele schimbărilor climatice în România, dar şi generarea unui impact real asupra politicilor de educaţie, în vederea unui viitor în care putem înţelege şi gestiona mai bine ameninţarea schimbărilor climatice.

Prin angajamentul lor, tinerii și cetățenii activi din aceste orașe vor putea contribui la transformarea propriilor comunități în “Orașe reziliente”, adică în orașe cu dublă capacitate: de a anticipa efectele schimbărilor climatice pentru a reduce pe cât se poate impacturile potențiale; de a rezista la perturbări, de a-și menține o stare minimă de funcționare în momentele critice și de a-și relua dezvoltarea sub o formă regenerativă, plenară și durabilă.

Proiectul va contribui astfel la construirea rezilienței climatice a orașelor vulnerabile de către tinerii și cetățenii activi din comunitățile respective prin conectarea sistematică a abordărilor ecologice și sociale.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share